Remedii naturiste / Puterea plantelor »

Ceaiul de rozmarin, bun pentru digestie și boli de inimă

Autor: Dorina Novac | 13 October, 12:00 | 0 comentarii

Rozmarinul este folosit sub formă de condiment, dar și ca tratament naturist. În România se cultivă ca plantă medicinală, ornamentală și condiment. Frunzele de rozmarin sunt apreciate atât pentru uz intern, cât și extern.


Preparatele din rozmarin stimulează secreţia sucurilor digestive, au proprietăţi coleretice, colagoge, antiseptice şi diuretice. Uleiul volatil stimulează activitatea psihică şi îmbunătăţeşte oxigenarea creierului.
 
Alungă crampele abdominale
 
Folosite intern, frunzele de rozmarin sunt recomandate pentru tratarea problemelor digestive precum crampele abdominale, balonările și senzația de plin. În același timp, rozmarinul este recunoscut pentru stimularea apetitului și producția de sucuri gastrice.
 
Are efect cicatrizant
 
Folosit extern, rozmarinul calmează durerile reumatice și problemele sistemului circulator. În mod tradițional, se crede că rozmarinul stimulează circulația la nivelul sângelui, iar în combinație cu alte mijloace, sprijină funcția sistemului circulator al inimii. 
 
Experiențele au demonstrat că rozmarinul poate fi utilizat cu succes și în tratarea bolilor coronariene. În medicina populară, rozmarinul obișnuia să fie folosit pentru stimularea digestiei, a apetitului, pentru tratarea rănilor și împotriva balonărilor.
 
Frunzele de rozmarin sunt rareori consumate sub formă de ceai, însă se regăsesc sub forma de ingredient în diferite combinații de ceaiuri. Rozmarinul are mai multe întrebuințări externe și se regăsește în numeroase preparate de baie, creme, uleiuri, șampoane.
 
Află AICI care sunt Cele mai eficiente plante contra oboselii!
 
Ceai de rozmarin
 
Pentru pregătirea ceaiului de rozmarin, toarnă o cană de apă clocotită peste 2 grame frunze de rozmarin tăiate mărunt. Lasă să infuzeze și strecoară după 15 minute. Preparatele din frunze de rozmarin trebuie evitate în timpul sarcinii și alăptării ca urmare a efectelor secundare ale uleiului esențial. Rozmarinul trebuie păstrat în spații uscate, reci și protejate împotriva luminii, în recipiente de sticlă sau metal cu închidere etanș.
 
Atenție!
 
Rozmarinul are un efect antispastic asupra tactului biliar și a intestinului subțire, dar și un efect antiinflamator și calmant, sporind circulația din vasele inimii și puterea mușchiului cardiac. Tot la nivel experimental, s-a dovedit și efectul antiviral împotriva virusului herpetic HSV-1 și -2.
 
Bun în cosmetologie
 
Extractele pe bază de rozmarin sunt utilizate în industria cosmetică pentru obţinerea loţiunilor ajută la combaterea mătreţii, regenerează părul şi previne căderea excesivă a acestuia, precum şi la tratarea tenusului uscat, matur, cuperotic. De asemenea, preparatele pe bază de rozmarin sunt frecvent folosite în combaterea celulitei.
 
Poți face o baie de rozmarin: fierbe 50 grame de frunze de rozmarin într-un litru de apă și lasă deoparte timp de 15-30 minute. Adaugă soluția astfel obținută în apa de baie.
Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »