Sanatatea ta / Ce te doare »

Cum să ții sub control colita ulcerativă

Autor: Daniela Purcaru | 12 February, 17:20 | 0 comentarii

Oboseala accentuată, durerea abdominală, pierderea în greutate inexplicabilă, febra, diareea – toate acestea sunt semnele unei afecțiuni serioase, colita ulcerativă, o afecțiune intestinală inflamatorie.


Specialiștii consideă colita ulcerativă o boală autoimună, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar al celui care suferă de această boală atacă celulele de la nivelul tractului gastrointestinal. Nu există încă un tratament care să aducă vindecarea persoanei afectate, dar unele schimbări de stil de viață alungă o mare parte dintre simptome.

Mănâncă mai puține alimente bogate în fibre

Celor care au fost diagnosticați cu o afecțiune cum este colita ulcerativă le este recomandat să evite sau să scadă consumul de fibre. Acestea se găsesc în fructe și legume și sunt mai greu de procesat de sistemul digestiv. Cum fibrele sunt importante în orice dietă, cel mai bine ar fi să fiarbă sau să prepare la aburi legumele pentru a ușura digerarea lor.

Consumă mai des ulei de măsline și pește

Controlarea inflamației are efecte benefice în tratamentul colitei ulcerative. Introducerea uleiului de măsline în dietă ține sub control inflamația și simptomele bolii. Se datorează conținutului său bogat în grăsimi bune și antioxidanți. Peștele gras este un alt aliment care te ajută să ții în frâu această afecțiune, mulțumită acizilor grași Omega-3.

Citește și: Nu mâncaţi usturoi dacă suferiţi de colită!


Ocolește tot ce-ți provoacă balonare

Fasolea uscată, broccoli, conopidă, varză – toate acestea nu trebuie să apară în meniul tău, dacă te știi cu o colită ulcerativă. Oricare dintre acestea favorizează acumularea de gaze abdominale . Evită și  băuturile alcoolice, pe cele carbogazoase sau care conțin cafeină.

Redu nivelul de stres

Mult timp s-a crezut că stresul poate cauza apariția colitei ulcerative, dar s-a descoperit că nu se numără printre declanșatori. Totuși, stresul pe o perioadă prelungită de timp este posibil să agraveze boala, prin urmare este indicat să eviți, pe cât posibil, situațiile stresante sau să profiți de timpul liber pentru a te deconecta și odihni.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »