Viata sexuala / Fertilitate »

Care sunt traumele travaliului

Autor: Ramona Liță | 04 December, 10:50 | 0 comentarii

Momentul mult așteptat al întâlnirii cu minunea pe care ai purtat-o în burtică vreme de nouă luni se apropie cu pași repezi. Detaliile nașterii pot fi stabilite împreună cu medicul ginecolog cu puțin timp înainte și n-ar trebui să existe temeri.


Totuși, în unele cazuri, travaliul pune la încercare viitoarele mame și, în cazuri rare, poate lăsa traumatisme și asupra nou-născuților. Despre toate acestea am stat de vorbă cu cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate.

Cât durează travaliul

De la bun început, este bine de știut de către viitoarele mame că travaliul nu are o durată predefinită. Dr. Vythoulkas susține faptul că fiecare travaliu este diferit. Acesta poate dura între 8 și 16 de ore la o primă sarcină sau chiar mai lung. Indiferent de durata sa, travaliul cuprinde trei stadii.

Primul începe la debutul travaliului și durează până când cervixul se dilată până la 10 cm. Al doilea stadiu începe în momentul dilatării maxime și se încheie la nașterea copilului – este cunoscut și sub numele de stadiul de împingere. Ultimul, al treilea, începe din momentul nașterii și se termină atunci când este expulzată placenta.

Și totuși, de ce apare trauma în timpul nașterii?

Complicațiile din timpul nașterii, a continuat dr. Vythoulkas, pot să apară atunci când travaliul devine unul prelungit sau, din contra, este unul foarte brusc.

O altă cauză ar putea fi cantitatea insuficientă de lichid amniotic, greutatea mai mare de 4,5 kg a fătului și o nepotrivire între capul acestuia și pelvisul mamei, anomalii ale fătului, nașterea cu picioarele înainte și, nu în ultimul rând, folosirea unor anumite instrumente în timpul travaliului, cum ar fi forcepsul sau extracția cu vacuum.

Cel mai des întâlnite traume ale nou-născuților include fracturi ale oaselor (clavicula, cea mai frecventă dintre fracturi, ale oaselor lungi, atunci când vine pe lume cu picioarele înainte, ale vertebrelor gâtului, considerate cele mai periculoase), sângerări, dezechilibre ale sistemului nervos central și ale nervilor periferici.

Atunci când travaliul este unul prelungit și se constată suferință fetală, se poate interveni cu forcepsul sau extractorul cu vacuum pentru a ajuta copilul să vină pe lume.

Sunt proceduri cu risc, ce pot provoca traumatisme asupra capului nou-născutului și a hematoamelor sub periost (se absorb în 2-3 săptămâni).

Organismul celei care dă viață poate avea de suferit, astfel se pot înregistra lezări ale perineului, vaginului și colului uterin.

Pentru a preîntâmpina apariția acestor traume în timpul travaliului, este important ca viitoarele mame să aibă un bun dialog cu medicul care le urmărește sarcina și să urmeze întocmai sfaturile acestuia pe toată perioada celor nouă luni.Dr. Andreas Vythoulkas, București

Medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate

www.vythoulkas.ro

Contact: 021.9607

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »