Sanatatea ta / Ce te doare »

Ce boli ale organelor interne sunt semnalate de durerea de coloană

Autor: Ramona Liță | 06 December, 10:00 | 0 comentarii

Cea mai importantă parte a scheletului osos, coloana vertebrală se află într-o legătură constantă cu starea organelor interne. Astfel, anumite dureri resimțite la nivelul coloanei pot fi semnale ale dificultăților funcționale a anumitor organe.


Știai că aproximativ 70% din cazurile de dureri de cap sunt cauzate de problemele la nivelul coloanei vertebrale? Și asta se datorează în mare parte poziției încorecte menținte pe parcursul zilei, uneori continuată și în somn.

Coloana vertebrală reprezintă practic un punct de ancorare pentru toate celelalte componente ale organismului uman, fiind axul central al structurii fizice, starea sa de sănătatea răsfrângându-se asupra întregului organism.

De cele mai multe ori ajungem să tratăm efectele durerii resimțite și nu cauza ce a condus la apariția ei.

Disfuncțiile unui disc intervertebralColoana vertebrală este o structură rezistentă și totodată flexibilă ce permite mobilitatea corpului, susținând atât capul cât și corpul, în alcătuirea căreia se regăsesc 33-34 de vertebre, între ele existând discuri intervertebrale care contribuie la amortizarea șocurilor.

În cazul în care la nivel intervertebral se produc anumite modificări, te poți confrunta ulterior cu dificultăți de înghițire, probleme ale vederii.

Dacă ți se întâmplă periodic să resimți furnicături sau anumite dureri la nivelul membrelor superioare, ar trebui să te îndrepti către zona cervicală, în primul rând să conștientizezi poziția în care stai și să consulți un specialist pentru a preveni și alte probleme.

Cele 4 zone ale coloanei și problemele ei

Coloana vertebrală se împarte în patru regiuni, fiecare având un anumit număr de vertebre. Astfel ave,  zona cervicală formată din 7 vertebre cervicală, zona toracală cu 12 vertebre toracale, zona lombară cu 5 vertebre lombare și zona sacrului cu coccisul.

Lungimea coloanei vertebrale diferă la femei față de bărbați, reprezentând aproximativ 40% din lungimea totală a coprului. La bărbați lungimea medie este de 73 de centimetri, față de 63 de centimetri la femei.

Află cum poți să îți menajezi coloana AICI

Durerea de cap, semn al problemelor din zona cervicală

Zona cervicală este responsabilă cu vascularizarea capului, a creierului, iar orice dereglare a nervilor care tranzitează această zonă se poate resimți prin prezența durerilor de cap, stări de nervozitate, insomnie, boli ale tiroidei, amețeală cronică sau chiar amețeli.

Zona toracică este direct responsabilă de starea de sănătate a organelor aflate în cutia toracică.  Începând din zona brațelor, de la coate în jos până la intenstinul subțire și sistemul limfatic. Orice problemă survenită la nivelul discurilor intervertebrale, a vertebrelor sau a nervilor tranzitorii zonei toracale se pot resimți prin intermediul afecțiunilor precum cele respiratorii, boli funcționale ale inimii, boli ale vezicii urinare, zona zoster.

Nu neglija sănătatea coloanei tale vertebrale, consumă suficientă apă astfel încât să previi deshidratarea discurilor, încearcă să nu faci mișcări bruște sau să ridici greutăți fără a avea o poziție corectă atât a coloanei cât și a genunchilor.

Sportul, alimentația și odihna trebuie să fie la rang de artă în viața ta pentru a te bucura de sănătate cât mai mult timp posibil.

Vertebra T11 responsabilă de afecțiunile pielii

Problemele apărute la nivelul vertebrei T6 de exemplu corespund zonei stomacului, iar durerile frecvente de stomac, arsurile gastrice sau chiar indigestiilor se pot datora afectării discului vertebral.

Cele 5 vertebre lombare corespund zonei începând de la colon până la terminarea picioarelor, mai ales că a nivel lombar, mai exact între vertebrele L4-L5  ia naștere nervul sciatic, cel mai lung și voluminos nerv al organismului și totodată principalul nerv al picioarelor.

Simptomele posibile ce pot anunța o problemă la nivelul coloanei lombare sunt  cele legate de tranzitul colonului, constipație,  carmpe, cârcei, prezența herniei inghinale, o circulație periferică deficitară, picioare tot timpul reci, dureri dese de spate însoțite de urinări frecvente cât și platfusul.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »