Sanatatea ta / Analize medicale »

De ce cresc valorile bilirubinei

Autor: Diana David | 13 September, 08:00 | 0 comentarii

Medicul ți-a recomandat oanaliză de sânge numită bilirubină? Bolile hepatice sau biliare se numără printre problemele de sănătate care îi cresc valorile.  


Bilirubina este un pigment biliar de culoare galben-maronie, care se găsește și în scaun. Ea apare ca un rezultat al descompunerii hemoglobinei din globulele roșii, a căror durată de viață este de aproximativ 120 de zile, și ajunge în ficat, sub forma bilirubinei indirecte. Aici este prelucrată până când devine o substanță solubilă în apă, numită bilirubina directă, și trimisă apoi, în mare parte, în intestin, ca o componentă a bilei.

În intestin, este transformată într-un alt pigment, numit stercobilină, și excretată apoi prin scaun. O mică parte a bilirubinei este procesată de către rinichi și eliminată prin urină, căreia îi conferă culoarea galbenă caracteristică.

Când se măsoară nivelul ei

Atunci când metabolizarea acestei substanțe, adică descompunerea și excreția ei, este perturbată, nivelul de bilirubină din sânge crește. Astfel, medicul poate diagnostica o afecțiune și îi poate stabili cauzele. Când nivelul bilirubinei este mult mai mare decât cel normal apare icterul, care se manifestă printr-o culoare galbenă a pielii și a ochilor.

Dozarea bilirubinei se realizează printr-o analiză serică a sângelui în laborator. Nivelul bilirubinei directe poate fi stabilit și printr-o analiză a urinei.

Te-ar mai putea interesa: Factori care obosesc bila

Ce arată valorile crescute

O valoare normală a bilirubinei totale în serul sangvin este de până la 21 µmol /l (1,2 mg/dl). O creștere a acestei valori, numită în termeni medicali hiperbilirubinemie, poate indica o degradare accentuată a globulelor roșii, o boală hepatică - hepatită, ciroză hepatică, ficat gras (steatoză), cancer de ficat - , dar și existența unor calculi biliari, care împiedică drenajul bilei, sau o inflamare a canalelor biliare.

Citește și: Remediile care au grijă de ficat

Icterul la nou-născuți, normal

La nou-născuți, o valoare crescută a bilirubinei este normală. Ea se manifestă deseori prin icter, care, la majoritatea copiilor, este inofensiv. Explicația este că ficatul lor nu funcționează încă la capacitatea maximă – însă activitatea sa va crește treptat, în primele zile de viață. Astfel, icterul dispare de la sine, fără tratament, în 1-2 săptămâni, și nu afectează dezvoltarea bebelușului.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »