Familia ta / Sarcina »

Boli care se transmit de la mamă la făt

Autor: Cristina Popescu | 08 March, 13:05 | 48 comentarii

Sarcina este considerată una dintre cele mai vulnerabile perioade din viața unei femei și orice infecție periculoasă poate fi transmisă fătului.


Articole similare:

Printre acestea se numără bolile cu transmitere sexuală, varicela, rubeola, infecția cu streptocolul grup B etc. Din fericire, multe dintre aceste afecțiuni pot fi prevenite și tratate, cu condiția ca gravida să se prezinte periodic la controalele medicale și să facă toate investigațiile necesare (unele investigații vor fi făcute înainte de a rămâne însărcinată).

Potrivit medicilor neonatologi, 60% dintre nașterile premature sunt provocate de bolile transmise de la mamă la făt. Iată care sunt acestea!

Boli care se transmit de la mamă la făt - boli cu transmitere sexuală (BTS)

Sunt infecțiile care se transmit prin activitate sexuală neprotejată. Cele mai cunoscute infecții cu trasmitere sexuală sunt virusul HIV, sifilisul, gonoreea, herpesul genital, hepatita virală, negii genitali (condiloame genitale), chlamydia, trichomoniaza (Tricomonas) și candidoza genitala.

Deşi virusul HIV nu poate fi tratat, există în prezent mai multe medicamente care pot fi administrate pentru a preveni transmiterea infecţiei la făt în timpul sarcinii.

Pentru a combate eficient virusul herpes simplex (HBV), medicul specialist va prescrie un tratament pe baza de medicaţie antivirală. În cazul femeilor la care herpesul genital se manifestă activ, medicii specialişti vor recurge la naşterea prin cezariană.

Femeile însărcinate care au contactat gonoreea sunt tratate în mod normal cu antibiotice. Din cauza faptului că de cele mai multe ori gonoreea este asimptomatică, specialiştii administrează la naşterea fiecărui copil medicamente speciale pentru prevenirea infectării ochilor cu gonoree.

În cazul expunerii la virusul HPV, tratamentul mamei va fi amânat până după naşterea copilului. Tratamentul pentru această condiţie medicală se face pe baza de antibiotice.

Dacă sifilisul a fost contactat în timpul sarcinii, medicii specialişti vor prescrie administrarea unui tratament pe baza de antibiotice pentru a preveni evoluţia acestei condiţii medicale la nivelul organismului mamei, precum şi pentru a împiedica transmiterea acesteia fătului.

Sifilisul este una dintre bolile cu transmitere sexuală care poate fi transmisă cu uşurinţă de la mama la făt, cauzând chiar moartea fătului. Nou-născuţii care supravieţuiesc dezvoltă multiple afecţiuni la nivelul creierului, ochilor, urechilor, inimii, pielii, dinţilor şi sistemului osos.

Dacă în timpul sarcinii mama este diagnosticată cu hepatită B, la naştere fătul va primi o injecţie pe baza de antibiotice pentru a preveni infectarea copilului.

Dacă o gravidă are hepatită C, ar putea transmite infecţia copilului ei, deşi riscul este mai mic decât în cazul hepatitei B sau HIV. Oricum la naştere copilul va fi testat şi se vor lua măsuri de specialitate în cazul în care virusul este prezent.

În ceea ce priveşte tratarea eficientă a trichomoniazei, medicii specialişti vor administra mamei un tratament medicamentos.

Boli care se transmit de la mamă la făt - infecția cu toxoplasmoza Gondi

Toxoplasma Gondi este un parazit care se transmite la gravidă de la pisică, iar gravida poate face infecţia în orice perioadă a sarcinii. Acest parazit poate da infecţii severe la nou-născut sau malformaţii congenitale, cum ar fi: hidrocefalia sau calcificări la nivel intracerebral sau corioretinită care în final va duce la orbire.

Boli care se transmit de la mamă la făt - citomegalovirusul

Aceasta produce la copil întârziere în creşterea intrauterină, cu infecţie severă. Copiii care se nasc cu astfel de probleme fie nu supravieţuiesc, fie rămân cu tulburări neurologice. Tocmai de aceea, gravida trebuie urmărită şi trebuie făcute analize pentru depistarea şi izolarea virusului din urină.

Boli care se transmit de la mamă la făt - rubeola

Dacă infecţia apare în primul trimestru de sarcină, poate apărea avort spontan sau fătul poate dobândi malformaţii congentitale grave. Femeile care nu au avut rubeolă şi doresc să rămână însărcinate trebuie să fie vaccinate antirubeolic, deoarece rubeola poate produce malformaţii cardiace, surditate şi cataractă la nou-născut.

