Familia ta / Adolescenti »

Cât contează stima de sine pentru adolescent

Autor: Diana David | 15 November, 08:00 | 0 comentarii

Adolescența este o etapă a vieții în care încercăm să ne găsim locul în lume și să ne testăm limitele. Pentru a înfrunta numeroasele provocări, respectul de sine joacă un rol important. Iată de ce contează atât de mult și cum putem noi, ca părinți, să îl ajutăm să devină un adult mai încrezător și mai sigur pe el.


Schimbările de dispoziție și nesiguranța nu sunt o raritate la adolescenți. Adesea, ele reprezintă, de fapt, expresia unei lipse de încredere în sine și de stimă față de propria persoană. Un lucru firesc, având în vedere că este o vârstă a schimbărilor majore, iar tânărul nu a apucat încă să își formeze repere solide.

Siguranța din copilărie, când părinții erau percepuți ca fiind atotputernici și capabili să rezolve orice problemă, se risipește, iar „viața de adult” apare ca o cale necunoscută, pe care nu știe încă să pășească. Este un moment când adolescentul e nevoit să se redefinească: Cum sunt eu și cum voi fi în viitor? Ce pot și ce vreau să fac în viață?

Pe de altă parte, este încă dependent de părinți. Deși face tot posibilul pentru a scăpa de sub protecția lor, mama și tata continuă să fie esențiali din viața lui. Definirea identității sale este un proces complex, care continuă, de altfel, și la maturitate. Deosebirea constă în faptul că în adolescență apar, de obicei, mai multe întrebări decât răspunsuri.

Bază a viitorului adult

Încrederea adolescentului în propriile calități și puteri îi influențează viața și deciziile, relațiile cu ceilalți și rezultatele școlare. De aceea, este important să știm că o stimă de sine scăzută îl poate împinge spre gesturi și obiceiuri riscante, inclusiv droguri, violență, tulburări de alimentație sau practici sexuale traumatizante. De asemenea, îl face vulnerabil la influențe periculoase din exterior, cum sunt diverse secte sau găști infracționale.

Un alt aspect important este că stima de sine a adolescentului reprezintă fundamentul viitorului său la maturitate. Viața de adult nu este ușoară nici când avem o imagine de sine bună – iar lipsa ei o poate complica și mai mult.
Pe de altă parte, trebuie menționat că o stimă de sine scăzută a adolescentului nu este ceva neobișnuit, nici un deficit psihologic și, în niciun caz, un aspect patologic. Mai degrabă, reprezintă o etapă firească în procesul complex de maturizare.
Sfaturi pentru părinți

De obicei, părinții se străduiesc să facă tot ceea ce depinde de ei pentru a-și ajuta adolescentul să capete încredere în propria persoană. Din păcate, nu este o sarcină ușoară. Trei sfaturi esențiale de la psihologi ne pot fi de folos în acest demers:

- Acordă-i adolescentului, din când în când, toată atenția ta. Îți poți propune să o faci măcar câte 10-15 minute pe zi, în care să îl vizitezi în camera lui și să stai de vorbă cu el. Este suficient pentru ca el să simtă că îți pasă de el și că ești atent la nevoile sale. La vârsta asta, astfel de confirmări sunt necesare.

- Stabilește limite clare și explică-i exact ce așteptări ai de la el. Nu doar copiii, ci și adolescenții au nevoie să li se stabilească anumite limite – însă ele trebuie să fie adaptate la vârsta de acum. Astfel, îi ajutăm să crească în siguranță, fără să își facă rău singuri, și să devină adulți mai responsabili. Ieșirile cu prietenii, utilizarea telefonului mobil și a computerului sau descoperirea sexualității sunt aspecte care trebuie discutate. De comun acord, pot fi convenite reguli, prin care să fie evitate excesele de orice fel.

Citește și: Cum să-l ajuți să capete încredere în el

- Exprimă-ți afecțiunea față de el. Chiar dacă nu mai este copil, adolescentul are nevoie în continuare să se simtă iubit, să fie mângâiat și îmbrățișat.

Opinia specialistului

Daniela Militaru, psiholog și psihoterapeut

Estimarea valorii personale, gradul de auto-acceptare și de auto-prețuire, are loc în perioada adolescenței în funcție de comparația cu modele sociale sau/și de valorizarea pe care o primește din partea grupului, a găștii.

De asemenea, mesajele receptate de adolescent din partea adulților din jurul său pot favoriza o creștere a stimei de sine sau, dimpotrivă, dezvoltă sentimente de nesiguranță față de capacitățile sale. Este vârsta la care echilibrul stimei de sine în raport cu potențialul real este dificil de realizat, adolescentul pendulând între sentimente de inferioritate și trăirea sentimentului de superputeri.
 

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »