Familia ta / Copii »

Așa îl protejezi de soare!

Autor: Daniela Purcaru | 21 August, 14:30 | 1 comentariu

Chiar și la o simplă plimbare în parc, la o oră nepotrivită, sau într-o zi de vară înnorată, poți expune copilul efectelor nedorite ale radiațiilor solare. Există însă metode simple prin care poți proteja pielea și vederea celui mic!


Aplică loțiunea de protecție solară corect

Medicii recomandă ca, până la împlinirea vârstei de 1 an, copiii să nu fie expuși soarelui, pielea lor fiind vulnerabilă la acțiunea razelor solare. Vara, copilul poate fi îmbrăcat cu haine largi, ușoare, din bumbac, cu capul acoperit cu o pălărie cu boruri largi.

Cremele de protecție solară nu sunt indicate sub această vârstă, deoarece substanțele pe care acestea le conțin sunt absorbite în piele și nu le sunt benefice. După depășirea primelor 6 luni, copilul poate fi protejat cu un lapte de corp special pentru copii care conține minerale cu efect de ecran solar.

Medicul dermatolog Dana Popoiu explică: „Studiile au arătat că dioxidul de titan și oxidul de zinc, substanțele ce ecranează efectiv ultravioletele, sunt sigure pentru a fi aplicate pe pielea copiilor. Nu sunt recomandate sprayurile sau loțiunile pulverizate, deoarece există riscul inhalării. Cremele ecran, mai ales cele pentru copii, este bine să fie alese din farmacie și să specifice pe etichetă spectru larg (broad spectrum), adică să ofere protecție atât UVB (specificația SP), cât și UVA (specificația PPD).“

Folosește crema protectoare la 2-3 ore

Cremele cu protecție solară trebuie aplicate în cantitate suficientă pentru a acoperi corpul cu un strat subțire, dar uniform, fără a fi uitate părți ca urechile, picioarele, mâinile. Este necesară însă și  reaplicarea la fiecare 2-3 ore, mai ales dacă a transpirat abundent sau a intrat în apă. Chiar dacă eticheta promite rezistență la apă (waterproof), este nevoie de cremă după fiecare baie în mare sau piscină. Este important să nu renunți la loțiune nici în zilele înnorate sau atunci când te afli în oraș și nu în vacanță la mare sau la munte. Ultravioletele A și B se transmit și prin perdeaua de nori.

Reține!

Ultravioletele sunt accelerate prin reflexie în apropierea apei, a nisipului și sunt mult mai puternice la munte, la altitudine.

Ia în serios arsurile solare

Dacă se întâmplă să apară o arsură solară de intensitate mică sau medie, cel mai sigur este să apelezi la produse din farmacie. Există produse special (After Sun) care se aplică după plajă și care conțin substanțe calmante, antiinflamatoare, emoliente, reparatorii și cicatrizante. În cazul în care apar bășici, este indicat să duci copilul la pediatru sau la un medic dermatolog.

Citește și: Cum alegi corect ochelarii de soare

Ai grijă la alimentație

Există anumiți factori care cresc sensibilitatea la ultaviolete, precum substanțele din alimente, din medicamente sau din produsele cosmetice pe care le aplicăm pe pielea copiilor. Medicul Dana Popoiu avertizează: „Există două categorii de reacții care se pot produce: fototoxice și fotoalergice. Fototoxicitatea este cea mai agresivă dintre cele două.

Când lumina solară interacționează cu un produs fototoxic, conținut în mâncare, medicamente sau produse de îngrijire, apar de obicei vezicule la nivelul pielii lezate în profunzime. În anumite cazuri, poate crește riscul apariției cancerului de piele“. Alimente obișnuite, ca țelina, mărarul, feniculul, pot declanșa reacții fotosensibile, în timp ce alimente care conțin betacaroten, cum e morcovul, protejează de efectele neplăcute ale soarelui.

Unele medicamente dau fotoalergie

Fotoalergia apare când substanțele reacționează cu lumina solară, și stimulează sistemul imun. Se declanșează în decursul câtorva zile de la expunere și se manifestă sub forma unei erupții însoțită de mâncărime.

Anumite medicamente anfifungice, antihistaminice, antibiotice (în cazul copiilor) pot conține substanțe fotosensibilizante. Și produsele cosmetice pot produce o reactivitate mai mare la soare. Este vorba despre acelea care conțin parfumuri, uleiuri sau creme cu extracte de portocală, lavandă, lime, verbină, mosc sau lemn de santal.

Și ochii au nevoie de protecție

Copiii ar trebui să poate ochelari de soare cu lentile speciale cu protecţie solară alese de părinți din magazine de specialitate. Micuţii au cristalinul de o transparenţă crescută, iar razele UV le afectează retina, sporindu-le riscul de cataractă, la bătrâneţe. Culoarea sau forma ochelarilor contează mai puțin.

Mult mai importante sunt categoria filtrului și prezența marcajului Comisiei Europene (CE) și a inscripției UVA/UVB care indică faptul că blochează radiațiilor solare. Materialul din care sunt confecționate lentilele este indicat să fie policarbonatul, pentru a nu sparge cu ușurință.

Sfatul specialistului

Dr. Dana Popoiu, medic specialist dermatovenerologie, Clinica Dermestetica, București

Efectele nocive ale expunerii la ultraviolete se clasifică în acute și cronice. Cele acute, pe termen scurt, sunt apariția eritemului sau a arsurii solare (UV B) și bronzajul (UV A). Efectele cronice, pe termen lung, sunt considerabile, și includ îmbătrânirea prematură a pielii, supresia sistemului imun, afectarea vederii și apariția cancerului cutanat.

Crema de protecție se aplică peste tot, inclusiv pe nevi (alunițe). Nu este necesară aplicarea unei creme special pentru alunițe, ci trebuie aleasă încât să fie SPF 50+ cu spectru larg, adică să ofere și protecție UV A eficientă.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Costica | 19 August 2017, 21:55
Castigi online la domiciliu, usor si nou. Oferta limitata pentru cinci mii de persoane extrem de serioase. Castiguri de cel putin patru mii de dolari pe an. Oferim contract de rezolutie globala. Varsta minima 18 ani. Solicitati detalii mai multe la adresa de email: [email protected] com
Adauga un comentariu »