Sanatatea ta / Specialistii Click!Sanatate »

Așa recunoști fibromul uterin de la primele simptome!

Autor: Daniela Purcaru | 12 April, 16:05 | 0 comentarii

Când sunt semne de îngrijorare, dacă poate fi prevenită apariția fibromul uterin și care sunt riscurile atunci când primești acest diagnostic sunt întrebări pe care i le-am adresat dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Mai frecvent întâlnit la femeile cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani, fibromul uterin este o masă celulară care se dezvoltă la nivelul uterului – în interiorul, exteriorul sau în grosimea peretelui uterului.

Ce este fibromul uterin?

În primul rînd, trebuie să spun că fibromul uterin este una dintre cele mai frecvente tumori benigne din sfera ginecologică. Fibrom uterin nu înseamnă cancer! Este o afecțiune ce afectează îndeosebi femeile după 30-35 de ani, incidența bolii până la această vârstă fiind de doar 20-40% dintre femei, dar crește odată cu înaintarea în vârstă.

Ce putem face pentru a preveni formare unui fibrom?

Principalii factori de risc ce pot stimula creșterea fibroamelor uterine sunt legați de vârstă – cu cât vârsta femeii crește, cu atât există riscul a de dezvolta această afecțiune, de moștenirea genetică, de obezitate, de un dezechilibru hormonal, apariția primei menstruații la o vârstă mai mică de 10 ani, diagnosticul de hipertensiune, consumul de alcool și tutun, alimentație de tip fast-food.

Diagnosticarea acestui tip de afecțiune, a continuat dr. Vythoulkas, se face în urma unui control ginecologic, urmat de o serie de investigații suplimentare cum sunt ecografia transvaginală sau histerosonograma, un procedeu minim invaziv, monitorizat ecografic, în timpul căreia se evaluează cavitatea uterină folosind o soluție salină.

Care sunt semnele frecvente ale afecțiunii?

Existența unui fibrom uterin n u are niciun simptom, astfel că multe dintre femei nici nu știu că îl au. Dar atunci când prezintă simptome, aceasta poate fi recunoscută prin:sângerări menstruale abundente, menstruații mai lungi de 7 zile, sângerări înainte sau după menstruație, durere și presiune în zona pelvină.

Printre semnele care semnalează prezența acestei afecțiuni se numără: urinările foarte dese, constipația și dificultățile de tranzit,  durerile de spate și de picior, durerea la contact sexual, incontinența urinară.

Atenție!

Fibromul uterin poate da infertilitate și este una dintre cauzele unui avort spontan sau a problemelor din timpul sarcinii (dezlipire de placentă și travaliu prematur).

Care sunt metodele prin care se poate trata?

Cele mai multe dintre fibroamele formate sunt inofensive și se micșorează spre vârsta menopauzei. Dacă totuși sunt dureroase, duc la complicații de sarcină sau cauzează anemii, atunci medicul poate recomanda fie un tratament medicamentos, fie unul chirurgical: miomectomia, o intervenție care îndepărtează doar fibroamele uterine, lăsând uterul intact, sau pentru femeile care au avut o naștere și nu mai intenționează o alta, dar și pentru cele care au trecut de 45 de ani, se recomandă histerectomia.

Chiar și în după un tratament medicamentos, fibromul uterin poate reapărea, doar intervenția de histerectomie poate previne reapariția și dezvoltarea unui nou fibrom.
 

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie

www.vythoulkas.ro

Contact: 021.9607

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »