Sanatatea ta / Analize medicale »

Cum depistezi hepatitele B și C

Autor: Daniela Purcaru | 12 January, 08:00 | 1 comentariu

Cum simptomele hepatitelor sunt adesea puse pe seama altor boli sau nu apar deloc, cum este cazul a 40% din bolnavii de hepatita B, recomandarea medicilor este să fie făcut un control preventiv.


Boli infecțioase ale ficatului, hepatitele B și C sunt cauzate de infecția cu virusuri hepatitice care determină forme acute sau cronice. Infecția acută nu se manifestă de obicei și nu pune viața în pericol, circa 20% din pacienți eliminând virusul în primele 6 luni de la infectare. După vindecare, se păstrează în corp anticorpii formați de sistemul imunitar în urma infecției acute.

În 80% din cazuri, virusurile provoacă forme cronice care pot duce la complicații cum sunt ciroza sau cancerul hepatic. Exceptând situația în care hepatitele B și C nu dau simptome sesizabile, e nevoie de un consult medical imediat ce se observă semne precum: îngălbenirea pielii sau a albului ochilor (icter), decolorarea scaunelor, oboseală inexplicabilă, inapetență, dureri abdominale, diaree, insomnie.  

Ce teste sunt necesare

Nivelul crescut al transaminazelor și al bilirubinei arată că ficatul este în suferință, o posibilă cauză fiind hepatita virală. Este un motiv în plus să faci teste suplimentare.

Investigațiile de laborator pentru depistarea hepatitei B cuprind 3 analize de sânge care depistează prezența a 3 markeri: antigenul HBs (AgHBs), anticorpul HBs (AbHBs sau anti-HBs) și anticorpul HBc (AbHBc sau anti-HBc).

Pentru a determina evoluția virusului, este important să fie stabilit nivelul viremiei (ADN viral) în funcție de care se stabilește și tratamentul.

Pentru diagnosticarea hepatitei C sunt necesare teste serologice pentru depistarea anticorpilor și teste moleculare pentru detectarea particulelor virale ARN VHC (viremia). Eventualele rezultate fals-negative ale testelor serologice se pot datora absenței anticorpilor așa cum se întâmplă atunci când, în ciuda existenței unei infecții, încă nu s-au format acești anticorpi.

Pe de altă parte, testul ARN-VRC face diferența între o infecție actuală și una din trecut. Prin aceste teste moleculare se poate confirma o infecție acută prezentă, chiar și cu anticorpi absenți.

Info

Testele preliminare pentru diagnosticarea hepatitei B și C costă până la 60 de lei, iar dacă rezultatele sunt pozitive, testele următoare, de viremie, ajung la 450 de lei. Cei care donează sânge au dreptul la gratuitate.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Lupsa | 15 January 2018, 13:16
Oferta noua lucru in totalitate in orele dvs libere: cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON (lei noi) lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email:[email protected]
Adauga un comentariu »