Viata sexuala / Fertilitate »

Cauzele infertilității masculine

Autor: Ramona Liță | 22 September, 12:00 | 0 comentarii

Cauzele infertilității în cuplu se împart aproape în egală măsură în cuplu, nu se mai pot atribui doar femeilor.


Chiar dacă este un subiect un pic mai delicat pentru domni, acela de a-și testa bărbăția, și aceștia au destul de multe probleme medicale ce îi împiedică să facă un copil.

Despre cauzele infertilității masculine am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate.

Când se pune diagnosticul de infertilitate

Atunci când un cuplu nu poate concepe un copil pe cale naturală, după un an de încercări repetate și neprotejate, primește diagnosticul de infertilitate, ne-a spus dr Vythoulkas. Primul pas îl reprezintă începerea analizelor specifice acestui diagnostic.

Dacă pentru o femeie, șirul analizelor pe care le are de făcut este mai lung și mai costisitor, setul de investigații pentru partea masculină începe cu o spermogramă, poate una dintre cele mai simple analize pentru testarea infertilității.
Cele mai frecvent întâlnite cauze sunt, în cazul bărbaților, anomaliile spermei, variocelul sau dilatarea vaselor testiculare, sechele în urma unei boli cu transmitere sexuală.

Ce analize sunt recomandate?

Spermograma, a punctat dr. Vythoulkas, este cea care ne oferă primele indicii clare despre calitatea și cantitatea spermatozoizilor, este testul ce indicĂ fertilitatea la nivelul lichidului seminal.

Un material seminal normal are în jur de 20 de milioane de spermatozoizi/ml, cu o mobilitate de minimum 50%. Recoltare acesteia se face după o perioadă de abstinență de 48 de ore, într-un recipient special pentru această investigație, steril, de unică folosință.

De asemenea, este recomandat ca înaintea efectuării spermogramei pacientul să nu consume alcool și să anunțe medicul dacă urmează vreun tratament pentru o afecțiune cronică.

Recoltarea se face apoi într-un dintre cabineletele din clinică, tocmai pentru ca lichidul seminal să ajungă cât mai repede în laborator.

În urma cercetării amănunțite, pot ieși la iveală următoarele anomalii ale spermei: oligospermia (număr mai mic decât normalul al spermatozoizilor), astenospermia (capacitate redusă de deplasare a spermatozoizilor), teratospermia (formă anormală a spermatozoizilor ce face imposibilă fecundarea ovulului) și azoospermia (lipsa totală a spermatozoizilor în materialul seminal recoltat).

Citește și: Ți-ai pierdut apetitul sexual? Aceste remedii schimbă situația!

Factorii care determină infertilitatea masculină

O altă cauză importantă a infertilității de tip masculin o reprezintă variocelul, a continuat dr. Vythoulkas. Aceasta înseamnă dilatarea venelor în jurul testiculului, fapt ce afectează producerea spermei și a calității acesteia.

Studiile arată că aproximativ 40% dintre bărbați suferă de variocele scrotate.

Bolile cu transmitere sexuală se află și ele pe lista cauzelor infertilității de tip masculin, cel mai des întâlnite fiind Gonoreea și Chlamydia. Nedepistate la timp și deci netratate corespunzător, aceste infecții împiedică spermatozoizii să ajungă în spermă, dar contribuie și la scăderea motilității acestora.

Nu în ultimul rând, pe lista cauzelor infertilității se pot adăuga stresul din viața de zi cu zi, un factor ce ne afectează mai mult decât suntem conștienți, excesul de alcool, fumatul, alimentația de tip fast-food, exercițiile duse la extrem, condițiile toxice de muncă (expunerea la pesticide, plumb, radiaţii sau metale grele), dar și netratarea la timp a unor afecțiuni ca rubeola, rujeola și oreionul, boli ale copilăriei ce afectează structura testiculului, bolile autoimune, traumatismele la nivelul testiculelor.
 

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »