Sanatatea ta / Analize medicale »

De ce este necesară măsurarea densității osoase

Autor: Claudia Georgevici | 08 January, 08:00 | 1 comentariu

Persoanele cu au factori de risc care predispun la osteoporoză trebuie să facă periodic anumite investigații medicale.  Depistată din timp, boala poate fi controlată mai bine.


Specialiștii afirmă că rata morbidității și a mortalității este semnificativ redusă la persoanele care depistează precoce osteoporoza și iau măsurile terapeutice care se impun. Femeile cu vârsta peste 50 de ani și bărbații care au peste 65 de ani, cei care au avut fracturi de fragilitate, persoanele care au scăzut cu 3-4 cm față de înălțimea avută în tinerețe, cei care au urmat tratament cu cortizon peste 3 luni ar trebui să își evalueze riscul de a face boala.

Cum se depistează osteoporoza

Singura metodă prin care se poate determina dacă o persoană suferă sau nu de o scădere a masei osoase care duce la osteoporoză este măsurarea densistății osoase. Există mai multe teste pentru evaluarea acesteia.

În 1994, Organizația Mondială a Sănătății a propus un ghid de diagnostic al osteoporozei bazat pe măsurarea densității minerale osoase prin absorbțiometrie duală cu raze X (DXA) sau osteodensitometrie. Aceasta folosește radiația X de energie joasă, depistând pierderea de masă osoasă. Se examinează mai ales coloana vertebrală și șoldul, care sunt reprezentative pentru întregul schelet.

Testul constă în scanarea propriu-zisă a zonei, care durează câteva minute, persoana examinată stând în poziție culcată. Este o metodă nedureroasă, neivazivă, de maximă acuratețe, presupunând iradiere minimă.  

Ce este scorul T

Starea masei osoase este pusă în evidență prin intermediul scorului T.  

Os normal – Dacă scorul T al densității osoase este cuprins între 0 și -1, se consideră că este vorba despre un os bine mineralizat, fiind, deci, un rezultat normal.

Osteopenia sau densitatea osoasă scăzută este exprimată printr-un scor T cuprins între -1 și -2,5. Este vorba, în acest caz, de demineralizare osoasă moderată.

Osteoporoză – Un scor T de -2,5 sau mai mic pune diagnosticul de osteoporoză.

În ce constă tratamentul

În osteoporoză, se asociază mai multe abordări terapeutice, care înglobează atât medicamentele, cât și corecția unor carențe nutritive și unele măsuri care au ca scop păstrarea mobilității și prevenirea căderilor. Obiectivele principale ale tratamentului în osteoporoză vizează încetinirea evoluției bolii și reducerea riscului de fracturi.

MEDICAMENTE. În cadrul tratamentului medicamentos al osteoporozei se folosesc terapii menite a opri degradarea oaselor sau de a stimula structura osoasă. Printre medicamentele cel mai des utilizate contra osteoporozei se numără bifosfonații, care inhibă resorbția osoasă. De asemenea, medicul poate recomanda raloxifen (care scade riscul de fracturi vertebrale) și calcitonină (previne pierderea de masă osoasă). Adesea, persoanelor cu osteoporoză le sunt prescrise suplimentele de calciu și vitamina D. Tratamentul de substituție hormonală este, de asemenea, luat în calcul.

ALIMENTAȚIE. O dietă echilibrată, din care să nu lipsească proteinele, calciul și vitaminele, este importantă atât în prevenirea, cât și în tratamentul osteoporozei.

ACTIVITATE FIZICĂ. Mișcarea este esențială pentru menținerea sistemului osos. Cele mai potrivite tipuri de activități sunt mersul pe jos, înotul, alergările, tenisul și dansul. În cazul celor depistați cu osteoporoză, kinetoterapeutul recomandă cele mai potrivite exerciții.

PREVENIREA CĂDERILOR. Persoanele cu osteoporoză sunt mai expuse riscului de a suferi fracturi, de aceea, în cazul lor, medicul poate recomanda dispozitive de asistență și indicații privind postura corectă.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Costica | 10 January 2018, 05:38
Selectam moderatori de anunturi. Primiti plata pentru fiecare anunt moderat. Trebuie sa verificati anunturile pe care alte persoane le posteaza, apoi sa le aprobati afisarea in sistem. Nu este necesara experienta. Va invatam noi totul. Cereti detalii la adresa de email [email protected] com
Adauga un comentariu »