Viata sexuala / Sex&dragoste »

Din ce cauză îți întârzie menstruația

Autor: Ramona Liță | 21 September, 14:50 | 0 comentarii

Dacă ai o viață sexuală activă și te confrunți cu întârzieri menstruale, te vei gândi prima dată la posibilitatea unei sarcini, însă există și alte motive responsabile de dereglările menstruale.


Vine o vreme în viața fiecărei femei în care ceasul biologic este tot mai prezent iar organismul se pregătește intens pentru a găzdui o nouă viață.

Cel mai bun indicator pentru a semnala o sarcină este absența menstruației sau întârzierea acesteia.

Însă specialiștii atenționează că nu doar o eventuală sarcină stă la baza absenței menstruale.

Unele medicamente pot deregla menstruația

Dacă ai luat aticoncepționale o bună perioadă și acum ai hotărât să faci o pauză pentru a deveni mamă, cel mai probabil te poți confrunta cu o absență a ciclului menstrual ce poate dura între 3-6 luni, și asta din cauza faptului că organismul se luptă să își reia activitatea s fiziologică fără ajutorul pilulelor.

În plus, ține cont de faptul că este recomandat ca după ce ai terminat de luat pastilele anti bebe este necesar să îi oferi o pauză organismului tău pentru a se curăța și abea apoi să te gândești la o eventuală sarcină. Altfel, riști ca sarcină să fie dificitară sau bebelușul să se confrunte cu anumite probleme de sănătate.

Chiar și antidepresivele, antiphisoticele sau medicamentele folosite în curele de chimioterapie pot să influențeze ciclul menstrual.

Orice acțiune exterioară care nu este proprie organismului tău poate avea reacții adverse printre care și amenorea.

Află care este legătura dintre menstruația timpurie și depresie AICI

Alăptatul și ovulația

Chiar dacă după naștere în perioada de alăptare ovulația poate reveni, există riscul ca menstruația să întârzie în funcție d eorganismul fiecăruia, astfel că în acest caz te poți trezi cu o nouă sarcină chiar și în lipsa menstruației.

Nici stresul nu trebuie exclus, acesta poate să influențeze activitatea hipotalamusului, centru nervos responsabil cu controlarea hormonilor implicați în reglarea menstruației.

Astfel că dacă ai observat mici dereglări hormonale în organismul tău nu ezita să apelezi la un medic specialist.

Menopauza prematură și greutatea

Alte două motive serioase pentru care menstruația ta poate întârzia să apară.

Dacă ești predispusă la o menopauză prematură înainte de vârsta de 40 de ani cel mai probabil menstruația ta va deveni din ce în ce mai neregulată iar fluctuațiile de greutate nu vor întârzia să apară.

Pe de altă parte și pierderea excesivă în greutate poate să aibă drept consecință amenoreea, deoarece acest proces poate întrerupe multe funcții hormonale din organism.

La fel se întâmplă și în cazul tulburărilor de alimentație, indiferent că este vorba despre anorexie sau bulimie, ambele pot afecta din punct de vedere hormonal organismul.

Anomalii ovariene

Fie că vorbim despre prezența tumorilor ovariene fie despre sindromul ovarului polichistic, ambele interferează cu bunul mers al menstruației. Sindromul ovarului polichistic este o tulburare hormonală cunoscută și sub denumirea de boala ovarelor de porțelan, tot mai răspândită în rândul femeilor aflate la vârsta fertilă.

Nici efortul fizic exagerat nu ajută, mai ales dacă faci un sport de performanță sau alergi pe distanțe foarte mari, absența menstruației este un risc, un răspuns al corpului că ceva nu funcționează corespunzător și ai nevoie de mai multă odihnă.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »