Familia ta / Adolescenti »

Atenție la sexualizarea precoce!

Autor: Diana David | 24 January, 09:15 | 0 comentarii

Copilul care nu demult se juca în parc și îi scria lui Moș Crăciun a crescut, parcă peste noapte, și acum îl surprinzi în îmbrățișări pasionale, la poarta casei sau în camera lui. Mulți părinți sunt complet debusolați când fiica lor de 15 ani vrea să rămână peste noapte la prietenul ei, cu un an mai mare.


Deși sexualitatea precoce îi îngrijorează pe mulți dintre părinții adolescenților timpurilor noastre, ea rămâne, de multe ori, un subiect tabu, despre care nu se vorbește aproape deloc nici acasă și nici în instituțiile de învățământ. Astfel, într-o lume a tentațiilor care răsar la tot pasul și a maturizării precoce, mulți adolescenți își încep viața sexuală devreme, fără a fi conștienți de riscurile pe care le presupune acest pas. Statisticile ultimilor ani arată că un număr semnificativ de copii au primul contact sexual la vârste fragede - băieții începând chiar cu vârsta de 11 ani și fetele de la 12, fără să fie suficient pregătiți pentru această experiență.

Vârsta trecerii de la copilărie la maturitate

Adolescența reprezintă o fază delicată de tranziție între copilărie și maturitate, în care tinerii își dezvoltă personalitatea și își construiesc identitatea. Sexualitatea este o componentă delicată a acestui ansamblu complex de procese fizice, chimice și psihice, care este organismul unui adolescent. De aceea, psihologii sunt de părere că este foarte important ca părinții să fie cât mai deschiși față de adolescent, să discute fără sfială despre toate problemele pe care le are acesta și să-i atragă atenția asupra riscurilor pe care le presupune un contact sexual prematur.

Riscuri pentru sănătate

 În perioada pubertății, organele genitale încep să își dezvolte funcția. Unii specialiști spun că este important ca aceste organe să ajungă la maturitatea necesară pentru a-și exercita funcția, altfel există riscul ca acestea să sufere modificări ireversibile. Există studii a căror concluzie a fost că femeile care și-au început viața sexuală înainte de a împlini 16 ani prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancere genitale, inclusiv de col uterin.

Explicația ar fi că celulele aflate în plin proces de maturizare au fost afectate atât fizic, cât și chimic, prin modificări hormonale.

Riscurile la care se supun tinerii care își încep viața sexuală prematur diferă în funcție de de genul fiecăruia. Ele apar totuși și la băieți, deși aparent sunt mai mici:

- Experiențele nefaste pot afecta comportamentul sexual.

- Pot să apară dereglări ale funcției erectile și în privința ejaculării.

- Apare riscul de infectare cu diverse microorganisme, infecții care fac parte din categoria bolilor cu transmitere sexuala și care pot fi grave.
În cazul fetelor pot apărea:

- Fluctuații hormonale care modifică ciclul menstrual: dereglări menstruale, menstruație prelungită sau neregulata, menstruație dureroasă.

- Când tinerii nu au suficiente cunoștințe și suficientă răbdare în privința preludiului, pot să rezulte rupturi vaginale, de la simple  fisuri până la rupturi grave, care implică și vasele arteriale, uneori chiar cu sângerări masive.

- Fetele pot să aibă o sensibilitate crescută și să devină mai vulnerabile față de infecțiile vaginale, mai ales a candidozelor.

- Există riscul de infectare cu diverse microorganisme, infecții care fac parte din categoria bolilor cu transmitere sexuala și care pot fi grave.

Comunicarea cu părinții este esențială

Pentru a evita o experiență sexuală prea timpurie, comunicarea deschisă dintre părinți și copilul ajuns la vârsta adolescenței este esențială, spun experții.

Discuțiile în familie și sprijinul părinților îl ajută pe adolescent să fie mai sigur pe el în relația cu sexul opus și să aibă discernământul necesar pentru a-și urma propriile sentimente, în loc să cedeze presiunii grupului de prieteni sau a unui partener insistent.

Tot astfel el va putea înțelege că sexualitatea și ceea ce presupune ea nu este nicidecum un păcat sau ceva rău dar, ba chiar poate aduce cu sine momente și trăiri extraordinare. Cu o condiție: ca ambii parteneri să știe ce implică o relație sexuală, iar trupurile lor să fi atins maturitatea necesară împlinirii acestui act.

Opinia specialistului

Diana Ioaneș, psiholog principal şi supervizor în psihologie educaţională și consiliere şcolară, www.cabinet-psihologie-bucuresti.ro

A fi părintele unui adolescent nu a fost parcă niciodată o sarcină atât de grea ca în zilele noastre. Multitudinea de surse informaţionale cu care adolescenţii sunt bombardaţi zilnic (reviste, filme, internet), accesul facil la tutun, alcool, droguri, coroborate cu lipsa de timp a majorităţii părinţilor, au facut din adolescenţă o perioadă care nu e uşor de traversat.

Una dintre problemele acestei vârste o constituie starea de confuzie şi de vinovăţie privind relaţiile sexuale, datorată unei duble presiuni: presiunea declanşată de maturitatea biologică a organismului, căreia i se alătură stimulările oferite de către mediul social, mass-media şi presiunea exercitată de familie, şcoală, racordată valorilor moralităţii sexuale, care încearcă să interzică sau să întârzie sexualitatea. La aceasta se mai adaugă şi presiunile grupului de vârstă, care pot incita şi valoriza astfel de experienţe.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »