Sanatatea ta / Medicamente »

Când e nevoie de anticoagulante și diuretice

Autor: Claudia Georgevici | 07 December, 08:00 | 0 comentarii

Având rolul de a subția sângele, medicamentele anticoagulante sunt folosite pentru prevenirea trombozelor.


Anticoagulantele scad capacitatea corpului de a forma cheaguri de sânge. Sunt recomandate în tromboza venoasă profundă (formarea cheagurilor de sânge la nivelul venelor), în fibrilația atrială, embolia pulmonară (migrarea unui cheag la nivelul plămânilor), trombofilii, accidente vasculare cerebrale și pentru a preveni complicațiile după un infarct.

Pentru prevenirea trombozelor arteriale se preferă adesea medicamentele antiagregante plachetare, mai puțin riscante decât anticoagulantele orale. La acestea din urmă se apelează doar când medicamentele antiagregante plachetare nu sunt suficiente.

În schimb, pentru profilaxia trombozelor venoase se recomandă anticoagulante orale sau injectabile.

De reținut!

Unele antidiabetice se administrează oral, iar altele injectabil.

Tratamentul se face cu supraveghere medicală

Pentru că sunt periculoase în caz de supradozaj, aceste medicamente trebuie prescris și monitorizat de medic. Tratamentul este dozat ținându-se cont de valorile testelor de coagulare. În funcție de boala pentru care sunt recomandate, tratamentul durează de la câteva luni până la întreaga viață.

În timpul terapiei, trebuie evitate traumatismele (chiar și cele minore) care prezintă risc de sângerare. De asemenea, în cazul în care este nevoie de manevre stomatologice sau chirurgicale, persoana care ia anticoagulante trebuie să informeze medicul.

Citește și: Ce medicamente nu trebuie luate împreună

Diureticele, utile nu doar în hipertensiune

Medicamente care cresc cantitatea de urină eliminată, diureticele sunt recomandate nu numai pentru scăderea tensiunii arteriale, ci și în insuficiența cardiacă.

Termenul diuretic face referire la orice substanță care favorizează eliminarea apei și a sodiului din organism, prin creșterea cantității de urină excretate. De pildă, și alcoolul și cafeaua au acest efect, dar fără a acționa direct asupra rinichilor, așa cum fac medicamentele diuretice, care au indicații precise.
Fiecare tip de diuretice acționează la un anumit nivel al nefronului, unitatea funcțională elementară a rinichilor. Unele diuretice elimină, pe lângă sodiu și apă, și potasiul. Există mai multe tipuri de diuretice, în funcție de modul de acțiune.

Tratează edemele

Diureticele sunt printre cele mai folosite medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale. De asemenea, sunt recomandate în combaterea edemelor (retenția de apă în țesuturi) de cauză cardiacă, renală sau hepatică, în insuficiență cardiacă. Pentru că afectează echilibrul electrolitic, medicamentele diuretice nu se iau decât la recomandarea medicului.

Ce precauții se impun

Este indicat ca diureticele să fie luate în prima parte a zilei (din cauză că nevoia de a merge frecvent la toaletă poate perturba somnul).

În cazul în care se pierde o cantitate prea mare de potasiu, pot apărea simptome precum crampele, uscarea gurii și palpitațiile.

Medicamentele diuretice nu trebuie luate cu scopul de a slăbi.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »