Sanatatea ta / Specialistii Click!Sanatate »

INTERVIU. Kinetoterapeut Goga: „Recuperarea, cât mai repede după accident vascular“

Autor: Sorina Severin | 14 January, 10:00 | 1 comentariu

Din dorința de a scăpa de bisturiu sau pentru a ameliora durerile, tot mai mulți oameni solicită ajutorul kinetoterapeuților. Află în ce situații este recomandată recuperarea medicală și ce greșeli zilnice ne afectează mobilitatea de la Bogdan Goga, kinetoterapeut.

Click! Sănătate: Care sunt principalele probleme de sănătate cu care se prezintă românii la kinetoterapeut?

Bogdan Goga: Kinetoterapia și recuperarea medicală în România este nișată pe două sau trei direcții. În general, românul ajunge la kinetoterapeut cu o problemă ortopedică: fractură, luxație, entorsă. Urmează cazurile neurologice, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau o formă de pareză. Românii cer ajutorul kinetoterapeutului când au o problemă posturală a coloanei, fie că vorbim de partea de durere  a adultului sau de tulburări de postură la copii: cifoză, o atitudine cifotică sau, mai rar, scolioză. Recuperarea medicală are un rol important și după mastectomii sau în cazuri urologice, cum este incontinența urinară. Este de ajutor și în tulburări ORL, aici putând fi vorba de vertij. Din păcate, recuperarea medicală nu este bine dezvoltată în România.

Cum ne afectează viața modernă sănătatea?

Cred că viața modernă ne-a făcut un mare deserviciu. Acum 100 de ani, oamenii făceau mai multă mișcare și, deși ne place sau nu să credem, noi suntem făcuți să ne mișcăm, nu să stăm. Omul avea un ciclu al mișcării, care se modifica în funcție de anotimpuri, pentru că anumite gesturi le făcea iarna, altele vara și altele primăvara, iar atunci exista un echilibru.

Astăzi, oamenii fac aceleași gesturi repetitive, indiferent de anotimp. Stau în aceeași poziție ore la rând, fie că stau la birou sau la volan, iar gesturile repetitive conduc la suprasolicitare și la o îmbătrânire mai rapidă a anumitor structuri, provocând coxartoză sau hernie de disc. Purtatul unei genți grele pe un singur umăr, poziția pe care o avem stând pe scaun, poziția în care dormim, faptul că mâncăm mai mult decât are corpul nostru nevoie, aceste gesturi ne afectează, de asemenea, sănătatea.

Ce presupune mișcarea pe care ar trebui să o facem?

Să nu confundăm mișcarea cu sportul. Sunt mulți oameni cărora li se spune că nu fac mișcare și se apucă de un sport la 30 sau la 40, deși nu au mai practicat vreo activitate fizică până atunci și ajung să dezvolte o problemă articulară. Mișcarea înseamnă mobilizarea corpului cât mai des. De exemplu, dacă am de mers 2 stații, nu iau autobuzul și merg pe jos, dacă stau la etajul 4, nu iau liftul, ci merg pe scări. Trebuie să punem în mișcare mușchi variați pentru a exista un echilibru.

La ce ar trebui să fim atenți când cumpărăm o saltea sau o pernă?

Salteaua ar trebui să fie nici tare, nici moale, mai exact, atunci când presezi, ar trebui ca salteaua să-ți creeze senzație de rigiditate. În ceea ce privește perna, atunci când stăm pe spate sau pe lateral, coloana ar trebui să fie dreaptă. Acum au apărut foarte multe perne ortopedice, însă eu nu sunt adeptul pernelor sau al saltelelor cu spumă de memorie, pentru că dacă noi avem o tulburare în postură, pernele și saltelele vor lua acea memorie și noi ne vom menține poziția incorectă. Somnul ar trebui să vină ca o reechilibrare a corpului pentru a ne recăpăta vitalitatea. Nu trebuie să renunțăm la pernă, deoarece atunci când dormim în lateral mușchii vor sta în tensiune întreaga noapte.

Cum ne afectează o postură incorectă sănătatea?

O tulburare posturală va crea o suprasarcină la nivelul coloanei vertebrale, coloana lombară își va pierde din curbură și atunci toată greutatea va cădea pe discurile intervertebrale, ceea ce va provoca hernie de disc. Lumea caută să stea cât mai comod, însă astfel organismul va consuma cât mai puțină energie.

Să menținem o poziție corectă este un efort, deoarece creierul va căuta poziția cea mai comodă. Pentru a avea o postură corectă, atunci când stăm pe scaun, picioarele ar trebui să stea într-un unghi de 90 de grade, este necesar un suport pentru partea lombară, iar dacă stăm la televizor sau la calculator, dispozitivul trebuie să fie la nivelul ochilor. Nu trebuie să aplecăm capul după telefon, ci să-l aducem pe acesta mai aproape de ochi, deoarece creierul va încerca să se apropie de centrul lui de interes.

În ce constă recuperarea medicală în cazul herniei de disc?

Depinde cui ne adresăm, unui pacient care a avut operație sau unuia care a trecut deja prin intervenția chirurgicală. Dacă operația nu a avut loc, programul de recuperare are niște obiective clare. Primul constă în combaterea durerii, deoarece aceasta este principala cauză pentru care oamenii vin la doctor, nu pentru că li se pare că stau strâmb.

După ce depășim momentul dureros, cel mai adesea, durerea de spate vine cu o lipsă de mobilitate la nivelul coloanei vertebrale și a unor mușchi-cheie. Din acest motiv, trebuie să recreăm mobilitatea și să dezvoltăm forța musculară a anumitor grupe, după care urmează coordonarea, mobilitatea și corectarea posturii.

În funcție de ce obiectiv avem, ne folosim de diverse mijloace: tratament medicamentos, electroterapie, masaj sau exerciții specifice, cum sunt cele cu greutăți după ce s-a recuperat forța musculară. Când durerea iradiază pe picior, dar fără să se piardă forța musculară, pot fi încercate exerciții de kinetoterapie în cazul herniilor de disc. În schimb, dacă persoana simte o slăbiciune a mușchilor, este recomandată intervenția chirurgicală.

La ce trebuie să fie atenți părinții pentru a vedea din timp tulburările de postură la copii?

Părinții ar trebui să urmărească poziția capului. Dacă trasează o linie imaginară de la ureche, ea ar trebui să coboare perpendicular până la gleznă. Dacă ea este mai în față sau mai în spate, atunci este vorba de o tulburare postulară și ar trebui să meargă la un medic specialist pentru o evaluare.

Dacă se uită din spate la copil, atunci umerii ar trebui să fie drepți. De asemenea, îl pot dezbrăca pe cel mic, după care să-l aplece în față de la mijloc, iar orice inegalitate în trunchi necesită un consult.

Greutățile sau încălțămintea neadecvată pot provoca o atitudine scoliatică, nu scolioză. Din acest motiv, ghiozdanele nu ar trebui purtate pe un singur umăr, ci pe ambii, bretelele trebuie să fie bine strânse pe lângă corp, astfel încât să nu poți băga mâna între ghiozdan și spate. Dacă ghiozdanul atârnă pe spate, organismul se va contrabalansa, se va apleca ușor în față, iar postura va fi incorectă.

Ce provoacă apariția limfedemului după operația de mastectomie?

Există anumiți factori favorizanți, cum ar fi căratul unei greutăți pe acea mână, orice zgârietură ori arsură, haine care foarte strâmte sau statul la căldură. Atunci când lumea se gândește la kinetoterapeut crede că el poate să rezolve orice, însă și acest domeniu are anumite specializări. Nu orice kinetoterapeut poate să lucreze eficient cu pacienții cu limfedem, deoarece tratamentul trebuie să fie specializat.

Prin drenaj limfatic se urmărește scăderea limfedemului. Acesta cuprinde drenajul limfatic manual, prin care terapeutul, cu ajutorul mâinilor, creează zone mai scăzute de presiune, în care să se ducă limfa. Urmează o serie de exerciții, deoarece pompa musculară poate redirecționa limfa. După drenaj se realizează o bandajare, care să susțină acasă ce a facă terapeutul în cabinet. Este necesară și educația pacientului, prin care este sfătuit să nu se zgârie, să nu se taie, să nu doarmă pe acea mână etc. 

De ce ne trezim cu dureri de spate?

În acest caz, fie suprafața pe care dormim nu este cea adecvată, fie suferim de un reumatism inflamatoriu autoimun și atunci ar trebui să cerem sfatul medicului. Dacă suferim de dureri, atunci ar trebui să găsim o poziție de somn în care să nu ne doară corpul. O persoană care nu s-a odihnit va resimți automat durerile la o intensitate mult mai mare.

Cum contribuie kinetoterapia la recuperarea după un accident vascular cerebral?

Accidentul vascular cerebral este atât de rapid invalidant încât în 1-2 ore sau aproape imediat nevoile de bază, cum sunt alimentația, deplasarea sau cele igienice, se pierd și este o traumă imensă, mai ales că cele mai multe persoane nu au avut niciun semn sau nu au știut cum să-și traducă semnele.

Persoana trebuie rapid recuperată pentru a nu se pierde mobilitatea musculară. Accidentul vascular nu cauzează o problemă în forța musculară sau în amplitudinea de mișcare, ci în controlul motor. Pacienții nu mai pot să dea comanda din creier să miște mâna și, automat, ceea ce nu se folosește se transformă și se pierde.

În timp, când va reveni comanda, mușchiii vor fi deja atrofiați. Din acest motiv, este important ca recuperarea medicală să aibă loc cât mai repede după AVC.

CV

Absolvent Facultatea de Kinetoterapie din cadrul Universității Naționale de Educație Fizică și Sport, București

Fondator al Centrului Terapie pentru Mișcare

Fizioterapeut în cadrul secției de Anestezie și Terapie Intensivă a Institutului Clinic Fundeni

Asistent universitar la Facultatea de Kinetoterapie, UNEFS, București.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Cosmin Stoica | 14 January 2018, 16:17
Ultima sansa munca la domiciliu exclusiv: cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON (lei noi) lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email: [email protected]
Adauga un comentariu »