Sanatatea ta / Ce te doare »

Când articulațiile încep să „scârțâie“

Autor: Claudia Georgevici | 28 December, 10:35 | 5 comentarii

Cunoscută și ca reumatism degenerativ, ARTROZA apare din cauza deteriorării cartilajului articular. Boala se instalează de-a lungul anilor, afectând mai ales articulațiile solicitate cel mai des: genunchii, spatele, șoldurile și degetele de la mâini.


Din cele în jur de o sută de boli reumatice, artroza este cea mai des întâlnită. Boala este mai frecventă la persoanele în vârstă, dar și la persoanele care practică anumite sporturi sau care au meserii solicitante din punct de vedere fizic.

Se estimează că 70% din populația de peste 65 de ani este afectată de artroză, boala fiind a doua cauză de invaliditate la persoanele cu vârsta peste 50 de ani.

La nivel mondial, peste 600 de milioane de persoane suferă de artroză. În țara noastră, peste 3 milioane de persoane sunt diagnosticate cu această afecțiune.
      
Cum se erodează cartilajul

Articulațiile unesc două oase acoperite de cartilaj, un țesut cu extremități lucioase, netede, și cu structură rezistentă. Cartilajul are două funcții majore: de amortizare a șocurilor și de alunecare.

Un rol important în reînnoirea cartilajului îl au condrocite, celule cartilaginoase care secretă fibre de colagen. Artroza se instalează în momentul în care este perturbat echilibrul dintre alcătuirea și distrugerea componentelor cartilajului. Acest lucru duce la rigidizarea cartilajului, la modificarea structurilor care au rol în stabilizare, la apariția fisurilor la acest nivel.

De aceea, cartilajul nu va mai putea atenua șocurile din timpul mișcării, prin urmare, sunt solicitate mai mult și oasele de sub el. În urma presiunii, osul se mărește, formându-se așa-numitele ciocuri (osteofite). În artroză, sunt afectate nu numai cartilajul, ci și ligamentele, oasele, mușchii și lichidul sinovial.

O afecțiune cu mai multe localizări

Artroza se poate instala la nivelul tuturor articulațiilor corpului. Totuși, cele mai afectate sunt cele solicitate cel mai des: de la nivelul genunchiului (gonartroza), șoldului (coxartroza), al coloanei vertebrale (lombare, cervicale, dorsale), al umărului (omartroza) și degetelor.

De asemenea, boala se poate localiza la nivelul articulațiilor cotului sau al celor temporo-mandibulare (conexiunea dintre mandibulă și osul temporal al craniului).  

7 factori care favorizează artroza

Nu se știu cu exactitate cauzele artrozei, însă există factori care predispun la apariția bolii.

1.    Ereditatea. S-a demonstrat că există o predispoziție genetică în apariția artrozei. Astfel, persoanele care au un părinte cu artroză au un risc de până la 3 ori mai mare de a face această boală.

2.    Vârsta. Cu toate că frecvența artrozei este mai mare la vârstnici, boala se poate declanșa și la tineri, în acest ultim caz instalându-se mai ales la nivelul spatelui și al gâtului.    

3.    Sexul. La femei, riscul de artroză este mai mare la menopauză, ceea ce arată că estrogenul, hormon sexual feminin, ar avea rol protector față de această boală.

4.    Obezitatea este nu numai un factor predispozant, ci și agravant al atrozei. Excesul de kilograme pune presiune asupra articulațiilor genunchilor și șoldurilor, ceea ce duce la deteriorarea cartilajului.

5.    Sedentarismul. Lipsa activității fizice scade tonusul muscular, reduce aportul sangvin la mușchi, întreținând o oxigenare deficitară la nivelul cartilajului.

6.    Traumatismele. O lovitură la nivelul articulațiilor poate fi direct responsabilă de apariția leziunilor la nivelul cartilajului. De asemenea, în cazul muncitorilor în construcții sau pianiștilor, de pildă, există o presiune mai mare asupra articulațiilor.

7.    Defectele congenitale ale articulațiilor cresc de aproape 7 ori riscul de apariție a artrozei.   

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Ionel | 28 December 2015, 12:07
Oferta incredibila!
Te vei convinge foarte rapid ca tocmai ai gasit ceva exceptional! Foarte multi oameni au vazut ca merita si te asteptam si pe tine sa castigi bani intr-o colaborare care iti ofera sansa speciala de a-ti asigura intr-un mod foarte convenabil viitorul Pentru mai multe detalii, trimite-ti mesajul PROIECT la adresa de email: [email protected]
2 Postat de: Liviu Corfar | 28 December 2015, 17:30
si tratamentul????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
3 Postat de: Ioana Bobocea | 28 December 2015, 21:47
UN NANOSPRAY (100PLANTE+AU+AG+CRISTALE) APLICAT INTR-UN ANUME MOD ITI USUREAZA DUREREA SI CHIAR INVERSEAZA SENSUL BOLII DIN DEGRADARE CELULARA SPRE REGENERARE CELULARA .INTREABA-MA ! 0744300432 [email protected]
4 Postat de: Mihai_nsd | 29 December 2015, 02:54
Era bine sa pomeniti in articol, despre "Studiul China"al Dr. Colin Campbel:Laptele si produsele lactate, consumate dupa varsta de 5 ani,duce la depuneri de calciu in articulatii si peretii vaselor snguine.Deci, inainte de a lua suplimente pt. refacerea articulatiikor, acestea trebuie curatate de depunerile de calciu!

5 Postat de: Cum Poti Sa Faci Bani Pe Net | 29 December 2015, 12:57
Cum poti sa faci bani pe net! Asa ceva nu poti rata! Un senzational curs care te invata cum poti sa faci bani pe net! Si e GRATUIT cursul! Inveti repede si usor, online, cum poti sa faci bani pe net! Incepe acum! Nu mai sta pe ganduri si cere informatii la adresa de email: [email protected]
Adauga un comentariu »