Sanatatea ta / Ce te doare »

Cele mai frecvente boli de oase și articulații

Autor: Claudia Georgevici | 11 January, 12:00 | 1 comentariu

Cu toate că sunt asociate cu bătrânețea, bolile reumatice pot apărea aproape la orice vârstă. Manifestate, în principal, prin durereri osoase sau articulare, inflamație și rigiditate musculară, afecțiunile reumatice beneficiază de tratamente eficiente, care, alături de unele modificări ce țin de stilul de viață, le pot ține sub control.


ABC-ul afecțiunilor reumatismale

Cuvântul reumatism este un termen generic care face referire la boli ce afectează oasele, încheieturile și mușchii. Există peste 200 de boli reumatismale, cu diverse cauze și tratamente.  

Avem nevoie de oase sănătoase, puternice, pentru a rămâne activi, mobili și în formă. Oasele sunt, de asemenea, importante pentru stocarea mineralelor, precum și pentru producerea celulelor sangvine.  

Cunoscute și ca afecțiuni musculo-scheletice sau articulare, bolile reumatismale sunt frecvente în lume. De pildă, statisticile arată că 30% din populația adultă a Europei suferă de diverse boli reumatice.

Se distring mai multe tipuri de boli reumatice: cele de tip inflamator (poliartrita reumatoidă, spondilită anchilozantă, artrita juvenilă), degenerative (artroza) și osoase (osteoporoză). Există și un reumatism de origine infecțioasă precum artrita septică (inflamarea articulară cauzată de o infecție). 

Unele afecțiuni reumatice sunt benigne, altele grave, potențial invalidante, cu impact negativ asupra calității vieții și chiar a duratei ei. Prezente la orice vârstă, bolile de oase și articulații sunt prima cauză de handicap în lume și de dureri prelungite. 

De ce apar

Există numeroase cauze implicate în apariția bolilor reumatice: ereditatea, traumatismele, infecțiile virale sau bacteriene, obzitatea, fumatul, bolile autoimune sau metabolice, stresul prelungit. După intrarea la menopauză, femeile sunt mai expuse durerilor reumatice.

Cum se manifestă

Simptomele variază în funcție de mecanismul bolii reumatice. Există totuși simptome comune, printre care durerea, umflarea și rigiditatea articulară (care poate fi matinală sau după schimbarea poziției). În cazul reumatismului degernerativ, durerea se manifestă mai ales în timpul activităților fizice intense. În schimb, în cazul celui de tip inflamator, durerea articulară poate trezi persoana în timpul somnului de noapte.

Durerea de spate, simptom frecvent

Unul dintre cele mai frecvente simptome, durerea de spate are numeroase cauze. Printre acestea, se numără traumatismele, suprasolicitarea, ridicarea de greutăți, obezitatea, profesiile sedentare, sporturile practicate excesiv, entorsele ligamentare sau o întinderea musculară, afecțiunile degenerative ale micilor articulații sau ale discurilor intervertebrale, hernia discului intervertebral, o fractură, tasarea vertebrală datorata osteoporozei. Tratamentul durerii de spate include ședințe de fizio și kinetoterapie și medicamente (antiinflamatoare nesteroidiene, decontracturante musculare etc.).

Oasele, barometru pentru vreme

Când se „strică” vremea, unele persoane simt o accentuare a durerilor articulare. Există o legătură dovedită între articulații și climă (umiditate, frig, presiune atmosferică).Astfel, schimbările de vreme sunt percepute de receptorii aflați la nivelul terminațiilor nervoase ale articulațiilor. Cei mai afectați sunt cei cu boli precum artroza. Persoanele care se confruntă cu astfel de dureri trebuie, în primul rând, să trateze corect boala, iar apoi să efectueze fizioterapie și gimnastică medicală adaptată.

Știai că...

...o boală reumatică nu este o contraindicație absolută pentru a face mișcare? Este însă nevoie de un sport de intensitate moderată, care să nu pună presiune pe articulații, cel mai potrivit fiind înotul.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Maxisize | 28 March 2018, 20:51
“Expertii” spun ca folosirea corecta a Maxi Size poate sa mareasca penisului in lungime cu pana la 5 cm pe luna.
Mi se pare o prostie…ce-ar fi ca barbatii sa foloseasca aceasta crema 3 – 4 luni de zile…O sa aiba penisul mai lung cu 15 – 20 de cm. Eu as zice sa va treziti la realitate :).
Acum nu incepeti sa ma injurati. Nu vreau sub nici o forma sa va distrug visele sau ceva, insa daca va ganditi sa folositi crema Maxi Size propuneti-va niste targeturi realiste, nu va ganditi ca veti obtine un al 3lea picior in cateva saptamani.
Ce face Maxi Size de fapt? Cum functioneaza?
Cei ce produc Maxi Size – crema pentru marirea penisului spun ca aceasta crema nu produce nici un efect secundar sau reactii alergige. black mask online subtitrat
In urma testelor clinice efectuate a rezultat faptul ca MaxiSize intr-adevar poate ajuta foarte mult in imbunatatirea performantelor sexuale, iar durata actului sexual creste, in medie, cu pana la 70%. De asemenea, cautand pe forum am reusid sa observam ca media cresterii penisului in lungime se situeaza undeva in jurul a 2-3 centimetri. www recinziireale com
Adauga un comentariu »