Familia ta / Copii »

Când are nevoie de logoped

Autor: Diana David | 14 November, 08:05 | 0 comentarii

În evoluția copilului mic, unul dintre aspectele care ne preocupă este dezvoltarea limbajului. Oricare ar fi problemele de vorbire ale copilului, acestea pot fi corectate cu ajutorul unui logoped.  


În primul rând, trebuie spus că nu este cazul să ne îngrijorăm dacă cel mic mai are încă unele probleme de vorbire la vârsta de 3-4 ani. Copiii trec prin faze de dezvoltare diferite, pe care nu le parcurg în același timp - și este normal ca o etapă de evoluție spectaculoasă să fie urmată sau precedată de una de stagnare.

Când apelăm la un specialist

De regulă, pe la 4-5 ani copiii nu mai prezintă defecte de vorbire. Iar dacă ele persistă, totuși, asta nu înseamnă în mod obligatoriu că au nevoie de terapie logopedică. Pentru întrebarea „la ce vârstă ar trebui să apelăm la logoped?” nu există un răspuns general valabil. Experții spun că terapiile logopedice pot fi recomandate începând cu vârsta de 4 ani. Este vârsta când copilul a ajuns la sfârșitul fazei de dezvoltare a vorbirii și mai există încă timp suficient pentru a rezolva eventualele tulburări înainte ca el să înceapă școala. În cazuri excepționale, se poate începe și mai devreme, dar nu înainte ca micuțul să fi împlinit 3 ani.

Dacă observi o deficiență severă de vorbire sau diferențe mari față de copiii de aceeași vârstă, cere mai întâi sfatul unui medic pediatru. Pe baza evaluării sale, un logoped va putea să stabilească un diagnostic și să decidă de la ce vârstă va fi utilă o terapie a vorbirii pentru copil. În unele cazuri, pot fi suficiente anumite exerciții și tehnici de stimulare a vorbirii (prin cărți, cântece, conversații, la grădiniță etc.), în altele fiind necesară o terapie de specialitate.

Semne ale unei posibile deficiențe de vorbire

În cazul unor semne timpurii care ar putea indica probleme de vorbire, este recomandabil ca un copil să fie evaluat de un specialist. Iată care sunt aceste semne:


-  absența (sau încetarea) gânguritului în preajma celei de a șaptea luni de viață;
-  dacă a trecut de vârsta de un an și jumătate și nu pronunță încă niciun cuvânt;
-  lipsa capacității de a formula întrebări la vârsta de 3 ani
-  scăderea sau absența auzului;
-  o lipsă de reacție la solicitări verbale potrivite cu vârsta sa;
-  incapacitatea de a-și controla mișcările gurii sau ale feței (de pildă,  salivarea intensă, necontrolată, după cel de al doilea an de viață);
-  o evoluție tardivă în toate domeniile care țin de vorbire (de exemplu, un vocabular mai mic de 100 de cuvinte la vârsta de 3 ani sau o lipsă evidentă de inteligibilitate a vorbirii ori incapacitatea de a formula propoziții compuse din 2 cuvinte după vârsta de 2 ani);
-  bâlbâiala și/sau formulări gramaticale vădit incorecte la vârsta preșcolară;
-  când copilul aflat la vârsta preșcolară se plânge în mod repetat că nu poate pronunța anumite cuvinte;
-  dacă este evident că micuțul nu vrea să vorbească – sau că evită să o facă.

Citește și: Cum să-l ajut să nu se mai bălbâie?

Cum ne ajută logopedul

Logopezii sunt, în general, psihologi specializați în educarea și terapia corectivă a limbajului și îi consiliază atât pe copiii cu probleme de vorbire, cât și pe părinții lor. După ce face o evaluare preliminară, stabilește care este problema copilului și pune diagnosticul, logopedul va începe ședințele de terapie. Desigur, presupunând că cel mic nu a fost diagnosticat cu o tulburare de auz.

Terapia logopedică durează câteva săptămâni sau, la nevoie, câteva luni și decurge în moduri diferite, în funcție de diagnostic. În cazul copiilor, aceasta se desfășoară, de cele mai multe ori, sub forma unor jocuri, astfel încât micilor pacienți să le facă plăcere ședințele și să le perceapă ca pe ore de joacă, în care învață lucruri noi Printre care, și unul dintre lucrurile esențiale pentru viața sa de adult: să comunice cu ceilalți limpede și corect.

Info
Un studiu al Centrului Logopedic din Iași a arătat că, prin terapie, 60% din copiii dislexici (tulburare care afectează capacitatea de a citi, a scrie şi, uneori, a vorbi) se vindecă. 

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »