Sanatatea ta / Ce te doare »

Consumul des de alcool: de la ficat gras la ciroză și cancer

Autor: Claudia Georgevici | 20 February, 10:30 | 1 comentariu

Ficatul și creierul, dar și pancreasul, sistemul nervos și inima au de suferit de pe urma consumului de alcool pe perioade lungi, un alt risc deloc de neglijat fiind cel de apariție a cancerului.


Articole similare:

FICATUL este unul dintre organele care au cel mai mult de suferit din cauza consumului de alcool. Cei care beau cantități mari, pe perioade lungi, se confruntă cu diverse tulburări hepatice, iar în cazuri grave, ficatul este afectat ireversibil.

STEATOZA HEPATICĂ sau ficatul gras. Consumul de alcool favorizează acumularea de grăsimi în celulele hepatice. Acest lucru se produce la câteva zile după un consum excesiv de alcool. În acest stadiu, când celulele ficatului nu sunt încă afectate, se poate acționa prin reducerea cantității de alcool sau, evident, prin evitarea lui.

HEPATITA ALCOOLICĂ. Atunci când celulele hepatice sunt lezate, se produce o inflamație la nivelul ficatului. Afecțiune gravă, ce precede ciroza, hepatita alcoolică se manifestă prin icter, lichid în abdomen (ascită), dureri de burtă, greață, vomă, oboseală.

CIROZA survine la 10-15 ani de consum în exces zilnic de alcool. În cadrul acestei complicații, celulele hepatice se distrug progresiv, fiind înlocuite de un țesut cicatriceal, de fibroză sau de noduli. Ciroza poate fi însoțită și de varice esofagiene, care, prin rupere, cauzează hemoragie. În ciroza avansată, este nevoie de transplant hepatic.  
   
Cauzează pancreatită și gastrită

În 80-90% din cazuri, alcoolul este cauza pancreatitei acute sau cronice. Spre deosebire de forma acută, cea cronică duce la apariția cicatricilor permanente la nivelul pancreasului, care îi afectează funcționarea și generează complicații.

Pancreatita se manifestă prin durere, mai ales în partea superioară a abdomenului, dar și prin icter și scădere ponderală. Netratată, pancreatita cronică poate duce la apariția cancerului. De asemenea, alcoolul este iritant pentru mucoasele stomacului și favorizează instalarea gastritei și a refluxului gastro-esofagian.

Favorizează pierderile de memorie

Consumul de alcool duce la încetinirea activității cerebrale, iar pe termen lung induce confuzia, probleme de comportament și pierderi de memorie. Afectarea cerebrală se produce prin mai multe mecanisme.

În primul rând, acționează asupra celulelor, lucru care influențează schimburile dintre ele și neuroni. De asemenea, perturbă neurotransmițătorii, al căror rol este de a transmite impulsurile nervoase.

La acestea se adaugă și faptul că marii băutori au adesea și carențe nutriționale, privând celulele cerebrale de vitaminele necesare (B1 și B6) pentru a funcționa corect. Abuzul de alcool poate cauza moartea celulelor cerebrale și atrofia progresivă a creierului.

La alcoolici, pot apărea şi unele tulburări psihice induse de consumul de alcool. Printre acestea, psihoza Korskov (manifestată prin tulburări de dispoziţie, amnezie), encefalopatie Wernicke-Gayet (cu simptome precum insomnii, confuzii) şi demenţe alcoolice, întâlnite mai ales în faza finală a alcoolismului cronic.

Excesul de alcool este nefast și pentru sistemul nervos periferic. Scăderea funcționalității nervilor duce la instalarea polineuropatiei alcoolice, manifestată prin slăbiciune musculară, crampe dureroase, impotență și dificultate a mersului.  

 Induce tulburări de ritm cardiac

Excesul de alcool are urmări și asupra sănătății inimii. La persoanele care beau 4 – 6 pahare de alcool pe zi se înregistrează o creștere a tensiunii arteriale sistolice, în medie, cu 2,7 mmHg. Hipertensiunea poate cauza complicații precum tulburările de ritm cardiac.

La cei care beau alcool de mai bine de 10 ani, poate surveni o boală a mușchiului cardiac (miocardul), cardiomiopatia alcoolică. Aceasta se manifestă prin respirație greoaie, tuse (în special noaptea), palpitații.

Consumul abuziv de alcool este un factor de risc și pentru infarct și pentru accidentul vascular cerebral, crescând și probabitatea de deces prin hemoragie cerebrală.    

Crește riscul de cancer

Consumul de alcool este asociat și cu apariția anumitor tipuri de cancer. Numeroase cercetări au arătat că favorizează în special cancerele de la nivelul gurii, gâtului, laringelui sau esofagului.

Cel mai probabil, celulele de la nivelul acestora sunt agresate de contactul direct cu alcoolul, mai exact, cu moleculele de etanol. Riscurile sunt și mai mari dacă alcoolul se asociază cu fumatul. De asemenea, consumul de alcool, chiar și moderat, crește riscul apariției cancerului de sân. Studiile arată că și cancerul de pancreas, cel hepatic și colorectal sunt puse pe seama excesului de alcool.

PRINCIPALELE EFECTE ALE ALCOOLISMULUI

Distrugerea neuronilor

Varice esofagiene

Tulburări cardiace

Ciroză hepatică

Gastrită cronică

Probleme intestinale

Impotență

Tremor al mâinilor

Afectare a sistemului nervos  

Înfundarea arterelor

Crize de gută

Dr. Paul Boşonea,  medic specialist gastroenterologie, Clinica de Diagnostic Gral Medical, București

Alcoolul este un drog puternic, cu potenţială dependenţă, care, consumat timp îndelungat, poate afecta grav ficatul, creierul, sistemul nervos şi inima.

Alcoolul este metabolizat în proporţie de 90% de ficat, care este şi organul cel mai frecvent afectat, consumul îndelungat producând progresiv steatoză hepatită alcoolică (stetohepatită) şi, în final, ciroza cu riscul suprapunerii de cancer hepatic.

Afectarea hepatică nu depinde de tipul băuturii, ci de conținutul de alcool, fiind considerat toxic consumul de peste 40-60g/zi la bărbaţi şi 20-40g/zi la femei, pe termen îndelungat.

Consumul zilnic este mai periculos decât cel intermitent. Au risc mai mare femeile, persoanele cu deficite nutriţionale şi cei cu afectare hepatică preexistentă/concomitentă, cum ar fi cei cu hepatita virală B sau C, medicamentoasă.

Metabolizarea este influenţată şi genetic. Aşa se explică de ce unele persoane, la un consum redus, fac rapid ciroză, spre deosebire de alţi mari consumatori la care boala hepatică se manifestă tardiv.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Negru Vasilica | 20 February 2016, 20:57
Cea mai buna oportunitate a anului! Oferim tuturor o posibilitate reala si extrem de avantajoasa de suplimentare a veniturilor, in timpul liber, cu un program foarte flexibil, fara obligatii de niciun fel. Asiguram instruire gratuita, asistenta pe parcursul activitatii si tot ceea ce e necesar pentru ca dumneavoastra sa castigati bani. Solicitati acum informatii la adresa de [email protected]
Adauga un comentariu »