Sanatatea ta / Ce te doare »

Cum îți afectează singurătatea starea de sănătate

Autor: Cristina Popescu | 10 February, 13:40 | 1 comentariu

Nu este nici o rușine în a-ți petrece seara de vineri de unul singur, ghemuit pe canapea și cu un pahar de vin roșu în mână, în timp ce urmărești serialul preferat.


Cu condiția, însă, ca izolarea să nu devină un obicei. De ce? Studii recente arată că sănătatea persoanelor care obișnuiesc să petreacă foarte mult timp singure ar putea avea de suferit. Iată cum!

Riști să te îngrași

Cercetătorii de la Queensland University of Technology au confirmat faptul că persoanele care trăiesc singure sunt mai susceptibile de a avea diete nesănătoase spre deosebire de cele care locuiesc împreună cu altcineva. Astfel, persoanele singure obișnuiesc să înlocuiască cina cu un bol de cereale cu ciocolată, să consume mai des pizza sau să mănânce în picioare, în fața frigiderului, motiv pentru care există riscul de îngrășare.

Te îmbolnăvești mai des

Singurătatea poate fi destul de nocivă pentru sănătate, se arată într-un studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences. Oamenii de știință au constatat că sentimentul de singurătate/izolare (ideea de a te simți singur, chiar dacă nu ești) ar putea crește riscul de deces prematur cu 14%, deoarece sistemul imunitar este mult mai slăbit.

Contul tău bancar ar putea avea de suferit

Terapia prin cumpărături poate funcționa, însă acest lucru este mai dificil. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Consumer Research, oamenii singuri își concentrează mai mult atenția pe obiecte materiale, adică pe achiziționarea de noi lucruri, cu scopul de a se simți mai fericiți.

Totuși, dacă obișnuiești să cheltui banii pe lucruri pentru a atrage atenția oamenilor din jurul tău, acest obicei trebuie să înceteze. Explicația? Atunci când obiectul achiziționat nu atrage atenția pozitivă la care sperai, este foarte posibil să te simți mai rău ca înainte, atenționează cercetătorii.

Probleme de memorie și risc de demență

Persoanele care au pe cineva alături, fie că e vorba de soț/soție, cei mai buni prieteni, colegi de apartament etc., sunt mult mai implicate în viața de zi cu zi și sunt mai motivate, astfel că activitatea neuronilor este și ea stimulată. În schimb, persoanele singure au un risc mai crescut de a dezvolta probleme de memorie, odată cu înaintarea în vârstă, susțin studiile. Totodată, persoanele care trăiesc singure au un risc cu până la 80% mai ridicat să dezvolte demență, în timp ce oamenii care se simt singuri riscă să dezvolte probleme cognitive.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Daniel | 10 February 2016, 13:51
Cea mai buna oportunitate a anului! Oferim tuturor o posibilitate reala si extrem de avantajoasa de suplimentare a veniturilor, in timpul liber, cu un program foarte flexibil, fara obligatii de niciun fel. Asiguram instruire gratuita, asistenta pe parcursul activitatii si tot ceea ce e necesar pentru ca dumneavoastra sa castigati bani. Solicitati acum informatii la adresa de email: [email protected]
Adauga un comentariu »