Actualitate »

Bolile reumatice afectează și tinerii

Autor: Daniela Purcaru | 12 October, 12:30 | 0 comentarii

Cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Artritelor, marcată anual pe 12 octombrie, Liga Română contra Reumatismului atrage atenția asupra importanței diagnosticării precoce a afecțiunilor reumatice și a tratării lor corespunzătoare, mai ales că pot apărea și la tineri.


Potrivit Ligii Europene contra Reumatismului, un sfert din populația Uniunii Europene (peste 120 de milioane de persoane) suferă de boli reumatice, cea mai frecventă formă de boală cronică din Europa.

Mai mult, 3% din populația României suferă de boli inflamatorii reumatice. Deși la nivelul percepției sunt considerate afecțiuni ale bătrânilor, bolile reumatice afectează și tinerii. Aceste boli sunt responsabile pentru jumătate din absențele de la locul de muncă.

Ce amână diagnosticarea

Lipsa de informare și întârzierea unei vizite la medic fac ca diagnosticul să fie pus târziu. Dacă nu sunt tratate, bolile reumatice pot afecta calitatea vieții, activitățile de zi cu zi, abilitățile lor fizice.

Categoria bolilor reumatice include peste 200 de forme, în România existând peste 600.000 de persoane care prezintă una dintre formele bolii, printre cele mai frecvente fiind poliartrita reumatoidă, spondiloartritele și artropatia psoriazică. De aceea, este importantă diagnosticarea precoce în cazul afecțiunilor reumatice.

 „Pentru un diagnostic în fazele cât mai timpurii ale bolii este nevoie de o cunoaștere cât mai bună a particularităților acestei boli și de un cumul de metode de investigații, de la analize de laborator, teste imagistice, ecografii osteoarticulare, radiologie sau RMN.

Cu ajutorul tuturor acestor metode și a unui standard de diagnostic corect implementat se poate stabili un diagnostic corect, cât mai aproape de debutul bolii, și un plan de tratament care să încetinească evoluția afecțiunii”, spune Conf. dr. Cătălin Codreanu, Președintele Ligii Române contra Reumatismului.Durerea de spate, primul semnal de alarmă

Unul din cinci români suferă de o durere de spate de tip inflamator cu o durată de cel puțin 3 luni. Durerile inflamatorii de spate debutează adesea înaintea vârstei de 40 de ani și se caracterizează printr-o durere progresivă. Se atenuează odată cu mișcarea și nu se ameliorează la repaus. Apare noaptea, mai ales în a doua parte a nopții și te trezește din somn, este însoțită de rigiditate în timpul dimineții, de obicei mai mult de 30 de minute.

Întârzierea tratamentului duce la agravarea bolii

Cu cât trece mai mult timp până la începerea tratamentului adecvat pentru tipul de durere de spate de care suferă, cu atât persoana în cauză este mai predispusă unor leziuni ireversibile, care pot avea un impact negativ asupra activităților sale zilnice. De aceea, pentru reducerea timpului de diagnostic, prezentarea la medicul de familie și la medicul reumatolog încă de la primele simptome este extrem de importantă.  

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »