Familia ta / Copii »

Așa recunoști pneumonia la cei mici!

Autor: Daniela Purcaru | 13 February, 15:55 | 1 comentariu

Infecție apărută la plămâni, adesea la copii, pneumonia se manifestă prin tuse și febră, dar acestea nu este singurele simptome alarmante. 


Printre categoriile care au un risc mai mare de a se îmbolnăvi de pneumonie se numără copiii, iar aceia care cresc într-un mediu în care se fumează au chiar un risc dublu de a suferi de această boală. Printre cauzele care provoacă pneumonia bacteriană se numără Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae (pneumococ), Haemophilus influenzae. De jumătate din cazurile de pneumonie sunt vinovate virusurile gripale și paragripale, precum coronavirus, rinovirus, adenovirus, care dau așa-numita pneumonie virală.

Poate fi confundată cu gripa

Întrucât virusurile care provoacă răceală sau gripă cauzează jumătate din pneumoniile virale, simptomele pot fi bănuite ca provenind de la o infecție respiratorie. De altfel, pneumonia virală evoluează pe parcursul mai multor zile.

Începe ca o răceală, cu prezența unor secreții nazale, apoi apare tusea seacă, iar aceasta nu cedează după tratament cu siropuri de tuse obișnuite. Abia după 3-4 zile, accesele de tuse de îndesesc, apar respirația șuierătoare, febra, oboseala, durerile musculare și/sau în gât, scăderea bruscă a poftei de mâncare, simptome care indică necesitatea unui consult pediatric.

Febra indică adesea forma bacteriană a bolii

Spre deosebire de simptomele formei virale, cele date de pneumonia bacteriană apar brusc și starea copilului se înrăutățește pe parcursul unei singure zile. Manifestările pneumoniei variază de la medii spre severe.

Creșterea temperaturii corporale la 40°C sau mai mult, sputa de culoare verde sau galbenă, cianoza (albăstrirea pielii și a mucozelor), dificultățile de respirație sunt semnele unei pneumonii bacteriene. Oxigenul ajunge cu greutate la toate celulele corpului, de aceea, respirația șuierătoare sau tusea apar mai ales după ce copilul depune efort.

Ce complicații pot apărea

Printr-o simplă auscultație pulmonară cu stetoscopul, medicul diagnostichează pneumonia și recomandă tratamentul potrivit. Este nevoie de vizita la medic și de o administrare corectă a tratamentului indicat, pentru prevenirea complicaţiilor periculoase: insuficiență respiratorie, septicemie, meningită (inflamarea foițelor cerebrale), abcese cerebrale (acumularea de secreții purulente la nivel cerebral).

Tusea persistentă, semnal de alarmă la sugari

La copii cu vârste sub 6 luni, tusea ar trebui să alarmeze orice părinte, fiind un motiv să te adresezi de urgență unui medic pediatru. O pneumonie, indiferent de forma acesteia, la acestă vârstă, se poate agrava într-un timp foarte scurt, în lipsa tratamentului. După un an, boala este semnalată în principal de tusea care nu cedează nici după câteva zile în care copilul a primit siropuri și care este însoțită de apatie, inapetență și așa-numitul wheezing (respirație șuierătoare). După ce a împlinit 4 ani, la tusea excesivă se adaugă alte simptome: vărsăturile, febra, durerea în piept, de cap și abdominală.

Citește și: Cum să-ți faci propriul sirop de tuse

Atenție!

Uneori, febra poate să lipsească și părinții sunt tentați să trateze tusea sau durerile de care se plânge copilul cu siropuri antiinflamatoare sau de tuse, ceea ce crește riscul agravării bolii!

Vaccinarea antipneumococică, gratuită

Pneumonia pneumococică poate fi prevenită prin imunizarea cu vaccinul antipneumococic. În contextul în care numai 2% dintre părinții români își permit costul unui vaccin antipneumococic, iar 1 din 5 copii sub 1 an este diagnosticat cu pneumonie, din luna octombrie a anului trecut acest tip de vaccin poate fi administrat gratuit copiilor de medicii pediatri, conform schemei de imunizare. Vaccinul oferă protecție împotriva a 13 tulpini de pneumococ care cauzează 90% din cazurile de pneumonie pneumococică de la noi.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Cosmin Stoica | 11 February 2018, 15:03
Oferim urgent munca la domiciliu exclusiv: cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON (lei noi) lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email: [email protected]
Adauga un comentariu »