Boli care se transmit de la mamă la făt - varicela

Infecția cu varicelă în timpul sarcinii poate fi periculoasă atât pentru gravidă cât și pentru făt. Astfel, dacă femeia însărcinată se îmbolnăveşte în primul trimestru de sarcină, embrionul va avea foarte mult de suferit, deoarece există riscul ca bebeluşul să dezvolte varicelă congenitală şi malformaţii congenitale la unul sau mai multe organe.

Dacă boală este contractată în al doilea trimestru de sarcină, riscurile sunt mult mai mici pentru că mama va dezvolta anticorpi protectori, la o săptămâna după debutul varicelei. Aceşti anticorpi vor pătrunde prin placentă la făt.

Perioada cea mai periculoasă de îmbolnăvire cu varicelă  este cu 5 zile înaintea naşterii şi două zile după naştere. Organismul mamei este slăbit şi nu are timpul necesar să producă acei anticorpi protectori.

Nou-născuţii ai căror mame s-au îmbolnăvit de varicelă în perioada critică din apropierea naşterii dezvoltă o altă formă gravă a bolii şi anume varicelă neonatală. Această formă de varicelă reprezintă o ameninţare la viaţă nou-născutului din cauza complicaţiilor, printre care se numără şi pneumonia cu insuficiență respiratorie şi comă. Tratamentul varicelei neonatale este, din păcate, unul dificil şi adesea rămâne fără rezultat.

Boli care se transmit de la mamă la făt - streptococul de grup B

Streptococul de grup B este o bacterie pe care o au în organism 30% dintre oameni, dar fără a produce probleme de sănătate sau simptome. La femei se găseşte în vagin sau intestine şi în general, nu provoacă nicio problemă în sarcină. Într-un număr mic de sarcini această bacterie este transmisă fătului şi poate duce la boli grave pentru micuţ.

Infecţia se transmite în momentul naşterii, prin trecerea bacteriei din vagin în uter. Dacă streptococul ajunge în sângele bebeluşului, acesta se poate îmbolnăvi de meningită sau pneumonie. Această infecţie se tratează cu antibiotice administrate intravenos în timpul travaliului.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Alexandru | 08 March 2016, 13:59
Daca esti perseverent, hotarat si dornic sa-ti schimbi radical viata, vino in echipa noastra si vei avea numai de castigat.Numai noi insine ne putem construi o viata mai buna. Selectam urgent oameni seriosi si foarte interesati sa colaboreze cu noi in timpul liber sau full-time, la alegere, intr-o activitate foarte usoara, un proiect unic in tara si nu numai.NU este necesara niciun fel de experienta. Se asigura training gratuit sub forma unor lectii pe email.
Pentru mai multe detalii, contactati unul dintre membrii echipei noastre, la adresa de email: [email protected]
Te asteptam cu drag!
2 Postat de: Negru Vasilica | 09 March 2016, 10:11
Usor de castigat! Esti dornic sa castigi mai multi bani? Iti doresti chiar independenta financiara? Alatura-te acum echipei noastre si invata pas cu pas procedura simpla prin care poti ajunge la castiguri chiar si din prima luna, fara sa fie nevoie sa recrutezi oameni in retele, fara multe batai de cap! Trebuie doar sa ma contactezi cat mai repede la adresa mea de email:[email protected]
3 Postat de: Bishop | 20 June 2016, 16:13
Buna,
Sunt Episcopul T.D Jakes, un creditor împrumut privat, care oferă împrumuturi oportunitate de viață timp. Ai nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoriile sau ai nevoie de un împrumut pentru a îmbunătăți afacerea ta? Ați fost respinse de către bănci și alte instituții financiare? Ai nevoie de un împrumut de consolidare sau ipotecar? cauta mai mult, deoarece noi suntem aici pentru a face toate problemele tale financiare, un lucru din trecut. Noi împrumuta fonduri pentru persoanele care au nevoie de asistență financiară, care au un credit rău sau care au nevoie de bani pentru a plăti facturile, pentru a investi în interes de afaceri, la o rată de 2%. Vreau să folosesc acest mediu pentru a vă informa că furnizăm o asistență fiabilă și beneficiar și va fi dispus să ofere un împrumut. Așa că ne contactați astăzi prin e-mail la adresa:
([email protected])
4 Postat de: John Ahmed | 01 August 2016, 08:16
Sunt un creditor privat și investitor, Ai nevoie de un împrumut legitim, onest, cu reputație și rapid? Vă pot ajuta cu 100% împrumut de garanție, sunt oferind de afaceri și de credit individual, Mai mult, de asemenea, vom finanța tot felul de proiecte. Pentru mai multe detalii contactati-ne la: [email protected]
5 Postat de: Betty Nero | 06 August 2016, 08:36
Ai nevoie de un împrumut de numerar de urgență pentru a soluționa facturile și să plătească datoriile? în caz afirmativ, vă rugăm să ne trimiteți un email astăzi prin: [email protected]
Pagina comentarii: 
Adauga un comentariu »