Sanatatea ta / Analize medicale »

Ce arată valorile anormale ale sideremiei

Autor: Diana David | 13 March, 14:00 | 0 comentarii

Fierul este un mineral important pentru hemoglobină, proteina care transportă oxigenul, și esențial pentru producerea de energie, menținerea tonusului muscular și funcționarea optimă a organelor. Analiza care determină concentrația fierului în sânge se numește sideremie.


În organismul uman se găsesc foarte mulți compuși esențiali care conțin fier. Pentru că forma sa ionizată este toxică, fierul este întotdeauna înglobat în gruparea hem a unor hemoproteine (hemoglobina, mioglobina, citocromi) sau legat de o proteină (transferina, feritina, hemosiderina). Cea mai mare parte a fierului din organism – aproximativ 70% - este conţinută în hemoglobină, în interiorul eritrocitelor, iar cantităţi mai mici se găsesc în mioglobina din fibrele musculare şi în enzimele respiratorii ale tuturor celulelor. Restul de 30% se leagă de alte proteine - transferina din plasmă sau feritina din măduva osoasă, sau este depozitat în țesuturile organismului.

Când eritrocitele mor, fierul din acestea este eliberat si transportat de tranferină în măduva osoasă, dar și în organe, precum splina și ficatul. În măduva osoasă, fierul este depozitat și folosit pentru crearea de noi eritrocite.

Necesarul de fier diferă

Cantitatea totală de fier din organism diferă în funcție de vârstă și sex. Nou-născuții la termen au ~75 mg Fe/kgc, obținut în principal de la mamă, în trimestrul al treilea de sarcină. În timpul creșterii, depozitele de fier scad. După adolescență, se reduce și nevoia de fier. În timp ce bărbații prezintă o creștere graduală a depozitelor de fier pe parcursul vieții (au un minimum de 50mg Fe/kgc), la femei se constată o pierdere continuă a acestui mineral, până la menopauză (au ~35mg Fe/kgc). După menopauză, femeile acumulează fier, într-un mod constant, până când ajung la un nivel asemănător celui al bărbaților.

Cea mai mare parte a fierului din organism se găsește în compușii hem, în special în hemoglobină și mioglobină. O cantitate foarte mică (~0.1%) circulă în plasma, sub formă de Fe3+ legată de o proteină de transport – transferina.
Sideremia reprezintă nivelul seric al fierului legat de transferină și definește concentrația procentuală de fier din plasmă. Această analiză se efectuează pentru măsurarea cantității de fier din sânge, în scopul de a verifica în ce măsură acesta este metabolizat în organism.

Citește și: Ce analize medicale trebuie să faci anual

Care sunt valorile normale

Sideremia prezintă anumite oscilații. Astfel, valori mai ridicate se înregistrează dimineața, valori mai scăzute după-amiaza și foarte reduse noaptea.

Valorile normale pentru femei: între 90 - 130 la 100 ml de plasmă și pentru bărbați între 100 - 160 la 100 ml de plasmă.
Valori crescute ale sideremiei pot indica: o hepatită acută virală, hemocromatoze, anemii hemolitice, leucemie acută, deficiență de vitamin B6, talasemie.

Valori scăzute ale sideremiei pot indica: o carență de fier, după anumite operații, anemie feriprivă, hipotiroidism, nefroză, pierderi cronice de fier, infarct miocardic.
 

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »