Sanatatea ta / Tratamente »

Cum se tratează corect un dinte

Autor: Ramona Liță | 10 August, 10:00 | 1 comentariu

Fiecare dinte în parte este un mic organ cu un sistem intern de vase și nervi care îl fac vital. Ce se întâmplă însă daca o carie avansată, o fractură sau o fisură permit ca acest sistem să fie invadat de bacterii amenințătoare?


Nu doar odată am ajuns în cabinetul medicului stomatolog care în urma unui consult amănunțit ne-a recomandat efectuarea unui tratament de canal.

Despre ce reprezintă un tratament de canal și problemele ce pot apărea în urma lezării canalului dental am vorbit cu dr stomatolog specialist în implantologie Alexandra Diroescu.

Ce înseamnă dinte fără nerv?

La început el va încerca să se apere, se va inflama și va durea. După o perioadă de nopți nedormite și ședințe ratate sistemul va ceda, nervii vor muri și durerea va dispărea. Spațiul pe care acesta îl ocupă va fi invadat în totalitate de bacterii și va apărea infecția. Când aceasta se va extinde în osul care sprijină dintele nostru, durerea va reapare, dar de data asta însoțită de o imensă umflătură a feței. Și iată cum un mic organ de obicei neglijat ne poate face să pierdem nu numai nopți, dar și întâlniri…
  Ce este de făcut? Dacă în cele din urmă pumnul de pastile pe care farmacista ni-l oferă văzând situația disperată nu mai face față, vom ajunge într-un cabinet stomatologic unde ni se va povesti despre necesitatea unui tratament de canal, sau, științific vorbind, un tratament endodontic. Nu ne mai interesează, să facă orice numai să curme această suferință inegalabilă

După ce adrenalina revine la cote normale, începem să ne punem întrebări. ”Dintele mai trăiește?”, ”Cât are să mai reziste fără nerv?”, ”Voi fi mai liniștit cu un nerv în minus?”…Și tot așa nelămuririle se înșiră în mintea noastră.
Lucrurile sunt mai simple decât par…Sistemul din interiorul dintelui nu mai există, el este înlocuit cu un material solid, rezistent, care nu se dizolvă și care are rolul de barieră între cavitatea orală și osul ce susține dintele. Astfel bacteriile sunt ținute la distanță, iar osul rămâne sănătos pentru a fixa dintele pentru o lungă perioadă de timp de acum înainte.

Cum se realizează acest tratament de canal?

Tratamentul de canal poate fi făcut de un medic stomatolog generalist sau de un medic stomatolog specialist endodont care dispune de materiale și aparatură superioare, inclusiv un microscop de mare precizie. De obicei situațiile speciale sunt preluate de medicii endodonți, costurile tratamentelor fiind direct proporționale cu calitatea materialelor și aparaturii.
    Un tratament complet de canal presupune câteva ședințe, în timpul cărora, sub anestezie locală, dintele primește diverse substanțe menite să distrugă bacteriile ce au pătruns în spațiul intern. La final, când sensibilitatea dintelui a dispărut în totalitate, semn că spațiul interior este curat, se poate aplica plomba de canal, bariera față de mediul incojurător. Este un mit acela că ”scoaterea nervului” doare îngrozitor. Tratamentul este menit să amelioreze durerea și să înlăture infecția și se face sub anestezie locală. Dacă infecția este foarte mare, se va mai urma și un tratament cu antibiotic oral.

Află cum se face corect albirea dentară AICI


    O întrebare frecventă este ”cum poate rezista dintele fără sistemul său interior?”. Chiar dacă el nu mai are vasele si nervii proprii, țesutul înconjurător ”trăiește” în continuare și face ca dintele să funcționeze la fel de bine ca și până acum. Ceea ce se schimbă este rezistența lui la fractură. În timp devine casant și fragil și este posibil ca unul dintre pereții lui să cedeze. Se recomandă ca un dinte cu tratament de canal să primească un pivot și o coroniță de acoperire pentru a-i lungi durata de viață.
    Succesul tratamentului de canal depinde de mulți factori, cum ar fi: dimensiunile cariei ce a generat problema, timpul trecut de la primele semne transmise de dintele nostru, forma si structura sistemului intern al dintelui, care este format din canale. Un dinte are intre unul și trei canale, dar există și situații atipice cu un număr mai mare de canale. Cu cât sistemul este mai complicat, cu atât tratamentul este mai anevoios și de obicei preluat de medicul specialist endodont. Dar dus la bun sfârșit, tratamentul face ca dintele natural să nu se piardă, evitând astfel intervenții mai complicate ca lucrări complexe sau implanturi.
    
    Recomandarea mea este să menținem cât mai mult naturalul. Nimic nu funcționează mai bine decât dintele propriu. El conservă osul în care se sprijină și păstrează dinții vecini in pozițiile lor corecte. Sănătatea generală a danturii noastre este depenedentă de fiecare dinte în parte.

Doctor Stomatolog, Specialist în Implantologie

Alexandra Diroescu, București

Contact: 0721.805.239
 

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Victor | 10 August 2017, 16:47
TEORÁIALÁ DE IMPLANTOLOAGÁ !
UNDE "SE FACE" ASTEA ?!
MI-AU SCOS NERVUL SI M-A DURUT ÍNCÁ UN AN...
gargará cu uriná proprie...
Adauga un comentariu »