Remedii naturiste / Puterea plantelor »

Măcrișul, adjuvant în bolile ficatului

Autor: Simona Stănoi | 18 October, 08:00 | 0 comentarii

Considerat a fi un bun întăritor al sistemului imunitar, măcrișul ajută și la regenerarea ficatului, la îmbunătățirea vederii și la protejarea sistemului cardio vascular.


Originar din Europa, cunoscut și sub denumirea de lugeru-broaștii sau voinicica, măcrișul este o plantă perenă cu un puternic gust acrișor, plină de vitamine, în special A și C, fier, magneziu, fosfor, acid folic și zinc. Toamna este momentul potrivit pentru a recolta rădăcinile de măcriș care pot fi folosite în multe remedii.

Regenerant hepatic

Una dintre principalele proprietăți ale măcrișului este aceea de a trata afecțiunile ficatului, fiind folosit ca remediu în special pentru regenerarea hepatică sau în cazul ficatului gras.

În medicina populară este pomenită ca remediu pulberea din rădăcină de măcriș, care se obține prin măcinarea rădăcinilor uscate la râșnița electrică. Jumătate de linguriță din pulberea obținută se ține sub limbă 10-15 minute, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, după care se înghite cu apă. Cura de detoxificare durează câteva luni, până la refacerea ficatului. Aceasta revigorează întreg organismul și este util în hepatitele virale B și C și în intoxicații.

Tratează problemele digestive

Consumat crud sau sub formă de infuzie, măcrișul conține multe fibre și are acțiune depurativă, laxativă și antiscorbutică, reglând activitatea tractului gastro intestinal.

Planta este de folos în cazul în care te confrunți cu afecțiuni digestive precum constipația, diareea sau balonarea. Infuzia se prepară dintr-o linguriță de frunze uscate peste care se toarnă o ceașcă de apă clocotită. După 15 minute se strecoară și se bea, fiind un remediu de folos și pentru tratarea avitaminozei și pentru combaterea anemiei.

Menține presiunea arterială

Planta conține potasiu, esențial pentru menținerea sănătății, deoarece este vasodilatator, în timp ce luteina și zeaxantina previn apariția bolilor cardiace și ajută la stabilizarea tensiunii arteriale.

Bogat în clorofilă, măcrișul favorizează oxigenarea vaselor de sânge și micșorează nivelul colesterolului rău, prevenind îngroșarea arterelor. Prin urmare întreg sistemul cardiovascular este îmbunătățit.

Curăță rinichii

Datorită proprietăților sale diuretice, măcrișul stimulează diureza. Mărirea frecvenței urinării determină eliminarea toxinelor și a sărurilor din rinichi, ajutându-i să se curețe.

Se recomandă să se consume frunzele uscate, adăugate în salate sau în preparatele culinare, precum sosurile, omletele, ciorbele, însă cu mențiunea de a nu se fierbe în vase din cupru.

Elimină petele de pe piele

În cazul petelor apărute pe piele în urma unor dezechilibre interne, se poate prepara un decoct din rădăcină de măcriș, care se administrează de 2-3 ori pe zi, în cură de o lună. Se lasă la îmuiat 2 lingurițe de rădăcină de măcriș mărunțită în jumătate de cană de apă, de dimineața până seara, apoi se filtrează.

Maceratul se lasă deoparte, iar planta rămasă se pune la fiert în jumătate de cană de apă, 1-2 minute. După ce s-a răcit, cele 2 extracte se combină.

De reținut!

Măcrișul conține o doză ridicată de oxalați, încât va preveni absorbția calciului și consumat în cantități mari va cauza probleme celor care suferă de reumatism, artrită, gută, pietre la rinichi sau hiperaciditate.

Sfatul specialistului



Dr. ing. Iuliana Barbu, fitoterapeut, Bacău

Măcrișul este o plantă minunată pentru sănătate, cultivată în Moldova pentru acrirea borșurilor. Frunzele de măcriș sunt bogate în constituenți ca: fosfați, clorofilă, vitamine (C), acid oxalic, acid crizofaic (acțiune laxativă), acid tartric, acid ascorbic. În 100 g de frunze proaspete se găsesc 61 mg de vitamina C, 87 mg fosfor, 258 mg potasiu.

Dintre mineralele pe care le conține, cele mai importante sunt: calciu, potasiu, fier și magneziu. Datorită acestor compuși, măcrișul se utilizeaza în tratarea bolilor ficatului, regenerând celulele distruse în cazul cirozei și ascitei. În hepatita virală se țin cure de detoxifiere cu ceaiuri de rostopască, păpădie, fiind indicat și consumul de salată de măcriș, 2-3 boluri pe zi.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »