Sanatatea ta / Ce te doare »

Ce ascund crizele de hipoglicemie

Autor: Sorina Severin | 17 July, 10:10 | 1 comentariu

Senzația constantă de foame poate fi un simptom al hipoglicemiei, adică scăderea nivelului de zahăr în sânge. Este bine să știi de ce apare și cum o previi.


Nivelul zahărului din sânge se modifică pe parcursul zilei, fiind influențat de alimentele pe care le consumăm. După fiecare masă, zahărul din alimente ajunge în sânge și glicemia crește, iar pancreasul secretă insulină, pentru a elimina excesul de zahăr. Corpul nostru are nevoie de zaharuri pentru a funcționa corespunzător, deoarece din ele își extrage energia. Deși zahărul în exces este nociv, săritul peste mese poate destabiliza nivelul său și astfel se instalează crizele de hipoglicemie.

Ce simptome are

Stările de anxietate, tremurăturile, palpitațiile, transpirațiile reci, senzația de foame și amorțelile sau furnicăturile la nivelul mâinilor și al picioarelor sunt printre cel mai des întâlnite simptome în crizele de hipoglicemie. Dacă episodul se prelungește, apar modificări de comportament, de mișcare sau, în cazuri severe, stările de leșin.

Doctorul Elena Tănase, medic specialist medicină internă, atrage atenția că aceste simptome sunt comune cu cele specifice altor afecțiuni. „Le putem pune pe seama hipoglicemiei dacă ele dispar atunci cand nivelul glicemiei se corectează, respectiv după consumul a „ceva dulce”, explică doamna doctor.

Specifice bolnavilor de diabet

Crizele apar frecvent la cei cu diabet de tip 1, care sunt dependenți de insulină, precum și la cei cu diabet de tip 2. Modificarea dozei de insulină sau de antidiabetice orale, nerespectarea orelor de masă, efortul fizic intens sau excesul de băuturi alcoolice pot duce la scăderea glicemiei. În acest caz, este necesar consultul medicului diabetolog  pentru ajustarea dozelor tratamentului și identificarea măsurilor necesare în timpul episoadelor. Hipoglicemia se poate manifesta și la cei care au dezechilibre hormonale și la cei care cu insuficiență suprarenală.

Citește și: Cum să ții glicemia sub control

Cum se previn

Deoarece crizele de hipoglicemie sunt legate de alimentație este important ca mesele principale să fie luate la ore fixe în fiecare zi și să fie compuse din alimente proaspete celor cu un conținut ridicat de zaharuri. În cazul în care apar, simptomele pot fi ameliorate de la primele semne prin consumul unui glucid simplu (zahăr, miere, bomboane, biscuit, fruct).

Info plus

La persoanele sănătoase, episoadele de hipoglicemie apar din cauza alimentației insuficiente, a meselor luate la mare distanță una de alta, pe fondul oboselii accentuate sau în perioadele de stres prelungit. Se manifestă mai ales vara, din cauza căldurii și a deshidratării.

Te-ar mai putea interesa: Dieta pentru persoanele cu diabet

Sfatul specialistului

Dr. Elena Tănase, medic specialist medicină internă, clinica Medicover Plevnei, București

Crize de hipoglicemie apar destul de rar la persoane care nu se știu suferinde de nicio boală. Acestea pot apărea ca simptom al unei boli (destul de rar), sau ca reacție adversă la diverse medicamente (mai frecvent).  Aș vrea aici să atrag atenția și asupra comportamentului alimentar. Ignorarea senzației de foame, fie din lipsă de timp, fie voluntară, în încercarea de a slăbi, poate fi urmată de declanșarea unei crize de hipoglicemie.

Aceasta este probabil cea mai frecventă cauză la tinerii sănătoși. Repetarea unui episod de hipoglicemie trebuie să determine prezentarea la medicul de familie. Acesta poate corela condițiile de apariție cu eventualul tratament sau cu afecțiunile prezente și poate decide dacă sunt necesare investigații suplimentare pentru a lămuri cauza.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Hilda | 17 July 2017, 11:32
Va oferim lucru pe internet: cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele ,pe baza carora sa castige 1500 RON (lei noi) lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa deemail: [email protected]
Adauga un comentariu »