Sanatatea ta / Tratamente »

Da Vinci, robotul care te operează

Autor: Diana David | 24 September, 10:05 | 0 comentarii

Cine spune că o intervenție chirurgicală nu poate fi efectuată decât cu bisturiul, iar pacientul și medicul trebuie să se afle în aceeași sală? Pentru o operație cu robotul Da Vinci, chirurgul-om se poate afla în altă încăpere sau chiar pe un alt continent.


Printre cele mai uimitoare realizări medicale pe care tehnologia le-a făcut posibile în ultimii ani se numără, fără îndoială, sistemul chirurgical Da Vinci. Numele i-a fost dat de producătorul său american, care a dorit să evoce primii pași ai omenirii în direcția creării robotului perfect: proiectul „cavalerului mecanic”, conceput de Leonardo da Vinci în secolul al XV-lea.

Cu ajutorul noului robot-medic, pacientul poate fi operat printr-o consolă mânuită de un medic chirurg de la distanță. Brațele robotului realizează intervenția prin incizii minuscule, permițând astfel o recuperare rapidă a pacientului, fără urmările neplăcute ale unei operații deschise, cu tăietură clasică. Camera de luat vederi de înaltă rezoluție și ecranul tridimensional, care mărește zona asupra căreia se intervine de până la 15 ori, permite o reprezentare de mare precizie a structurii anatomice.

Cum funcționează 

Prin chirurgia laparoscopică, intervențiile chirurgicale cu incizii mici se efectuează deja de multă vreme. Ceea ce a adus în plus robotul-medic Da Vinci sunt cele patru brațe ale sale extrem de flexibile, capabile să realizeze rotații complete și să folosească instrumentele chirurgicale cu mișcări mai complexe decât cele efectuate de mâna umană.

Manevrate prin intermediul consolei, cu un joystick, de către chirurgul uman, ele efectuează operația cu mișcări precise, de mare finețe, într-un spațiu foarte mic, și lipsite de eventualul tremur al mâinii medicului. Practic, robotul este atârnat deasupra pacientului, ca un păianjen, iar brațele sale îndoite pătrund în trupul său.

Chirurgul, aşezat la consola poziţionată lângă masa de operaţie sau la distanță, controlează braţele robotului, beneficiind de mișcările sale ferme și precise și de o imagine 3D mărită, de înaltă rezoluţie. Astfel riscul unei deteriorări a țesuturilor operate este mult mai mic, chiar și atunci când se lucrează pe nervi și vase de sânge foarte fine. Pierderea de sânge este minimă, iar inciziile sunt, practic, niște puncte, care permit recuperarea mai rapidă.

Când este util

Până acum, Da Vinci a fost deja utilizat cu succes în diverse intervenții chirurgicale minim invazive, mai cu seamă pentru înlăturarea tumorilor benigne și maligne ale pancreasului, prostatei și pentru operații pe cord, precum schimbarea unei valve. Dar și persoane cu cancer de esofag, plămâni, ficat sau rect au fost deja operate cu succes cu ajutorul acestei tehnologii moderne. Și în transplantul de rinichi de la pacienți vii, Da Vinci și-a dovedit utilitatea.

Te-ar mai putea interesa: Dr. C. Copăescu: Operaţiile indicate în obezitate NU SCOT GRĂSIMEA

Chirurgia viitorului

Deși performanțele sale sunt cu adevărat uluitoare, robotul Da Vinci nu este, desigur, perfect. Ca orice realizare tehnologică modernă, intervenția sa are și anumite dezavantaje. Nefiind lângă pacient în timpul intervenției la distanță, chirurgul poate formula instrucțiunile către asistenți doar verbal și nu poate interveni direct, în cazul unei erori a unuia dintre asistenți.

Un alt dezavantaj menționat este faptul că medicul nu poate să pipăie țesutul afectat al pacientului, pentru a-i simți consistența. Cu toate acestea, părerea medicilor este unanimă: acest tip de robot-medic reprezintă chirurgia viitorului. Beneficiile aduse de noul robot depășesc cu mult dezavantajele, iar evoluțiile ulterioare în domeniu vor face intervențiile sale din ce în ce mai sigure și mai eficiente.

Da Vinci salvează vieți și în România

Cu câteva luni în urmă, mass-media informa că cel mai performant robot chirurgical va face prima intervenţie de chirurgie robotică efectuată în sistemul medical privat din România, la Centrul de excelenţă în chirurgie robotică din cadrul unui spital privat din Braşov. Robotul Da Vinci a fost pus să lucreze împreună cu echipa Spitalului Sf. Constantin din Braşov, alături de o echipă de la o clinică din Cluj. Acum 2 ani, medicii de la Spitalul Județean din Timișoara efectuaseră prima operație din țară cu un robot modern Da Vinci, asupra unui pacient cu cancer de rect, în vârstă de 67 de ani.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »