Stil de viata&dieta / Nutritie »

Alimentele care conțin prea multă sare

Autor: Ramona Liță | 21 April, 16:05 | 0 comentarii

Sarea pe cât de simplă, pe atât de uimitoare este în simplitatea ei. Deși este frecvent utilizată în bucătărie la prepararea mâncărurilor, are un loc și un rol împortant în istoria omenirii. Există totuși alimente care conțin un nivel ridicat de sare.


Este deja celebru mesajul conform căruia nu trebuie să consumăm prea multă sare, deoarece în cantități mari aceasta poate dăuna sănătății organismului uman.

Cu toate astea, este un condiment esențial pentru buna dezvoltare a funcțiilor vitale.

Sodiul susține buna activitatea a mușchilor și nervilor. Împreună cu potasiu este prezent în fluidul care înconjoară toate celulele corpului. Aceste minerale lucrează împreună pentru a permite celulelor să răspundă la diverși stimuli și pentru a păstra un echilibru al nivelului apei în corp.

Află de câtă sare are nevoie corpul tău AICI

Alimente pe care trebuie să le consumi cu moderație

Din această categorie fac parte sărățelele, pâinea, mâncarea de tip fast food, mezelurile dar și sosurile din comerț.

Dacă vei citi cu atenție pe prospectul alimentelor pe care le pui în coș când mergi la cumpărături vei observa că sunt și produse la care nu te-ai fi gândit că vei găsi sarea în componența lor.

Laptele cu ciocolată

Desertul preferat al tuturor surprinzător sau nu conține sare. Deși ciocolata are un conținut scăzut de grăsimi și calorii, sodiul conținut rămâne nemodificat. Astfel că un pahar mediu de lapte cu ciocolată îți oferă în jur de 150 mg de sodiu.

O variantă mai bună ar fi să optezi pentru laptele cu cacao.

Află care sunt trucurile pentru a consuma mai puțină sare AICI

Dressingul pentru salată

Salata este gustarea ideală atunci când vrei să mănânci ceva sănătos rapid și gustos. Însă trebuie să ții cont de faptul că sosul pe care îl cumperi din comerț pentru a obține un gust mai bun la salată, conține o cantitate foarte mare de sare. Un simplu sos îți poate aduce chiar și 3000 mg de sare la o masă.

Orezul și pastele gata preparate

Acum este mai ușor să îți procuri mâncarea gata preparată din magazine. Acestea prezintă diverse arome precum carnea de vită, de pui, brânză. Principalul ingredient pe care îl conțin este sarea și apoi aromele.  În principiu o porție de paste semi preparate îți furnizează  700 mg de sodiu.

Nici brânza de vaci nu scapă de sare în componența sa. Deși e săracă în calorii poate ajunge să conțină până la 400 mg de sodiu pe porție.

Efectele secundare ale consumului de sare în exces

S-a constatat faptul că un consum ridicat de sare poate avea repercursiuni asupra bunei funcționări a organismulul. Astfel că poate favoriza apariția bolilor precum hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, osteoporoză, accidente cardiovasculare, lezări ale nervilor și înclusiv cancer de stomac.

Riscurile sunt mai mare la persoanele cu vârsta peste 45 de ani , mai ales dacă suferă de diabet sau afecțiuni renale cronice.

 Știai că...

...după ce combustibilul pentru avioane este purificat, acesta este amestecat cu sare pentru a elimina orice urmă de apă din el înainte de folosire?

...sarea este atât de împortantă în corpul uman, încât dacă bem prea multă apă o putem scoate din corp, cauzând hiponatremia?

...în Evul Mediu, sarea era atât de scumpă încât uneori era numită "aurul alb"?

  

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »