Psiho / Tulburari de personalitate »

Ce trebuie să știi despre schizofrenie

Autor: Claudia Georgevici | 10 October, 12:00 | 0 comentarii

Boală complexă a creierului din familia psihozelor, schizofrenia are simptome variate, uneori bizare. Este foarte important de știut că persoana afectată nu trebuie să întrerupă tratamentul.


Schizofrenia este o boală cronică psihiatrică manifestată la nivelul gândirii, al sentimentelor, emoțiilor și percepțiilor.

Cu toate că nu afectează propriu-zis inteligenta, schizofrenia induce anumite deficite cognitive care perturbă atenția, memoria, învățarea și modul de tratare a informației.

Aceste modificări sunt prezente încă de la debutul bolii, diminuând capacitatea bolnavului de a reacționa normal și de a relaționa cu cei din jur.

În general, boala apare în intervalul de vârstă 15 – 30 de ani.

Nu se știe cu exactitate de ce apare, specialiștii fiind de părere că sunt implicate cauze de natură genetică, de chimie cerebrală și de mediu.

Se manifestă prin delir și halucinații

Printre primele semne ale schizofreniei se numără tulburările de somn, scăderea performanțelor profesionale, izolarea, neglijarea aspectului exterior și a igienei personale.

Persoana cu schizofrenie întâmpină dificultăți în ceea ce privește stabilirea contactului cu oamenii din jurul său.

Mai mult, anturajul observă la ea un comportament ciudat.

Bolnavul devine prizonierul halucinațiilor, delirului, având uneori senzația că aude voci.

Cei cu schizofrenie sunt adesea pasivi, au convingerea că le vrea cineva răul, în ciuda argumentelor contradictorii pe care i le aduce anturajul.

Cu alte cuvinte, bolnavul pare a fi într-o lume a lui, manifestând un comportament bizar și imprevizibil. În cele mai multe cazuri, bolnavul nu recunoaște că are o problemă, de aceea refuză să meargă la medic. În jur de 10% din schizofrenici recurg la suicid.

Știai că...

...apariția schizofreniei este asociată și cu infecțiile virale apărute la mamă în a doilea trimetru de sarcină?

Tratamentul se face pe viață

La apariția oricărora dintre manifestările schizofreniei, persoana trebuie consultată cât mai repede de medicul psihiatru, fiind nevoie de începerea grabnică a tratamentului. Fiind o boală cronică, schizofrenia necesită tratament de lungă durată.

Este foarte important să se conștientizeze faptul că tratamentul medicamentos nu trebuie oprit. Obiectivul principal al tratamentului este reducerea și prevenirea episoadelor psihotice. Medicamentele recomandate sunt cele din categoria antipsihoticelor (neuroleptice), cele de generația a doua fiind mai bine tolerate, cu mai puține efecte adverse.

Atenție!

Schizofrenia are un impact profund atât asupra bolnavului, cât și asupra aparținătorilor lui.

3 mituri despre schizofrenie

Mitul 1: «Este o afecțiune rară»

Realitate: Schizofrenia nu este chiar atât de rară. Astfel, statisticile arată că 1 adult din 100 este diagnosticat cu această boală.

Mitul 2:«Cei cu schizofrenie sunt mai violenți»

Realitate: Violența în rândul pacienților schizofrenici este adesea supraestimată mai ales de mass-media. Tendințele agresive sunt prezente mai ales la acei bolnavi care consumă alcool sau droguri, la cei cu antecedente de acte violente și la cei care au tendințe suicidare ori de autodistrugere. „Majoritatea indivizilor suferind de schizofrenie nu sunt violenți; mai exact, sunt timizi, retrași și preferă să fie lăsați singuri”, afirmă Melissa K. Spearing de la Institutul Național de Sănătate Mintală din SUA.  

Mitul 3:«Schizofrenicii au persoanalități multiple»

Realitate: Există credința că persoanele cu schizofrenie dezvoltă mai multe personalități sau tulburare de identitate disociativă. Realitatea este însă că schizofrenia și personalitatea multiplă sunt tulburări diferite.   

Info

Pentru mai multe informații despre boală, accesează: https://schizofrenia.ro/

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »