Sanatatea ta / Ce te doare »

Ce simptome anunţă dereglările de tiroidă

Autor: Claudia Georgevici | 03 July, 08:05 | 6 comentarii

Slăbiciunea generală, constipaţia, lipsa de concentrare şi nervozitatea sunt simptome care, probabil, nu ne duc cu gândul că am putea avea probleme cu tiroida. Află din articolul nostru mai multe dintre modificările pe care le induc în organism dereglările glandei tiroide.


Tiroida este o glandă mică, de forma unui fluture, fiind situată în partea anterioară a gâtului. Pentru că este implicată în multe dintre funcţiile organismului, dereglările ei induc schimbări la nivelul multor organe, de unde şi multitudinea de simptome prin care se manifestă.

Tiroida are un rol esenţial în controlul metabolismului prin hormonii secretaţi, tiroxina (T4), triiodotironină (T3) şi calcitonina. Produşi din iodul conţinut de alimente (mai ales din sare), hormonii T3 şi T4 sunt implicaţi, printre altele, în termoreglare, în greutate (prin accelerarea sau prin diminuarea arderilor), în metabolismul bazal, în colesterol şi ritmul cardiac, în dezvoltarea ţesutului osos şi nervos, influenţează hormonii sexuali, tranzitul intestinal, pielea, unghiile şi părul.

Cele mai frecvente dereglări tiroidiene sunt hipotiroidismul şi hipertiroidismul. Femeile au o probabilitate de şase ori mai mare de a fi diagnosticate cu tulburări tiroidiene, riscul de apariţie a acestora (mai ales a hipotiroidismului) crescând o dată cu vârsta.

Hipotiroidismul încetineşte metabolismul

Atunci când, din diverse cauze, tiroida nu mai secretă suficienţi hormoni, apar semnele hipotiroidismului. Această dereglare „leneveşte” metabolismul, care este controlat de hormonii tiroidieni. Hipotiroidismul poate fi cauzat şi de extirparea chirurgicală a glandei tiroide, de o boală autoimună (tiroidita cronică Hashimoto), de deficitul de iod sau de administrarea unor medicamente (litiu).  

Printre simptomele hipotiroidismului se numără: intoleranţa la frig, iritabilitatea, căderea părului, pielea uscată, confuzia mentală, tulburările de memorie, constipaţia, crampele musculare, depresia, slăbiciunea, oboseala, creşterea în greutate, încetinirea ritmului cardiac, ciclul menstrual abundent, anemia, dislipidemia (creşterea grăsimilor sangvine).

Diagnostic: Hipotiroidia se diagnostichează cu ajutorul unor analize hormonale (TSH, FT4), dozări de anticorpi şi ecografie tiroidiană.


Citește și:

 - Tot ce trebuie să știi despre bolile de tiroidă

 - Ești roșu în obraji? Ai grijă la tiroidă!


Tratament: Este nevoie de terapie prin substituţie cu hormoni tiroidieni, care se face pe toată durata vieţii în situaţia în care cauza hipotiroidismului nu este tranzitorie.

Complicaţii: în absenţa tratamentului se agravează simptomele hipotiroidismului, cu efecte grave asupra întregului organism (scăderea temperaturii corporale, hipotensiune, tulburări respiratorii, comă, convulsii).

Insomnii şi agitaţie? Poate fi hipertiroidism

Un exces de hormoni tiroidieni cauzează hipertiroidism, dereglare în cadrul căreia sunt accelerate toate procesele metabolice. Cea mai frecventă cauză a acestei tulburări este boala Basedow Graves, dereglarea fiind favorizat şi de guşa hipertiroidizată şi de tratamentul excesiv cu hormoni tiroidieni.

Simptomele caracteristice hipertiroidismului sunt intoleranţa la căldură şi transpiraţia excesivă, agitaţia, insomnia, tulburările de concentrare, slăbiciunea musculară, creşterea pulsului cardiac, hipertensiunea, scaunele frecvente, disfuncţia erectilă, tulburările oculare (privire fixă, ochi „bulbucaţi”) şi scăderea în greutate, în ciuda apetitului crescut.    

Diagnostic: Pentru diagnostic, este nevoie de analize hormonale (TSH, FT4), la care se adaugă unele investigaţii precum ecografia şi scintigrafia.

Tratament: medicamentele antitiroidiene, radioterapia şi, după caz, excizia chirurgicală a tiroidei, urmată de substituţia hormonală.
Complicaţii: criza tirotoxică, manifestată prin agravarea simptomelor hipertiroidismului, prin insuficienţă cardiacă şi prin comă.

Dr. Ana Maria Munteanu,
medic specialist endocrinolog
Spitalul Militar Central

Hipotiroidia poate agrava depresia


Dereglările hormonale tiroidiene induc modificări la nivelul întregului organism, determinând apariţia unor simptome ce sugerează o disfuncţie: hipo- sau hipertiroidia. În hipotiroidie: tegumentele sunt uscate, aspre, palide, reci, infiltrate; pacientul tolerează greu frigul.

La nivel cardiac apar bradicardie şi pericardită. Alte simptome sunt: tranzit intestinal încetinit şi constipaţie, bradipsihie (încetinirea proceselor psihice), depresie sau agravarea unei depresii, tulburări de ciclu menstrual, scăderea fertilităţii, tulburări metabolice, malformaţii ale produsului de concepţie în cazul unei sarcini apărute la o femeie cu hipotiroidism netratat.  

Hipertiroidismul se manifestă prin: tegumente umede, calde, hipersudoraţie, stare de agitaţie, nervozitate, insomnii, afectarea cardiacă de tipul tahicardiei, fibrilaţiei atriale, insuficienţă cardiacă, tranzit intestinal accelerat cu mai multe scaune/zi nediareice, tremor fin al extremităţilor (cu amplitudine mică şi frecvenţă mare), modificări metabolice de tipul hiperglicemiei cu decompensarea unui diabet zaharat preexistent, scăderea nivelelor de colesterol, creşterea transaminazelor, privire vie, strălucitoare, tulburări de ciclu menstrual şi scăderea fertilităţii.   

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Dan | 26 November 2014, 13:11
Cele mai sigure oferte de lucru! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]
2 Postat de: Rodica | 18 January 2015, 17:49
Cea mai apreciata oferta de lucru! Opriti-va aici, pentru ca veti gasi mereu si mereu aceasta oferta de lucru! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
3 Postat de: Florin | 03 July 2015, 08:11
Oferta pentru oamenii care vor bani acum! Nu mai are rost sa cauti alte oportunitati, pentru ca acum ai la dispozitie acest sistem in care poti castiga bani, simplu, fara sa recrutezi oameni, fara batai de cap, fara o munca exagerat de grea. Cere acum mai multe detalii la adresa de email: [email protected]
4 Postat de: Iulian | 03 July 2015, 17:03
Bani din prima luna! 100-285 de euro lunar! Avem nevoie imediat, acum, de colaboratori din toate localitatile tarii, pentru o activitate simpla, in timpul liber sau full-time, la alegere, cu castiguri imediate, de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima luna. Atentie, cerem seriozitate maxima! Va rugam sa solicitati cat mai repede detaliile necesare, unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]
5 Postat de: Eugenia | 04 July 2015, 21:34
Castiguri din prima luna! 100-285 de euro lunar! Cautam urgent colaboratori care vor sa castige 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima luna! Oferta este pentru toate localitatile tarii. Lucrati in timpul liber sau full-time, la alegere. Activitatea este foarte usoara. Cerem si oferim seriozitate maxima! Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: 
[email protected]
Pagina comentarii: 
Adauga un comentariu »