Sanatatea ta / Analize medicale »

Când este indicată mielografia

Autor: Daniela Purcaru | 29 December, 08:05 | 0 comentarii

Radiografie a măduvei spinării, mielografia este o investigație invazivă care oferă detalii privind măduva spinării, nervii și membranele care învelesc creierul și măduva.


În ce constă

Pentru pregătirea realizării examenului, cu o noapte înainte, este indicat să nu se mănânce alimente solide. Dimineața, este posibil să fie oferit un sedativ ușor și să fie aplicat un anestezic local pentru a reduce intensitatea durerii la introducerea acului.

Mielografia se realizează cu raze X și cu ajutorul unei substanțe de contrast care se injectează prin puncție lombară în canalul spinal. Aceasta pune în evidență canalul medular și conținutul lui, iar fluoroscopul cu raze X înregistrează imaginile create de susbstanță. Examenul durează între 30 și 60 de minute. Se obțin imagini numite mielograme, mai utile decât o radiografie obișnuită care ar evidenția numai structura osoasă, nu și măduva sau canalul spinal.

Depistează tumorile măduvei spinării

Cu ajutorul mielografiei, se pot depista tumorile măduvei spinării și alte boli care provoacă presiune asupra măduvei sau asupra rădăcinilor nervilor spinali. De pildă, pentru a descoperi cauza unor dureri lombare și pentru a stabili diagnosticul de hernie de disc este posibil ca, pe lângă alte analize de imagistică, să fie recomandată și o mielografie. Investigația este utilă și pentru diagnosticarea unor excrescențe osoase.

Cui îi este contraindicată

Femeile însărcinate trebuie să evite această investigație. Cei care iau medicamente pentru diabet, antidepresive, antipsihotice, anticoagulante, persoanele alergice la iod sau la bariu, care se găsesc în compoziția substanței de contrast folosită la mielografie, este nevoie să discute cu medicul înainte de examen. Alergicii pot primi un tratament antialergic cu câteva zile înainte.

Există unele temeri și cu privire la riscurile analizei, având în vedere că presupune introducerea unui ac la nivelul coloanei vertebrale și a nervilor spinali. De aceea, medicii indică mielografie doar în situația în care rezultatele unor investigații precum imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) sau tomografia computerizată nu oferă toate informațiile necesare pentru stabilirea cauzei unor dureri la coloană. De asemenea, analiza este recomandată atunci când, din cauza existenței unei proteze metalice sau a unui stimulator cardiac, nu se poate recurge la o investigație IRM.

Info

Înainte de a accepta o mielografie, trebuie luate în calcul și efectele secundare: dureri de cap, urticarie, scăderea tensiunii arteriale, grețuri, vărsături.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »