Remedii naturiste / Puterea plantelor »

Macul previne osteoporoza

Autor: Marina Ionescu | 14 September, 12:05 | 0 comentarii

Floare care înfrumusețează câmpurile și pajiștile mai ales vara, macul are și proprietăți medicinale. Printre altele, remediile din plantă susțin sistemul osos și previn insomnia.


De la mac (Papaver somniferum) se folosesc în scop terapeutic mai ales seminţele. Printre substanțele active ale plantei se numără sărurile minerale, acizii grași mono și polineaturați, lipidele și proteine. Din semințele de mac se face uleiul presat la rece, care este considerat remediu pentru numeroase boli.

Semințe au efecte sedative, tonice, emoliente, calmante. De asemenea, sunt considerate afrodisiace. Ele mai ajută la expectorație și au rol sudorific, în caz de răceală, scăzând febra. Atenție! Din semințele de mac se face opiumul, un drog foarte puternic și toxic. Așadar, ai mare grijă să nu depășești doza de remediu pe bază de mac recomandată de specialist.

Întărește sistemul osos

În secolul al XIX-lea, osemintele dintr-un sat din Slovacia au fost deshumate pentru a fi mutate. Astfel, s-a observat că oasele erau într-o stare foarte bună. Ulterior, cercetătorii au efectuat un studiu pentru a afla cum a fost posibil acest fapt și au aflat că locuitorii acelei așezări consumau de 3-5 ori pe săptămână semințe de mac. Semințele de mac se folosesc de mult timp pentru că sunt folositoare pentru sănătatea oaselor, ele conținând mult calciu, fier și acid folic. De asemenea, uleiul din semințe de mac este foarte bogat în fosfor și contribuie la absorbția calciului în oase.

Calciul regăsit în mac ajută ca pe măsură ce îmbătrânim, oasele să rămână puternice, ferindu-ne de osteoporoză. Pentru menținerea masei musculare se recomandă să se consume 1-2 lingurițe de ulei din semințe de mac, presat la rece. În cazul osteoporozei se indică un consum de 2-3 lingurițe de ulei din acest remediu în timpul meselor zilei.

Ameliorează simptomele indigestiei

Semințele de mac conțin foarte multe fibre dietetice astfel că sunt indicate în tratarea diareii și constipației, reglând metabolismul. Reduc inflamația și durerea și contribuie la funcționarea normală a intestinelor. Dacă ai astfel de probleme poți încerca un amestec din semințe de mac, prăjite, pe care le freci cu miere. Datorită acestui leac poți scăpa de indigestie. Ia ½ de linguriță de semințe de mac și adaugă peste ea 30 ml de apă clocotită.O lași să infuzeze 5-10 minute. După ce s-a răcit pui și miere. Iei maximum de 1-2 ori pe zi.

Citește și: Uleiul de mac împiedică apariția cancerului

Combate insomnia

Macul are acțiune sedativă dovedită. De aceea, când nu poți dormi, poți încerca remedii pe bază de mac. Seara, ai putea lua ocazional, când nu îți vine somnul, 1 linguriță de ulei din semințe de mac.

Sfat

Dacă ai mătreață, poți remedia acest lucru astfel: ai nevoie de ½ de cană de lapte în care ai pus ½  de linguriță de semințe de  mac, 1 ceapă și o linguriță de piper negru. Dai la mixer și apoi te ungi cu pasta obținută pe scalp. Nu aplica dacă ai răni la nivelul pielii capului.

Te scapă de cearcăne

Aspectul inestetic al pungilor întunecate de sub ochi îți dă uneori de furcă? Pentru această problemă ai putea aplica o cremă pe bază de semințe de mac. Petele de pe față ar putea fi curățate cu ajutorul unui amestec obținut din pudră de semințe de mac cu lapte.

Truc

Dacă tușești poți încerca un remediu din semințe de mac. Pui 2 lingurițe de această plantă și 3 lingurițe de rădăcină de lemn-dulce în 300 ml de apă. Lași amestecul să fiarbă 10 minute, apoi strecori. Bei de 2 ori pe zi, dar nu pe termen lung.

Contraindicații

Femeile însărcinate, cele care alăptează, persoanele alergice și copiii nu au voie să consume leacuri pe bază de mac. De asemenea, nici cei cu tulburări ale sângelui, anemicii și cei care iau sedative. Înainte de a folosi macul ca adjuvant pentru problemele tale de sănătate vorbește neapărat cu medicul și cu un fitoterapeut. Dacă ți se cere să faci un test antidopping substanțele din mac sunt prezente pentru multe zile în organism astfel că testul va ieși pozitiv.

Sfatul specialistului

Dr. Daniela Bușneag, specialist în medicină generală, apifitoterapie și homeopatie, Centrul de Sănătate și Viață Armonia, București. www.facebook.com/busneag.daniela/

Semințele de mac au un conținut bogat în minerale, între care iod, mangan, magneziu, cupru și zinc. De asemenea, conțin o cantitate valoroasă de acid linoleic, acid palmitic, acid oleic și fosfor. Prin toate aceste substanțe, semințele de mac ajută la întărirea sistemului osos.Totodată, fosforul din semințe de mac favorizează absorbția calciului și fixarea lui în oase. Cercetătorii au descoperit că macul combate demineralizarea oaselor, păstrându-le sănătoase și la vârste înaintate.

Macul are și o acțiune sedativă, de aceea nu trebuie consumat în cantitate foarte mare. Poți să cumperi macul de la magazin sub formă de plantă uscată. La 1 linguriță de semințe de mac, adaugi 30 ml de apă clocotită, lași la infuzat 5-10 minute, sau faci decoct 3 minute. După ce s-a răcit, adaugi miere. Se ia de  2-3 ori pe zi, timp de 2 săptămâni.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »