Psiho / Tulburari de personalitate »

Din ce cauză apare dependența de lucruri

Autor: Daniela Purcaru | 13 March, 14:25 | 0 comentarii

Una dintre cele mai cunoscute dependenţe din lume este colecţionarea compulsivă de obiecte. Constă în imposibilitatea de a renunţa la diverse haine, accesorii cumpărate în număr mare. Pentru cei care suferă de această tulburare psihică relaţia cu acestea este mai importantă decât cea cu semenii lor.


Din dorința de a lăsa obiectele să te definească

Dacă încă mai păstrezi o jucărie de care te bucurai în copilărie sau cursurile din liceu, află că aceasta este o modalitate de a-ţi conserva amintirile dragi. Fiecare obiect din trecut îţi dă o stare specială. Fiecare te transportă într-un moment în care te-ai simţit fericit. Faptul că lucrurile care făceau parte din universul copilăriei îţi sunt la îndemână te asigură că nu te-ai abandonat.  

Frica de trecut

Realizezi o legătură emoţională între tine şi obiectele care-ţi aparţin. Treptat, devin parte din viaţa ta și te reprezintă. În momentul în care se învechesc şi te vezi nevoită să le arunci, e ca şi cum eşti obligată să laşi în urmă o frântură din ființa ta. De aici teama şi durerea pricinuite de despărţirea de aceste lucruri încărcate de emoţii, de amintiri, de o părticică din trecutul tău.

O educație strictă

Încă mai ai bilete vechi de tren, de teatru sau de cinema? Înseamnă că tinzi să dai o valoare excesivă noţiunii de posesie, ceea ce este caracteristic copiilor, în stadiul în care învaţă despre ce înseamnă să ai şi să dai.

Citește și: Alimente care dau dependență

Opinia psihanaliştilor este că adulţii care întâmpină astfel de dificultăţi au primit o educaţie prea rigidă. Relaţia lor cu obiectele de orice fel se manifestă prin tendinţa de a păstra totul.

Neîncrederea în viitor

Decizia de a păstrea lucruri vechi este tipică pentru cei care se tem pentru viitorul lor. Lipsa de încredere poate veni dintr-o experienţă reală, un eveniment tragic sau moștenirea angoaselor părinţilor faţă de lipsurile materiale. Cei care au deprins de mici să spere într-un viitor mai bun, ştiu că vor găsi o cale de ieşire și-și vor putea asigura cele necesare în viitor.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »