Familia ta / Copii »

Cum recunoști infecția cu rotavirus

Autor: Sorina Severin | 13 August, 09:40 | 1 comentariu

Copiii sub 3 ani, în special cei care nu au fost vaccinați, sunt cei mai vulnerabili față de infecția cu rotavirus. La copiii mici, această infecție poate produce deshidratare severă, de aceea, este bine să afli mai multe despre ea.


Spre deosebire de alte boli, organismul nu capătă imunitate în fața virusului, deoarece are mai multe tulpini, așadar cei mici pot suferi frecvent de această afecțiune. Infecția se transmite pe cale orală, iar cel mai vulnerabili sunt copiii cu vârste cuprinse între 3 luni și 3 ani. În cazul adulților și al copiilor peste 5 ani, simptomele bolii nu sunt la fel de severe ca în cazul sugarilor.

Febra, printre simptome

Perioada de incubație a virusului este de 1-3 zile, după această perioadă simptomele se manifestă brusc cu febră mare, vărsături și scaune apoase frecvente. Din cauza diareei se pierd minerale esențiale pentru organism, precum și apă, ceea ce duce la deshidratare. În cazul sugarilor, deshidratarea poate necesita spitalizare. Mai pot apărea simptome precum apatia, somnolența sau, dimpotrivă, agitația. „Printre complicațiile pe care infecția cu rotavirus le poate genera la copii se numără deshidratarea severă, convulsiile febrile sau chiar colapsul“, explică medicul specialist pediatru Luana Lișman de la clinica Medicover Galați.

Cum se transmite

Infecția cu rotavirus apare cu precădere în colectivități, cum sunt grădinița și creșa, deoarece virusul se transmite cu ușurință prin mâini murdare, jucării, alimente sau apă contaminată. Virusul este activ chiar dacă micuțul nu prezintă simptome. De exemplu, scaunul copilului infectat conține virusul chiar și la 10 zile după ce simptomele au dispărut. Un prilej de contaminare este momentul schimbării scutecului, dacă mama nu se spală pe mâini și atinge alimente sau suprafețe cu care intră în contact ceilalți membri ai familiei.

Nu se tratează cu antibiotice

Deoarece este vorba de o infecție cu virus, antibioticele nu vor da rezultate în acest caz. Pentru ca deshidratarea să nu se instaleze, este necesar ca sugarii și copiii să bea cât mai multe lichide. În funcție de vârstă, sunt recomandate supele de legume, bananele, brânza de vaci slabă și pâinea prăjită. „Tratamentul implică rehidratarea orală cu săruri, respectiv rehidratarea intravenoasă la cei cu deshidratare severă. De asemenea, sunt recomandate probioticele“, afirmă doamna doctor Luana Lișman, medic specialist pediatru. Sugarii până la 3 luni au protecție prin anticorpii transmiși prin placentă și prin alăptare.

Igiena are rol preventiv

Măsurile de igienă obligatorii pentru împiedicarea contaminării sau răspândirii virusului cuprind spălarea mâinilor de fiecare dată după folosirea toaletei, după schimbarea scutecelor și dezinfectarea locului unde a fost schimbat acesta. De asemenea, trebuie spălate toate jucăriile sau obiectele atinse de cei mici în timpul infecției. Mâinile trebuie spălate și înainte de prepararea mâncării sau ori de câte ori se ating alimentele. Este interzis ca cei mici să meargă în colectivitate în timpul infecției.

 Bine de știut

Se pot administra şi medicamente antidiareice şi antisecretorii, doar la indicația medicului specialist, deoarece dozele variază în funcţie de vârsta şi de gravitatea simptomelor copilului.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Elena | 16 August 2017, 08:39
Oferta extraordinara: castiguri la domiciliu. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Cereti acum detalii la adresa de email a unuia dintre coordonatorii echipei noastre:[email protected]
Adauga un comentariu »