Familia ta / Varsta a treia »

Când este nevoie de protezarea șoldului

Autor: Diana David | 18 April, 16:35 | 2 comentarii


Prin protezare, se redă mobilitatea articulației șoldului, îmbunătățind viața pacienților cu coxartroză. Noi am aflat când e indicat să apelăm la o astfel de intervenție și ce implică.

 


Șoldul este o articulație care susține cea mai mare parte a greutății corpului și este esențial pentru menținerea echilibrului. Este format dintr-o cavitate concavă la nivelul bazinului și din femur, partea superioară a osului coapsei. Suprafața osoasă a articulației șoldului este acoperită de cartilajul articular, o peliculă care protejează oasele si permite mișcarea.

O membrană subțire înconjoară articulația șoldului. Într-un șold sănătos, această membrană secretă o anumită cantitate de fluid, care lubrifiază cartilajul și elimină frecarea în timpul mișcării șoldului. Protezarea șoldului, numită și artroplastie, implică îndepărtarea capului femural și înlocuirea acestuia cu o bilă metalică sau ceramică. Astfel, pacientul capătă o nouă articulație de șold, care îi permite o mobilitate și o libertate de mișcare mai mare.

Când se recomandă

Cel mai frecvent, chirurgul ortoped recomandă artroplastia totală de șold pacienților care suferă de coxartroză, o boală degenerativă a articulației șoldului. Această afecțiune, cu care se confruntă multe persoane vârstnice,  provoacă dureri mari și o rigiditate a șoldului, care limitează capacitatea de mișcare a persoanei afectate. Când mersul pe jos sau aplecarea devin o problemă, se poate pune problema protezării șoldului. O altă situație care poate necesita protezarea este fractura de col femural, deseori ca urmare a osteoporozei.

Cum decurge intervenția

Operația chirurgicală durează câteva ore. Chirurgul îndepărtează cartilajul și partea deteriorate din os și fixează apoi implanturile, într-o poziție care să asigure realinierea și funcționarea corectă a șoldului. După operație, este necesară o spitalizare de câteva zile. În această perioadă, se simte o oarecare durere la nivelul șoldului, care va fi ameliorată cu ajutorul medicamentelor.

Cât durează recuperarea

Primele săptămâni după operație sunt esențiale pentru succesul intervenției și este foarte important ca pacientul să respecte cu strictețe indicațiile medicului. În general, perioada de recuperare durează între 3 și 6 săptămâni, după care pacientul își poate relua activitatea cotidiană normală. În timpul perioadei de recuperare, pacientul trebuie să evite căderile sau luxația și se recomandă utilizarea unui baston, a unei cârje sau a unui cadru.

Apariția unor complicații ca urmare a artroplastiei totale de șold este puțin probabilă – se întâmplă la mai puțin de 2% din pacienți. Dar specialiștii spun că bolile cronice pot crește riscul apariției unor complicații. Deși sunt rare, ele pot prelungi sau limita recuperarea după artroplastie.

Sfatul specialistuluiDr. Robert Cristian Apostolescu, medic specialist ortoped, doctorortoped.ro

Dacă medicația potrivită, modificarea activităților și utilizarea unor mijloace de sprijin (cârje/baston/cadru de mers) nu ajută la ameliorarea simptomelor, este timpul să luați în considerare o intervenție chirurgicală de protezare a șoldului.

Chirurgul ortoped vă va face o evaluare completă, care constă în istoricul medical, examenul clinic și radiografii. Ocazional, imagistica avansată, precum CT-ul, poate fi necesară pentru a vedea mai în detaliu starea în care se află oasele șoldului. Medicul ortoped vă va prezenta rezultatele evaluării și vă va explica dacă artroplastia totală de șold este cea mai bună metodă pentru îndepărtarea durerii și îmbunătățirea mobilității șoldului dvs.

Vor fi luate de asemenea în considerare și alte opțiuni de tratament – inclusiv medicația, fizioterapia, sau alte tipuri de intervenții chirurgicale. În plus, chirurgul ortoped vă va explica riscurile și complicațiile potențiale ale unei astfel de intervenții, atât cele legate de intervenția în sine, cât și cele ce pot apărea în timp, după artroplastia totală de șold. Puneți întrebări ori de câte ori nu înțelegeți ceva. Cu cât știți mai multe, cu atât veți putea gestiona mai ușor schimbările pe care artroplastia totală de șold le va aduce în viața dumneavoastră.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Liviu Diaconu | 04 April 2018, 12:39
Culmea, domnul doctor[?] uita o afectiune destul de intilnita pe la 35 ani, "Necroza aseptica de cap femural" care se "repara" prin aceeasi endoprotezare.
De asemenea, a redus perioada de refacere (fara a spune daca e vorba de proteza cimentata sau NEcimentata) la 3-6 SAPTAMINI. Mie mi s-a recomandat 3 LUNI. In care in prima luna mergeam cu cadru dar numai SIMULIND mersul normal, in sensul ca pe piciorul operat doar il miscam pentru mobilitate, fara sa aplic portanta pe el, apoi alta luna cu portanta partiala (cu cirje de preferat) si inca o luna cu portanta totala dar neaparat cu cirje sau baston.
De asemenea, uita sa spuna ca de fapt recuperarea totala nu exista: mi s-a spus "NU e 4x4", adica nu faci ce faceai inainte, exista o plaja de handicap pe care medicii insa nu o recunosc.
Si din 2000 sint posesorul uneo proteze Striker omnifit care INCA nu are insertul uzat. Lucru de care se mira si doctorul meu, care stia ca viata unei asa preoteze este de 10-12 ani.
2 Postat de: Gya Lee | 17 April 2018, 01:46

Super-oferta: castiguri part time. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Cereti acum detalii la adresa de email a unuia dintre coordonatorii echipei noastre: [email protected]
Adauga un comentariu »