Sanatatea ta / Medicamente »

Efectele adverse ale pastilelor: de ce să ții cont

Autor: Claudia Georgevici | 05 December, 08:00 | 0 comentarii

Este esențial ca, înainte de a lua un medicament, să îi citești prospectul, pentru a afla ce reacții adverse ar putea avea.


Raportul beneficiu – risc trebuie întotdeauna luat în considerare atunci când se prescrie sau se administrează un medicament, de aceea, efectele adverse trebuie luate în considerare. În majoritatea cazurilor, reacțiile secundare nu sunt grave și reversibile. De asemenea, nu toată lumea reacționează asemănător la acealași tratament medicamentos. În alte cazuri, reacțiile nu apar imediat, ci la o distanță de 7-21 de zile.

Atunci când îți indică un medicament, doctorul sau farmacistul trebuie să îți comunice care sunt posibilele reacții adverse. Pentru a reduce riscul apariției acestora, informează medicul ce alte tratamente urmezi, inclusiv naturiste (ceaiuri, tincturi) sau cu suplimente alimentare.

Orice reacție adversă apărută în urma administrării unui medicament trebuie raportată medicului sau farmacistului. De asemenea, pe pagina web a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale – www.anm.ro - găsești mai multe informații despre reacțiile adverse ale medicamentului, precum și modul în care le poți raporta.

De reținut!

În cazul în care observi o reacție adversă gravă, oprește tratamentul și mergi la medic.

Ce reacții neplăcute pot apărea

Efectele adverse ale medicamentelor sunt variabile. Printre acestea, se numără:

- Efecte digestive: diaree, greață, stare de vomă, dureri abdominale;
- Reacții urinare: retenție urinară, urină colorată;
Probleme cutanate (roșeața pielii, eczeme, acnee) sau alergii manifestate sub forma unor zone roșii pe piele sau mâncărimi;
- Efecte neurologice, psihologice sau comportamentale: amețeli, anorexie, agitație, confuzie, depresie, iritabilitate, insomnie, somnolență;
- Probleme vizuale: vedere încețoșată;
- Tulburări sexuale;
- Căderea părului.

Info

Farmacovigilența este disciplina medicală care detectează, înregistrează și evaluează reacțiile adverse ale produselor medicamentoase. 

„O importanţă aparte în supravegherea medicamentelor se acordă siguranţei acestora, reacţiilor adverse pe care aceste medicamente le pot produce. Producătorul este obligat să acorde o atenţie deosebită reacţiilor adverse raportate fie spontan, prin sistemul de farmacovigilenţă (...), fie în cursul diverselor studii clinice pe care continuă să le efectueze.

În acest sens producătorul prezintă periodic (din 6 în 6 luni în primii 2 ani, anual în următorii 2 ani şi apoi din 3 în 3 ani) autorităţii competente rapoarte de reevaluare a siguranţei medicamentului (periodic safety update report, PSUR). De asemenea producătorul este obligat să prezinte autorităţii competente un plan de management al riscurilor (risk management plan, RMP) în care să prezinte atitudinea sa şi măsurile pe care le întreprinde pentru minimalizarea tuturor riscurilor fie ele bine stabilite, potenţiale sau pentru care nu există încă date suficiente.” (Fragment din cartea „Farmacologie“ de Ion Fulga, ediția a II-a revizuită și adaugita, Editura Medicală)

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »