Familia ta / Discutii intre mamici »

Cât de periculoasă pentru spate este greutatea ghiozdanului

Autor: Ramona Liță | 14 September, 08:00 | 0 comentarii

Acum că a început școala, iar ghiozdanul se va umple cu cărți și caiete, spatele copilului tău se va confrunta cu o greutate mai mare de susținut, astfel că este necesar să ții cont de câteva aspecte pentru a-l feri de probleme de sănătate.


Bucuria primilor ani de şcoală vine de cele mai multe ori la pachet cu posibilitatea de debut a anumitor afecțiuni asupra coloanei vertebrale, în timp evidențiindu-se scoliozele, cifoze și alte probleme care netratate corespunzător se pot complica.

Pericolul cel mai mare este până la vârsta de 11 ani

De principiu deformările de ax ale coloanei vertebrale se evidențiază până la vârsta de 11 ani, motiv pentru care până la acaestă vârsta este indicat să se evite căratul unui ghiozdan prea greu sau prea mare în spate și mai ales doar pe un singur umăr.

Din păcate în țara noastră nu există un program de prevenție a acestor probleme de sănătate la nivelul spatelor la copii, iar părinții nu au timpul necesar astfel încât să îi ducă la școală sau să le care ei ghiozdanul.

Cele mai mari probleme la nivelul spatelui s-au evidențiat în cazul scoliozei și a cifozei. Deși și poziția de stat în bancă câteva ore bune pe zi poate contribui la declanșarea acestor probleme, ține cont totuși de faptul că masa osoasă a copilului tău nu este încă foarte bine dezvoltată și orice traumatism avut până la 11 ani va avea repercursiuni  timp îndelungat.

Coloana în C sau cocoașa

Deformarea coloanei vertebrale în plan frontal poartă denumirea de scolioză, iar deformarea văzută din profil sub forma unei cocoașe este cunoscută sub numele de cifoză.

Mai mult de atât, în cazul scoliozei, curbarea coloanei vertebrale poate avea loc atât în zona toracică cât și în zona lombară sau chiar toraco-lombară. Aceasta din urmă este responsabilă de producerea anumitor asimetri la nivelul spatelui, mai ales a umerilor.

Aceste probleme depistate în faze incipiente pot fi redresate, însă cu cât trece mai mult timp până la începerea tratamentului cu atât mai mult scade șansele de succes.

Cea mai bună modalitate de a verifica dacă coloana copilului tău este în regulă este să îi spui să ridice mâinile paralel cu urechile și apoi să se aplece în față . Astfel vei putea observa dacă la nivelul coloanei sale au intervenit anumite modificări patologice.

Cum se pot depista bolile coloanei?

În cazul în care ai o bănuială că ceva nu este în regulă cu forma coloanei copilului tău nu ezita să apelezi la medicul specialist. Acesta după examinarea fizică poate să apeleze și la alte metode pentru apune diagnosicul corect și anume radiografiile cu raze x, rezonanța magnetică computerizată.

Primul procedeu este de folos mai ales în cazul identificării scoliozei la examenul fizic.

Trebuie precizat și faptul că în cazul scoliozei există și scolioze idiopatice ale caror cauze de apariție nu se cunosc, sau cazuri de scolioză congenitală ori cea cauzată de dereglările musculare ce apare mai ales după poliomeliră sau distrofie musculară.

Atât pentru cifoză cât și pentru scolioză există tratamente formate din exerciții medicale dar și corsete ce după purtare postura corporală este vizibil corectată sau în cazurile cele mai grave chiar și intervenții chirurgicale.

Poziția în bancă și ghiozdanul pe umăr

Doi dintre factorii cei mai importanți când vorbim despre sănătatea coloanei vertebrale a școlarului, după drumul parcurs până la școală cu o greutate purtată neuniform doar pe un umăr, statul incorect în bancă contribuie și mai mult la deformarea coloanei sale.

Astfel ar fi indicat să îi explici să este necesar ca ghiozdanul să fie purtat e ambii umeri, astfel explicandu-se și prezența ambelor barete, asta în cazul în care un adult nu poate să îl care până la școală.

Evită să îi achiziționezi ghiozdane sau genți care se poartă stil geantă de poștas sau cărucioare care se trag.

Încurajează-ți copilul să facă sport de mic mai ales înot, sportul ajută la întărirea musculaturii spatelui și în felul acesta va fi mai ferit de deformările coloanei vertebrale.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »