Remedii naturiste / Terapii complementare »

Ce beneficii are drenajul limfatic

Autor: Simona Stănoi | 12 February, 08:00 | 1 comentariu

Această formă de masaj terapeutic ajută la îmbunătățirea circulației limfatice și la eliminarea toxinelor din organism.


Sistemul limfatic este extrem de important, deoarece aici își desfășoară activitatea sistemul imunitar, luptând totodată împotriva infecțiilor și a virusurilor. Limfa este un lichid transparent sau alb-gălbui care are cu rolul de a transporta elementele nutritive și oxigenul către celule.

La ce ajută

Are un efect benefic asupra întregului organism, atât din punct de vedere al sănătății, cât și din punct de vedere estetic. Drenajul limfatic poate scădea riscul de a te îmbolnăvi, în special în anotimpul rece și te protejează de infecții, stimulând producția anticorpilor, combate retenția de apă și grăbește procesul de pierdere în greutate. Totodată, îmbunătățește aspectul pielii, deoarece previne inflamațiile, curăță porii, reduce aspectul inestetic al vergeturilor și te ajută să diminuezi celulita, datorită îmbunătățirii circulației sângelui.

Drenajul limfatic este indicat în special persoanelor care petrec ore în șir pe scaun sau care stau mult în picioare, care au un stil de viață sedentar, poartă haine strâmte, au probleme circulatorii sau celor cu edeme limfatice.

Cum se realizează

Vasele limfatice acoperă fiecare centimentru al pielii și înconjoară fiecare organ în parte. Acestea colectează apă, grăsimi, celulele moarte, deșeurile, bacteriile, virusurile și substanțele anorganice.

Prin efectuarea corectă a masajului, sistemul limfatic este stimulat, însă prin exercitarea unei presiuni prea mari efectul obținut va fi cel opus. Drenajul limfatic se poate executa fie manual, fie cu ajutorul aparatelor speciale.

Primul se realizează de obicei într-o cameră încălzită, deoarece căldura este un factor important pentru stimularea fluxului limfatic. Constă în mișcări ușoare, specifice, în direcții precise, care pun presiune pe ganglionii limfatici aflați la nivelul gâtului, axilelor, zonei din spatele urechilor și a celei inghinale. Aceștia filtrează lichidul limfatic și îl împing prin sistemul de vase proprii, ajutându-l astfel să circule prin întreg corpul.

Cel de-al doilea tip de drenaj se face cu ajutorul manșetelor pneumatice, care se atașează pe fiecare membru inferior și pe abdomen, umflându-se progresiv, conducând limfa blocată înspre ganglioni, fiind ulterior eliminată prin urină. Se poate face pe regiuni sau general.

Contraidicat cardiacilor

Înainte de a apela la masajul limfatic, este necesar să-i spui terapeutului care este starea ta generală de sănătate, dacă urmezi un tratament medicamentos, dacă te-ai operat de curând, dacă ești răcit sau ai alergii. Deși are o mulțime de efecte benefice, în unele situații, drenajul limfatic este contraindicat. Au contraindicații și cei cu tumosi maligne, astm bronșic, epilepsie, femeile aflate în perioada ciclului menstrual și cele însărcinate. Nici persoanelor care suferă de afecțiuni grave ale inimii nu le este recomandat, celor care au hemoragie internă, tromboză sau au fost operate recent.

Atenție!

Drenajul limfatic trebuie efectuat doar de specialiști (kinetoterapuet sau fizioterapeut).

Sfatul specialist

Sergiu Alexandru, kinetoterapeut, Centrul Shakti

Toți suntem conștienți cât este de necesară menținerea igienei corporale, însă trebuei avută în vedere și curățarea profundă, la nivel celular. Corpul nostru posedă un sistem natural de autoigienizare profundă la nivel tisular, și anume sistemul limfatic - gardianul sănătății noastre. Acesta ajută la producerea limfocitelor, asigură echilibrul hidric și împrospătează mediul interstițial.

Dacă nu curățăm limfa, mediul interstițial se încarcă cu resturile celulelor moarte și cu metaboliți rezultați  din procesele de digestie celulară. Aceste reziduuri intră într-un proces de descompunere, formând procese de fermentație care scad valoarea pH-ului de7,3- 7,5 - considerată normală, mediul interstițial deveninând astfel acid, conducând la îmbătrânire patogenă a țesuturilor.

Masajul de drenare limfatic, realizat întotdeauna de un specialist, ajută la detoxifierea organismului, la eliminarea excesului de apă și a grăsimilor, îmbunătățește calitatea somnului și îmbunătățește circulația. 

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Costica | 12 February 2018, 14:28
Selectam moderatori de anunturi. Primiti plata pentru fiecare anunt moderat. Trebuie sa verificati anunturile pe care alte persoane le posteaza, apoi sa le aprobati afisarea in sistem. Nu este necesara experienta. Va invatam noi totul. Cereti detalii la adresa de email [email protected] com
Adauga un comentariu »