Sanatatea ta / Tratamente »

Când trebuie operați nodulii la sâni

Autor: Sorina Severin | 20 August, 10:00 | 1 comentariu

Aproximativ 35% din femei detectează un nodul la sâni, care, în majoritatea cazurilor sunt benigni. Totuși, deoarece în România cancerul la sân se diagnostichează în stadii avansate, consultul medicului este necesar imediat după identificarea nodulilor.


Sânii sunt formați din țesut adipos și conjunctiv (fibre), nervi, vase de sânge, ganglioni limfatici, glande producătoare de lapte și ductul lactifer, prin care curge laptele matern. Structura țesutului mamar este diferit de la o femeie la alta, fiind influențat de vârstă și de modificările hormonale.

Cei benigni sunt bine delimitați

Majoritatea nodulilor care apar la nivelul sânilor sunt benigni, adică nu sunt formați din celule canceroase. Nodulii benigni sunt fie chisturi (pungi cu lichid), fie fibroadenoame mamare. Acestea din urmă, apar de obicei din cauza modificărilor hormonale din timpul ciclului mentrual, când corpul produce prea mult țesut glandular mamar într-o anumită zonă. După un traumatism local pot să apară la nivelul sânului nodulii de necroză formați din grăsime. Nodulii benigni sunt bine delimitați, mobili, cu o consistență elastică și nu produc modificări ale pielii, de cele mai multe ori fiind prezenți în ambii sâni.

Necesită supravegherea medicului

Afecțiunile benigne ale sânului au printre simptome durerea mamară, nodulii palpabili, scurgerile mamelonare și problemele dermatologice locale. Majoritatea nodulilor dispar de la sine sau cu tratament și nu evoluează spre cancer. Totuși, în anumite situații, se pot asocia cu un risc crescut de apariție a cancerului mamar și din acest motiv trebuie să fie urmăriți de medic. Dacă nodulii se măresc, sânul se deformează și apare disconfortul local, nodulii benigni trebuie îndepărtați chirurgical.

Citește și: Ceaiuri pentru sănătatea sânilor

Modificarea pielii, semn de îngrijorare

Spre deosebire de cei benigni, nodulii maligni au o consistență dură, cu mobilitate redusă, sunt neregulați și produc modificări ale pielii în zona în care apar: roșeață, denivelări ale tegumentului, asimetrie a sânilor, aspect de coajă de portocală, edem, ulcerații, scurgeri mamelonare închise la culoare. În cele mai multe cazuri, nodulii maligni nu dor și pot fi descoperiți prin palparea sânului doar când ajung la dimensiuni mari.

Mamografia, recomandată anual

Pentru a depista cancerul în forme incipiente sunt necesare controale anuale. Toate femeile peste 20 de ani ar trebuie să se autoexamineze, iar o dată pe an sunt necesare analize mai amănunțite, pentru a depista eventualii noduli, indiferent de natura lor. Femeile până în 40 de ani pot efectua anual o ecografie la sâni; între 40 și 50 de ani se face o mamografie la 2 ani, iar după 50 de ani este indicată mamografia anuală. În cazul chisturilor mamare se aspiră conținutul cu un ac fin, acesta fiind trimis la analize pentru a vedea dacă celulele sunt de origine canceroasă sau nu.

Știai că...
...fibroadenoamele mamare apar mai ales la femeile cu vârste între 20 și 30 de ani?

Sfatul specialistului

Dr. Anita Maxim, medic specialist obstetrică-ginecologie, Spitalul Polisano, Sibiu

Pentru depistarea nodulilor mamari este esențială autoexaminarea sânilor, pe care femeile ar trebui să o facă lunar. Modul în care trebuie efectuată aceasta poate fi prezentat de medicul specialist și ar trebui să devină o rutină, extrem de utilă în depistarea afecțiunilor sânului.  La orice schimbare, se recomandă consultul de specialitate.

Investigațiile complementare sunt reprezentate de ecografie mamară, mamografie și biopsie și vor fi recomandate de medic acolo unde este necesar. La femeile cu noduli benigni, urmărirea clinică și prin ecografie sau mamografie este de cele mai multe ori suficientă, însă biopsia poate fi necesară fie pentru că apar modificări de-a lungul timpului în ceea ce privește aspectul nodulilor, fie pentru că se dorește un diagnostic de certitudine.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Elena | 21 August 2017, 08:25
Oportunitate utila: bani pe internet. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Cereti acum detalii la adresa de email a unuia dintre coordonatorii echipei noastre:[email protected]
Adauga un comentariu »