Remedii naturiste / Puterea plantelor »

Cele mai bune siropuri naturale

Autor: Cristina Popescu | 26 February, 12:45 | 2 comentarii

Siropurile naturale sunt adevărate elixire ale medicinei naturiste pe care oricine le poate prepara și păstra în casă. Siropurile naturale se pot prepara din fructe sau din plante prin fierbere, macerare, pasteurizare sau presate la rece, fiind gustoase și foarte sănătoase. Iata o lista cu cele mai bune siropuri naturale.


Astfel, siropul se poate prepara și la rece, prin dizolvarea zahărului (1 kg de zahăr la 1 litru de suc) în sucul, infuzia sau decoctul plantelor; zahărul poate fi înlocuit  și cu miere.

Siropul se mai face și prin pasteurizare. Sucul de fructe se amestecă cu zahărul (1 kg de zahăr la 1 litru de suc), se amestecă până se dizolvă zahărul (aproximativ 10 minute), apoi se toarnă în sticle uscate, se închid ermetic și se fierb într-un vas aproximativ o oră. Acest mod de preparare este recomandat pentru afine, coacăze, agrișe, căpșuni, cătină, gutui, mere și zmeură.

Siropurile naturale se pot obține și prin macerare (în general, pentru fructele de pădure); în acest caz, fructele se amestecă cu zahăr (la un 1 kg de fructe se pun 2 kg de zahăr) și se pun la macerat într-un borcan aproximativ 30 de zile, agitându-se cam de două ori pe săptâmână, după care se strecoară și se păstrează în sticle de culoare închisă.

Cele mai bune siropuri naturale: sirop de cătină si sirop de afine

Siropul de cătină stimulează imunitatea, revigorează organismul și este considerat un bun supliment nutritiv. Datorită creșterii rezistenței la agenții patogeni, acest sirop mărește rezistența organismului la efort îndelungat. Are efect antigripal și sporește imunitatea.

Siropul se obține prin macerare la rece, pentru a păstra intacte proprietățile curative ale fructelor de cătină. Pentru prepararea acestui sirop, se folosesc 500 g de fructe și un borcan cu 800 g de miere.

Se spală boabele, se pun în borcane de 400 g, care se umplu doar o treime. Se toarnă miere și se amestecă bine, cu o lingură de lemn. Apoi, se pune capacul și se păstrează siropul la frigider. După 10 zile, luați câte o lingură din acest tonic, în fiecare dimineață, pe stomacul gol.

Siropul de afine este recomandat în tratarea infecțiilor digestive (candidoză bucală, colon iritabil, enterocolită) și urinare, a gutei, uremiei, cistitei și a bolilor reumatice.

Totodată, siropul de afine este un protector al pereților vasculari, fiind recomandat în fragilitate vasculară, hipertensiune arterială, edeme varicoase, hemoroizi.

Nu în ultimul rând, este un produs recomandat bătrânilor deoarece previne tulburările neurologice, ateroscleroza cerebrala și tulburările vasculare. Siropul de afine îmbunătățește vederea și este benefic persoanelor care suferă de miopie, astigmatism, glaucom și alte afecțiuni ale ochilor.

Cele mai bune siropuri naturale: sirop de brad si sirop de macese

Siropul din muguri de pin sau brad are proprietăți dezinfectante la nivelul căilor respiratorii și asigură fluidificarea secrețiilor din aparatul respirator, fiind recomandat pentru o gamă largă de afecțiuni respiratorii. Acest sirop are efect stimulant și revitalizant asupra organismului. Este recomandat și în anorexie, migrene, gastroenterită.

Cel mai eficient este siropul preparat cu miere de albine, astfel: un strat de muguri, un strat de miere, altul de muguri și tot așa. Se lasă la macerat 1-2 luni, după care se filtrează și se pune în sticle. Se iau 1-2 lingurițe, de 3 ori pe zi.

Este foarte bun la gust și eficient în inflamații ale căilor respiratorii superioare, tuse și stări gripale. Un tratament durează cel puțin o lună și are efecte pozitive la copii, în caz de polipi nazali.

Siropul de brad se prepară din muguri recoltați în lunile mai-iunie, din zone nepoluate.

Siropul de măceșe este recomandat în stările de astenie, stres, oboseală cronică și lipsă de vitamine. Acesta este aliatul sistemului imunitar, iar daca este consumat preventiv, încă de la începutul toamnei, organismul va câștiga lupta împotriva gripei.

În plus, siropul de măceșe este foarte util în prevenirea calculilor renali. Siropul de măceșe conține proteine, acizi, minerale, provitamina A și vitaminele B1, B2, K și PP.

Cele mai bune siropuri naturale: sirop de mentă

Siropul de mentă are acțiune calmantă și fortifiantă asupra sistemului nervos și contribuie la eliminarea calculilor renali și hepatici. În plus calmează durerile de stomac (gastrite, ulcer) și ajută de detoxifierea organismului.

Siropul se prepară din șase linguri de frunze de mentă care se fierb, la foc mic, în 600 ml de apă. După 15 minute se îndepartează frunzele și se adaugă 350 g de zahăr brun în infuzie, continuându-se fierberea încă 15 minute. Când este călduț, siropul se toarnă în sticle curate și se închid ermetic.

Se consumă zilnic câte cinci lingurițe ­după mesele principale, un interval de două-trei luni.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Makikomi | 04 May 2015, 11:54
Fluxul abundenţei curge întotdeauna către minţile cele mai deschise, care se aşteaptă să primească. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea ”Te-ai născut bogat”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email [email protected]
2 Postat de: Maria | 25 June 2016, 12:19
Interesant articol, dar aici trebuie sa postam comentarii NUMAI despre siropuri, nicidecum despre "cum sa devii bogat peste noapte". Ne-am saturat de asemenea tampenii, si as recomanda administratorului, sau celui care este in masura s-o faca, sa interzica, sa scoata, sa nu dea voie sa se mai posteze asemenea stupizenii! Sunt numai minciuni, nimeni nu se gandeste la binele aproapelui sau. Ma refer la comentariul de mai sus care se incadreaza perfect in categoria "tampenii"
Adauga un comentariu »