Familia ta / Copii »

Când să-l înveți pe cel mic să acorde primul ajutor

Autor: Ionela Croitorescu | 17 September, 10:55 | 0 comentarii

Copiii pot învăța să acorde primul ajutor de la cele mai mici vârste, atunci când părinții observă că cei mici au răbdarea și capacitatea de asimilare a informațiilor „mai tehnice”. În țări precum Germania ori Danemarca, inițierea se face chiar de la grădiniță.


Masajul cardiac și respiraţia gură la gură sunt manevre ușor de învățat chiar și de către un copil abia intrat la școală. Mihaela Arion, coautor al ghidului „Sunt primul Ajutor-SPA Junior”, ne-a arătat cum se pot realiza corect măsurile de prim ajutor accesibile copiilor.

Ne-am imaginat situația în care un copil ar observa un om căzut în stradă. Primul lucru pe care ar trebui să-l facă: să sune sau să roage pe cineva să sune la 112. Ce măsuri ar putea lua cel mic în așteptarea specialiștilor? Pentru exemplificare, ne-a ajutat Paul, fiul Mihaelei Arion.

Copilul verifică dacă pacientul respiră. Întâi privește dacă i se mișcă pieptul, apoi ascultă zgomotele respirației, cu urechea apropiată de gura și de nasul victimei. La apropierea de nasul și de gura victimei, se poate simți cum iese aerul.Pentru a realiza masajul cardiac, caută jumătatea inferioară a sternului, mai exact în mijlocul pieptului. Pune podul palmei în această zonă, având cotul întins.


Pune cealaltă palmă, tot cu cotul întins, deasupra celeilalte. Degetele trebuie să fie întrepătrunse. Cu coatele întinse, se apasă pe piept, ritmic, cu o frecvență de 100 pe minut. Un detaliu pentru părinți: la fiecare compresie, sternul trebuie să coboare cu 5 cm la adult. Se continuă așa până la sosirea Ambulanței ori până persoana își revine.


Compresiile pieptului se alternează cu respirațiile gură la gură. 30 de compresii, urmate de 2 respirații. Cum se fac acestea? Victima este culcată pe spate, pe o suprafață dură, cu capul lăsat pe spate (în hiperextensie) și cu gura menținută deschisă (cu degetul mare pe bărbie și două degete imediat sub).  Salvatorul trebuie să stea în genunchi, lângă victimă.

Strânge nasul victimei, trage aer în piept, apleacă-te peste persoana inconștientă, aplică gura peste buzele victimei și expiră.

Mihaela Arion
coautor al ghidului „Sunt primul Ajutor-SPA Junior”
realizat în colaborare cu Consiliul Național Român de Resuscitare și cu Serviciul de Ambulanță București-Ilfov


Pentru realizarea respirației gură la gură, este nevoie de o batistă specială, pe care copilul s-o aibă în permanență la el. În lipsa acestei batiste speciale (câmp facial de protecție), nu se face ventilația gură la gură decât unei persoane cunoscute (rude)! O batistă normală nu protejează împotriva infecțiilor.

Dacă sunt prezente leziuni la nivelul gurii, atunci aerul va fi insuflat prin nasul victimei, în timp ce gura va fi acoperită cu mâna – aceasta fiind respirația „gură la nas”. O respirație eficientă determină ridicarea peretelui toracic.

 

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »