Stil de viata&dieta / Nutritie »

Cum poți limita pericolul pesticidelor din alimente

Autor: Raluca Cocriș | 07 August, 10:25 | 2 comentarii

Cele mai multe legume și fructe din alimentația noastră conțin pesticide. Merele sunt pe primul loc din acest punct de vedere, pentru al cincilea an la rând. Din fericire, avem soluții eficiente pentru a limita cantitatea de chimicale pe care le ingerăm.


Pesticidele sunt substanțe chimice care au rolul de a distruge dăunătorii din recolte. Acestea afectează însă și culturile, impregnându-se în vegetalele pe care le consumăm frecvent.

Legumele și fructele, pe lista neagră

Organizația Americană Nonguvernamentală a Agriculturii (EWG) și Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) au pus la dispoziție rapoartele privind conținutul de pesticide al fructelor și legumelor. Sonya Lunder, specialist în cadrul EWG, crede că oamenii vor

începe să nu mai consume fructe și legume, din cauza concentrației mari de pesticide și ierbicide pe care acestea o conțin și recomandă alimentele bio, unde e posibil.

Merele sunt urmate de piersici pe lista cu cele mai încărcate fructe și legume de pesticide. Urmează nectarinele, căpșunile, strugurii, țelina, spanacul, castraveții, roșiile cherry și cartofii.

4 soluții de îndepărtare a reziduurilor

Bicarbonatul de sodiu. Spală fructele și legumele care au coajă tare, freacă-le cu bicarbonat de sodiu și clătește-le cu apă din abundență.
Sarea de mare.

Prepară o soluție dintr-o lingură de sare de mare la o cană cu apă și ține legumele sau fructele în ea 5 minute, apoi le speli cu multă apă. Cele cu coajă dură se spală bine cu apă și sare, pentru a îndepărta urmele de murdărie.

Oțetul. Pune o lingură de oțet într-o jumătate de cană cu apă și apoi presari o lingură de bicarbonat de sodiu. Lichidul obținut îl pui într-un flacon cu pulverizator și stropești legumele și fructele cu el. După 5 minute, cât acționează soluția, clătești bine.

Zeama de lămâie. O lingură cu suc de lămâie și 2 linguri de bicarbonat de sodiu le pui într-o cană cu apă. Lasă să acționeze 5 minute, apoi clătești foarte bine.

Prin spălare și înmuiere se elimină până la 50% din pesticidele existente în produse. În plus, apa cu oțet și sare ajută la distrugerea bacteriilor.

Alege produsele de sezon!

Fructele și legumele de sezon, proaspete, autohtone, au o cantitate mai mică de pesticide și ierbicide în conținut, spre deosebire de cele importate, care parcurg distanțe lungi ori sunt recoltate în alte sezoane.

Produsele care se cultivă pe tot cuprinsul anului sunt stropite cu cantități mai mari de aditivi, conservați și pesticide. De aceea, este important să știm de unde provin alimentele și când au fost recoltate.

Curăță-le de coajă și de frunze

Este foarte important să spălăm legumele și fructele, iar dacă nu sunt bio sau nu știm proveniența acestora, e bine să le curățăm și de coajă, chiar dacă multe substanțe nutritive se găsesc în coajă.

Și în pulpele fructelor se găsește o mare parte de elemente nutritive.
În cazul spanacului, al verzei și salatei, de exemplu, e bine să îndepărtezi primele frunze, pentru că acestea intră în contact cu substanțele chimice.

Știai că…
În comerț, pentru a fi atrăgătoare pentru client merele, acestea sunt acoperite cu un aditiv numită morfolină? Acesta le dă un aspect cerat, dându-le un luciu nesănătos.


Dr. Corina zugravu
Medic primar Igienă şi Alimentaţie, Institutul de Sănătate Publică, Bucureşti

Pesticidele, dacă sunt folosite așa cum trebuie, adică nu în cantitate mare, lăsând interval între stropire și recoltare, și dacă legumele și fructele se spală bine înainte de consum nu sunt periculoase.

Nu e posibil să mâncăm produse fără pesticide, chiar și produsele bio se cultivă cu ajutorul anumitor pesticide. De ce nu e posibil? Pentru că le mănâncă rapid paraziții și productivitatea ar scădea dramatic. Exista limite ale reziduurilor, totul este supravegheat foarte bine. Din când în când, însă, mai scapă câte ceva în cantitate prea mare, dar nimic serios.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Stefan | 07 August 2015, 10:44
O sansa pentru toti! De ce sa nu iei in considerare o oportunitate foarte serioasa si reala prin care sa castigi mai multi bani in timpul liber? Activitatea este usoara si eleganta, plus ca nu e nevoie sa recrutezi oameni in retea. Trebuie doar sa te implici cu seriozitate si sa-ti cladesti un viitor mai bun. Cere acum mai multe detalii la adresa de email: [email protected]
2 Postat de: Marian Radu | 07 August 2015, 13:02
Buna ziua doamna docor,

Va invitam la ferma noastra pentru a vedea ca este posibil sa faci aricultura si fara pesticide.

Cu respec,
Marian Radu
www.tomatina.ro
0722206650
Adauga un comentariu »