Sanatatea ta / Ce te doare »

Cum să recunoști otita seroasă

Autor: Ramona Liță | 12 October, 14:00 | 1 comentariu

Otita seroasă face parte din afecțiunile care nu trebuie neglijate deoarece, netratată corespunzător, poate duce la pierderea definitivă a auzului.


Această afecțiune face parte din categoria otitelor medii, o inflamație ce apare în urechea medie fără vreo legătura cu o anume etiologie sau patogeneza.

Ține cont de faptul că segmentele osului temporal sunt continui, iar inflamația apărută în urechea medie poate presupune o inflamația in celelalte 3 segmente: mastoid, celule aerate și vârf.

Otita seroasă apare ca urmare a scăderii rapide în presiunea urechii interne-presiune negativă produsă de alterarea funcționării trompei lui Eustachio.
Chiar dacă lichidul prezent în această afecțiune este unul nonpurulent și apos asta nu înseamnă că nu prezintă nici un fel de pericol pentru sănătatea auzului tău.

Și asta datorită faptului că în timp acest lichid se îngroașă, devine lipicios și crește vertiginos șansele de pierdere a auzului.

De cele mai multe ori apare în urma unei infecții respiratorii virale sau bacteriene și nu este dureroasă.

Cauzele apariției otitei

Trebuie precizat faptul că trompa lui Eustachio conectează interiorul urechii cu spatele gâtului, ajutând în felul acesta la drenarea lichidelor și împiedicarea lor să se acumuleze în ureche.

Deci, în cazul copiilor această afecțiune este asociată cu poziția culcată mai ales atunci când sunt hrăniți, cu fumatul pasiv de la părinți și inclusiv cu o perioadă foarte mică de alăptare.

Dacă observi că îi intră apă în ureche la baie celui mic, asta nu înseamnă că va face imediat otită.

Dar în cazul celor de tip seros, sunt toate șansele ca în urma unei infecții respiratorii sau la nivel auricular să mai rămână lichid în urechea medie de la câteva zile până la câteva săptămâni, astfel existând posibilitatea de blocarea a trompei lui Eustachio.

Dacă cel mic obișnuiește să bea din poziția culcat și acest aspect favorizează apariția acestei afecțiuni  doarece poate bloca sau închide trompa, de altfel și zburatul cu avionul mai ales din cauza diferențelor de altitudine poate favoriza această problemă.

Se declanșează mai des în anotimpul rece

În special la copiii cu vârsta de până în 2 ani această problemă apare mai ales în timpul iernii sau chir la începutul primăverii deoarece în această perioadă triompele lui Eustachio sunt mai scurte, poziționate mai orizontal iar bacteriile pot pătrunde mai ușor.

În plus copiii au toate șansele când sunt mici să contacteze o infecție respiratorie deoarece sistemul lor imunitar nu poate recunoaște virusurile.

Simptome frecvente

Senzația de auz înfundat sau de lichid în ureche sunt doua dintre cele mai importante semne.

La copiii mici o să potți observa această problemă dacă fac un obicei din a da televizorul mai tare, deoarece prezența lichidului afectează calitatea auzului.

Durerea este de obicei absentă iar când este prezentă este asociată cu un episod acut când otita poate reveni.

Auzul începe să scadă, se accentuează starea de iritabilitate, nervozitate și este necesar să consulți de urgență un medic specialist pentru a opri avansarea simptomelor.

Este imperios necesar aplicarea unui tratamentul corect deoarece în timp poate aparea afectarea dezvoltării vorbirii cât și a funcțiilor cognitive.

Categoria cea mai des afectata de această afecțiune din păcate sunt copii. În plus, un risc crescut îl prezinta și persoanele care se confruntă cu deviații de sept sau alte modificari ale structurii nazale, cei cu teren alergic sau atopic, cei cu malformații congenitale velopalatine, cei care fac scufundări sau călătorii cu avionul foarte des, cei cu imunitate scăzută, cu tumori sau fumătorii pasivi.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Razvan | 12 October 2017, 15:21
Oportunitate super in anul 2017. Nu trebuie experienta. Asiguram instruire GRATIS la distanta si online. Cerem: cunostinte minime utilizare calculator (word, pdf, email, internet), seriozitate, lucru 2 ore pe zi. Pentru a aplica la oferta, trimiteti mesajul APLIC la una dintre adresele de email ale departamentului de informatii: [email protected]
Adauga un comentariu »