Actualitate »

Diagnosticul precoce al demenței crește șansele la o viață mai bună

Autor: Daniela Purcaru | 21 September, 14:45 | 0 comentarii

Până în anul 2050, numărul celor care trăiesc cu demență în lume se va tripla. De aceea, în această lună și mai ales pe 21 septembrie, cu ocazia Zilei Mondiale Alzheimer, are loc o campanie internațională de conștientizare a demenței numită WorldALZMonth.


Demența este o denumire pe care o poartă sindroamele progresive ale creierului care determină deteriorarea în timp funcțiilor creierului, precum memoria, gândirea, recunoașterea și limbajul, planificarea și personalitatea.

Boala Alzheimer reprezintă 50-60% din cazurile de demență. Alte tipuri de demență sunt: demența vasculară, demența cu corpurile Lewy și demența fronto-temporală.

Simptomele acestor afecțiuni includ: pierderea memoriei, problemele de gândire, de planificare și limbaj, de recunoaștere a persoanelor sau a obiectelor, schimbările de dispoziție.

Este important ca diagnosticul demenței să se facă devreme

Un diagnostic pus la timp permite persoanelor cu demență și familiilor lor să fie mai bine pregătite pentru a face față evoluției afecțiunii și pentru a avea șansa de a trăi mai mult și mai bine.

Dacă ești îngrijorat de apariția demenței, discută cu medicul de familie. Asociațiile de Alzheimer oferă sprijin în stabilirea diagnosticului și celor care trăiesc cu această afecțiune. De asemenea, pot oferi informații privind reducerea riscurilor și ajută la găsirea grupurilor de sprijin.

În cazul în care îngrijești o persoană diagnosticată cu demență, este important să ai grijă de propriile tale nevoi de sănătate fizică și psihică. Acest lucru va face o mare diferență pentru starea ta de spirit și a persoanei de care o îngrijești.

Info

În acest an, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative din România (APAN) se alătură organizațiilor din mai mult de 150 de țări din  lume pentru a crește gradul de conștientizare asupra maladiei Alzheimer, reducerea stigmei asociate și pentru susținerea necesității de diagnosticare precoce a acestei afecțiuni. Pentru detalii, accesează site-ul APAN.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »