Sanatatea ta / Ce te doare »

Intoxicație alimentară? O poți preveni!

Autor: Claudia Georgevici | 11 August, 18:05 | 0 comentarii

Vara, și riscul intoxicațiilor alimentare este crescut. Crampele abdominale, vărsăturile, febra, diareea și durerile de cap sunt cele mai frecvente simptome ale acestei neplăceri.


Firește, este necesar ca alimentele să fie expuse foarte puțin temperaturilor ridicate pentru a nu se crea condiții propice dezvoltării bacteriilor. Așadar, cât mai repede după cumpărare, produsele trebuie puse în frigider.

Printre agenții patogeni implicați în apariția toxiinfecțiilor alimentare se numără Salmonella, Campylobacter și stafilococul auriu.

Severitatea toxiinfecţiei depinde de perioada de incubaţie a germenului implicat, precum şi de starea de sănătate a persoanei.

Boala debutează în maximum 48 de ore de la consumul alimentului contaminat.

Surse de infecție

O sursă de toxiinfecție alimentară este carnea crudă sau nepreparată corespunzător. De aceea, este bine să se evite cârnații sau micii de proveniență dubioasă, care au mirosul și gustul neobișnuite. Dacă nu este cumpărată cu scopul preparării imediate (în ziua respectivă sau în următoarea), carnea trebuie congelată (atenție: dacă se dezgheață, nu mai trebuie recongelată).

Alte alimente susceptibile contaminării sunt lactatele nepasteurizate, ouăle și peștele. În cazul în care consumi lapte nepasteurizat, fierbe-l înainte de consum. În ceea ce privește ouăle, cumpără-le doar pe cele care au dată de expirare. Atenție și la consumul de maioneză, frişcă şi creme; evită-le pe cele provenite din surse nesigure. Maioneza făcută în casă nu trebuie păstrată mai mult de 24 de ore la frigider.

Sfat

Mâncărurile gătite nu trebuie păstrate mai mult de 3 - 4 zile în frigider!

Respectă igiena elementară

Este esențial ca înainte de a pregăti mâncarea sau de a găti, să te speli bine pe mâini. Curăță bine și suprafețele și ustensilele cu care prepari mâncarea și folosește tocătoare separate pentru carne. Spală bine legumele și fructele. Și igiena săptămânală a frigiderului este o măsură preventivă contra toxiinfecțiilor alimentare.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »