Psiho / Dezvoltare personala »

Generozitatea face bine sănătății

Autor: Diana David | 15 April, 10:00 | 0 comentarii

O mulțime de lucruri care ne fac viața mai grea sunt cauzate de nepăsarea celor din jur. Imaginează-ți o clipă cum ar arăta lumea dacă am fi toți un pic mai empatici și mai buni. Iar ceea ce mulți dintre noi nu știm este că, pe lângă liniște și bucurie, generozitatea ne aduce un lucru și mai de preț: sănătatea.


O nouă teorie, numită „supraviețuirea celui mai bun“, susține că rasa umană a progresat ca specie datorită altruismului. Profesorul Sam Bowles, de la Institutul Santa Fe din Statele Unite, a analizat civilizații străvechi și a descoperit că amabilitatea a fost componenta-cheie care a ajutat la supraviețuirea comunităților. „Grupurile cu mai multe persoane altruiste tind să supraviețuiască“, spune el. Cu alte cuvinte, capacitatea noastră înnăscută de a-i ajuta pe alții, în special pe cei apropiați, asigură supraviețuirea unei comunități.

Iată doar câteva efecte pe care le are generozitatea asupra sănătății noastre!

1. Secreția de dopamină

Când cineva ne mulțumește cu sinceritate pentru un efort dezinteresat, creierul nostru este cuprins de o stare de bine. Dopamina secretată în acele momente, asociată cu recompensa, este același hormon care ne dă energia pe care o resimțim la sfârșitul unui exercițiu fizic intens, în ciuda oboselii.

Un studiu realizat pe 2.016 enoriași ai unei biserici a arătat că persoanele care îi ajutau în mod regulat pe ceilalți aveau o stare de spirit mai bună și un risc mai scăzut de depresie. Alte studii au scos la iveală că oamenii amabili au un sistem imunitar mai bun și o probabilitate mai mică de a dezvolta boli cronice. 

2. O viață mai lungă

După ce ieșim la pensie, este important să rămânem activi și conectați la realitate. Mulți psihologi cred că ar conta chiar mai mult decât o alimentație sănătoasă și mișcarea, pentru că ne face să ne simțim în continuare utili și nemarginalizați. Un bun prilej de a rămâne în societate, de a nu ne izola, este voluntariatul. Asta nu înseamnă că trebuie să așteptăm pensia pentru a fi generoși sau a face voluntariat.  

3. Minte sănătoasă

A-i ajuta pe alții, a fi amabil cu celălalt, are un impact pozitiv asupra  minții noastre, pentru că ne face să nu ne mai simțim singuri. Celălalt nu mai este perceput ca un „străin”, iar acest lucru ne dă o stare de confort care alungă emoția negativă.

Un sinonim al cuvântului „bunătate” este „umanitate”. Bunătatea are un rol esențial în definirea noastră ca oameni și este o recunoaștere a faptului că vâslim în aceeași barcă.În plus, poate fi cel mai eficient antidepresiv.

4. Tensiune arterială scăzută

În cadrul unui studiu, 1.164 de adulți cu vârste cuprinse între 51 și 91 de ani, care aveau tensiune arterială normală, au fost monitorizați 4 ani. La sfârșitul studiului, s-a constatat că persoanele care au participat la activități de voluntariat mai mult de 200 de ore pe an prezentau un risc de hipertensiune cu 40% mai mic decât subiecții care nu au participat la inițiative generoase.

5. Mai puțin stres

Nivelul ridicat de stres este un factor de risc pentru mintea și trupul nostru, cu o mulțime de efecte secundare neplăcute. Generozitatea și ajutorul oferit celorlalți reduc stresul, crescând bucuria de trăi.

Opinia specialistului


 

Aniela Sârbu, psiholog clinician, psihologaniela.ro

Cred din tot sufletul că un gest de solidaritate face mai mult decât orice câștig obținut prin competiție. Compasiunea și ajutorul oferit cu generozitate în momentele de răscruce aduc în viața oamenilor din jurul nostru mai multă susținere decât orice altceva.

Grija plină de tandrețe, răbdarea și înțelegerea celor de lângă noi ne fac să simțim că viața e infinit mai ușoară când o împarți cu ceilalți. Orice avem se dublează atunci când împărțim cu ceilalți!

Dacă noi am înțeles că avem nevoie să dăruim, să împărțim, să ne deschidem sufletele ca să ne putem întâlni autentic cu ceilalți, dincolo de frica de a fi vulnerabili sau răniți, atunci vom alege să cultivăm relații frumoase, sincere și devotate cu cei din jur.


 

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »