Actualitate »

Greșeli pe care le faci zilnic și-ți afectează vederea

Autor: Daniela Purcaru | 26 September, 18:55 | 0 comentarii

Pentru a nu risca să descoperi la controlul oftalmogic vreo afecțiune oculară gravă, ai grijă de sănătatea ochilor tăi și cere întotdeauna sfatul medicului la orice semn de boală!


Folosești remedii naturiste pentru a trata inflamațiile oculare

Ceaiurile, unguentele, compresele pot agrava problemele oculare. Potrivit medicului primar oftalmolog Monica Pop, ceaiul de mușețel este un mediu foarte bun de proliferare a microbilor. „N-ar trebui să pună la ochi nimic din ceea ce nu recomandă oftalmologul, nici măcar ceea ce indică un farmacist. Le poate da ceea ce este mai scump sau le poate sugera un antibiotic, o mare gafă, mai ales în caz de conjunctivită virală. Farmacistul nu are voie să dea niciun sfat medical. Tratamentul se face la medic”, avertizează oftalmologul.

Duci mâinile la ochi sau îi freci adesea

Când simți un obiect străin ești tentată să-ți freci ochii pentru a-l face să iasă, ceea ce poate afecta micile vase de sânge din zona lor. Folosește mai bine o compresă cu apă rece sau clătește ochiul cu apă din abundență, pentru a îndepărta orice impuritate a pătruns și a devenit supărătoare.

Folosești picături pentru a scăpa de roșeață

Cum îți simți ochii uscați și observi că s-au înroșit, picuri câteva picături și ai rezolvat problema. Din păcate, dacă le aplici prea mult timp pot crea dependență și chiar irita mai mult ochii. Ideal ar fi să apelezi la ele numai la indicația unui medic, exact pe perioada recomandată.

Dacă observi că te irită, îți înroșesc ochii sau îți provoacă mâncărimi, oprește tratamentul și reprogramează-te la oftalmolog. De asemenea, e înțelept să nu le iei pe aceleași dacă afecțiunea revine, știind că remedial a funcționat prima dată. Medicul Monica Pop atrage atenția: „Picăturile vasoconstrictoare care albesc ochiul, luate fără acordul unui specialist pot da boli cronice, provoacă uscarea ochiului, creșterea tensiunii intraoculare și intracraniane, ceea ce este posibil să ducă la accident vascular cerebral. Trebuie știute efectele secundare! Dacă un pacient cu glaucom le folosește, s-a terminat. El nu știe că nu-i sunt permise”

Citește și: Exerciții pentru ochi sănătoși

Petreci mult timp în fața unui ecran

Îți soliciți mult ochii dacă-ți petreci ore în șir în fața unui ecran. Încețoșarea vederii, amețelile, greața sunt semne că ai exagerat. Odihnește-ți ochii la fiecare 20 de minute sau din timp în timp, mărește fontul când citești ceva.

Opinia specialistuluiDr. Monica Pop, medic primar oftalmolog, Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice, București

În timpul lucrului la calculator, ecranul trebuie adus la distanța de citit, care este de 25-30 cm. Cei care au ochelari, ar trebui să-i poarte și în fața calculatorului. Aș mai recomanda 1-2 picături de ser fiziologic sau lacrimi artificiale aplicate înainte de a lucra la calculator. Reflexul de clipit este 15 ori pe minut și, fiind concentrați acolo, de multe ori uită să clipească, fapt care favorizează apariția unei uscăciuni a ochilor. La fiecare 1-2 ore de lucru, e indicat să meargă la fereastră și să privească la distanță, pentru că ochiul ia repaus acomodativ.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »