Stil de viata&dieta / Nutritie »

Ce legume sunt mai sănătoase dacă le fierbi

Autor: Cristina Popescu | 04 February, 08:05 | 3 comentarii

Deși se spune că cele mai sănătoase legume sunt cele crude și că prin fierbere își pierd o mare parte din nutrienți, unele dintre acestea au nevoie de fierbere pentru a-și elibera proprietățile nutritive. Iată care sunt acestea!


Rădăcinoasele

Legumele rădăcinoase cum ar fi cartofii sau napii conțin o mulțime de fibre, precum și vitamine. De asemenea, legumele rădăcinoase cu coaja mai închisă la culoare au mai multe beneficii pentru sănătate. Acestea se fierb cu tot cu coajă și se decojesc, dacă este cazul, înainte de a fi consumate, aceasta fiind o modalitate foarte bună de a le menține valoarea nutritivă.

Sparanghelul

Atunci când este gătit la abur, sparanghelul își va păstra toate calitățile miraculoase. Această legumă protejează inima dar și sistemul nervos. Leguma se gătește la abur pentru cel mult 10 minute.

Broccoli

Este o legumă frecvent consumată, iar cele mai recente studii au demonstrat că broccoli este mai hrănitor după ce a fost gătit la abur decât în forma sa brută. Leguma este o sursă excelentă de vitamina C și este considerată o armă împotriva cancerului.

Morcovul şi roşia, mai bune fierte

Este cunoscut faptul că majoritatea legumelor şi a fructelor sunt mai sănătoase crude. Astfel putem „lua” cea mai mare parte din vitamine, care se păstrează nemodificate.

Din fructele şi legumele crude mai luăm antioxidanţi şi fitonutrienţi (substanţe capabile să încetinească procesul de îmbătrânire). Toate acestea se pot distruge prin preparare termică. Pe de altă parte, există legume care aduc mai multe beneficii dacă sunt gătite.

Betacarotenul din morcovi (precursor de vitamina A) se absoarbe de 10 ori mai bine dacă aceştia sunt fierţi.

O altă legumă ce nu trebuie să lipsească din alimentaţie şi pe care o putem consuma gătită este roşia. Licopenul, un antioxidant puternic, se asimilează mai bine dacă roşiile sunt fierte sau transformate în sos.

Cum le poți prepara sănătos

Pentru a găti sănătos un aliment, trebuie să ţinem cont de conţinutul lui de apă, dar şi de cât de tare este dat focul.

Enzimele din alimente îşi pierd din eficacitate la mai puţin de 50 de grade Celsius, vitaminele, la 55 de grade, iar proteinele încep să-şi piardă valoarea la 70 de grade Celsius.

Gătite la o temperatură ridicată, substanţele nu doar că sunt distruse, ci pot forma altele, periculoase pentru organism. Este bine să evităm gătirea mâncărurilor la foc mic. Astfel vom distruge toţi nutrienţii din alimente!

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Eugen | 04 February 2016, 08:55
Căutăm colaboratori pentru proiect-curs online. Se lucrează de acasă maxim 3 ore pe zi, în funcție de abilități. Daca doriți mai multe informații, contactati-ma la adresa: [email protected], cu mesajul “ INFO”
Cerințe:
-necesar calculator
-conexiune internet
-cunoștințe minime PC
-seriozitate
-perseverență
-atenție la detalii
Nu este necesară experiență.
Oferte: Instruire gratuita sub forma unor lecții prin mail, contract legal de comision , scrisoare de recomandare
Important! Acest proiect vizează piața americană a cărților electronice și se poate lucra de oriunde din țară și din străinătate.
2 Postat de: Carmen | 04 February 2016, 11:00
Castiguri din prima luna! 100-285 de euro lunar! Cautam urgent colaboratori care vor sa castige 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima luna! Oferta este pentru toate localitatile tarii. Lucrati in timpul liber sau full-time, la alegere. Activitatea este foarte usoara. Cerem si oferim seriozitate maxima! Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]
3 Postat de: Cozia | 05 February 2016, 21:46
Este bine să evităm gătirea mâncărurilor la foc mic....
pai, ori mic ori mare focul, hotarati va, sau ati postat articolul cu ochii la o tigara ,o cafea....
Adauga un comentariu »