Actualitate »

Glaucomul, boala care afectează peste 140 000 de români

Autor: Raisa Cristea | 09 March, 17:35 | 0 comentarii

Aproximativ 140.000 de pacienți sunt diagnosticați cu glaucom în România, conform datelor Societății Române de Glaucom, însă conform statisticilor mondiale 50% dintre pacienți sunt nediagnosticați.

În cazul pacienților cu glaucom, presiunea intraoculară este crescută (patologic), ceea ce duce în timp la distrugerea nervului optic, responsabil pentru transmiterea informațiilor de la ochi la creier. Pe măsură ce nervul optic se deteriorează, câmpul vizual al pacientului se îngustează, fapt care duce la pierderea treptată a vederii și în final la orbire", se arată într-un comunicat al SRG, citat de Agerpres.

Potrivit președintelui Societății Române de Glaucom, profesor doctor Dorin Chiseliță, glaucomul, supranumit și hoțul tăcut al vederii, este o afecțiune care nu are simptome în perioada de început a bolii. Pe măsură ce afecțiunea avansează, pacientul își va desfășura cu mai multă dificultate activitățile de zi cu zi, va începe să se împiedice sau să se lovească de obiectele din jur.

„Aceste mici accidente vor trimite pacientul la oftalmolog, însă în acel moment va fi deja târziu, boala fiind într-un stadiu avansat. Este important de subliniat că glaucomul nu este o boală reversibilă. Odată ce câmpul vizual al pacientului se îngustează, nu se mai poate face nimic pentru a-l readuce la o capacitate de 100%. Tratamentele disponibile astăzi, însă, sunt foarte eficiente în a opri evoluția afecțiunii. De aceea este esențial ca fiecare persoană, cu precădere cele din categoria persoanelor cu risc crescut, să meargă regulat la medic pentru un control oftalmologic", a spus medicul.

Potrivit specialiștilor, există anumite categorii de persoane care au un risc mai mare de a dezvolta glaucom și anumiți factori de risc precum: vârsta (în cazul persoanelor peste 60 de ani riscul crește de 6 ori), persoanele peste 45 de ani cu rude de gradul I (părinți, frați, copii) diagnosticate cu glaucom prezintă o creștere de 4 — 9 ori a riscului, cele care suferă de afecțiuni cardiace sau diabet; persoanele care au presiune intraoculară crescută, cele cu miopie severă, cele care urmează un tratament cronic (prelungit) cu steroizi (sau cortizon) sau persoanele care au suferit un traumatism ocular.

La nivel mondial, în perioada 6 — 12 martie se marchează Săptămână Mondială a Glaucomului, care urmărește să atragă atenția asupra acestei afecțiuni și să convingă cât mai multe persoane să meargă la medic.

Conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global 80 de milioane de pacienți suferă de glaucom, iar această afecțiune este responsabilă pentru 12% dintre cazurile de orbire.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »